Zdravá ruská demokracie

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Vladimir Putin chce Rusy přesvědčit, že vždycky žili v despotismu - a tak by měli přijmout jeho poslední verzi jako zcela konzistentní s tradicí, píše Dmitrij Milin. Ale ve skutečnosti Putinovo tvrzení není pravdivé. Rusko má dávnou demokratickou tradici a potřebuje ji připomínat, aby ji oživilo.


Tato tradice spočívá v Republice Velkého Novgorodu. Je republikánská a demokratická a existovala po stovky let, dokud ji Moskva nedobyla a nepotlačila - což by nyní příznivci despotismu rádi vytěsnili z historie země.

Avšak každý kdo hovoří o "věčném rabství Rusů" nahrává despotismu a Putinovi. Ti kdo podporují demokracii a republikánskou formu vlády musejí všem připomínat, že dějiny Rusi (Moskevské i Kyjevské) nejsou jen dějinami despotismu a monarchie.

Zahrnují také historii obchodní a řemeslné republiky, která existovala 342 let obklopená silnějšími despotickými útvary. Ti kdo chtějí demokracii v Rusku udržet potlačenou si přejí, aby všichni zapomněli na část národních dějin a oslavovali pouze despotismus. Ale naší povinností je postavit se tomu.

Genuinní ruské tradice jsou tradicemi demokracie veče (novgorodského shromáždění), nikoliv despotismu. Nezapomínejte na to, jakkoliv se to občas zdá těžké.

V ruských dějinách i v dnešním Rusku nacházíme mnoho lidí oddaných svobodě a rovnému zacházení se všemi. A nepotřebují k přežití žádného cara, nejvyššího vůdce, diktátora nebo prezidenta s diktátorskými pravomocemi.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9002

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019