V komunálních volbách v Anglii se kvůli brexitu propadli konzervativci i labouristé

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek 2.5. se v Anglii konaly komunální volby. Z raných výsledků vyplývá, že výrazně posílila strana liberálních demokratů, kteří důsledně odmítají brexit a požadují setrvání Británie v Evropské unii. Z téhož důvodu posílili i zelení.

Liberální demokraté zatím získali téměř 300 nových křesel v komunálních radách a převzali několik komunálních rad od konzervativců.

Konzervativci přišli zatím o nejméně 400 křesel.

 
 

Labouristické straně se nepodařilo využít antikonzervativních nálad v Anglii poté, co Jeremy Corbyn v minulých dnech odmítl podpořit druhé referendum o brexitu. Labouristé ztratili dosud asi 80 křesel a nepodařilo se jim získat kontrolu nad tradičně signifikantními městy, jako jsou Swindon či Stoke-on-Trent.

Všeobecná podpora pro setrvání Británie v EU vedla k ziskům i pro Stranu zelených, která celkem získala skoro 40 křesel, včetně šesti křesel v přístav Folkestone, kde konzervativci přišli o celkovou kontrolu nad městem.

Probrexitová strana UKIP ztratila si 50 křesel.

Odborník na volební výsledky profesor John Curtice konstatoval: "I bez zásahu Farageovy nové Strany pro brexit či Change UK (nové strany proti brexitu) - které se těchto voleb neúčastnily - je volební síla konzervativců i labouristů dosud nejslabší od ukončení druhé světové války.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7776

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019