Tolik politiky, až hanba

8. 5. 2019

čas čtení 3 minuty
Přátelé,

jak už jsem avizoval, včera jsem se zúčastnil jednání na Ministerstvu vnitra (MV) ve věci možného přijetí dětí z řeckých uprchlických zařízení, píše Jaroslav Miko na Facebooku. 

Společně se mnou na MV dorazil Martin Rozumek z OPU, Martina Loutná z Dobré rodiny a ředitelka ze zařízení pro děti cizinců na Radlické paní Zuzana Vučková. Věci se mají momentálně tak, že MV trvá na své právní analýze vládního usnesení Sobotkovy vlády o pozastavení relokací uprchlíků z jiných zemí na území EU, tedy že toto usnesení v současné době znemožňuje jakoukoliv relokaci. Právní analýza OPU je opačná - podle ní se toto vládní usnesení týká pouze povinných kvót, nikoliv relokace jako takové. 

Nicméně bohužel nezbývá nic jiného, než respektovat pohled MV. (Mimochodem takovéto vládní usnesení proti části Dublinské dohody existuje z celé EU pouze v Česku).

V praxi to tedy znamená, že ve věci přijetí dětí či kohokoliv jiného v rámci relokace nemůže rozhodovat ministr vnitra Hamáček sám na základě článku 17. Dublinské dohody, ale potřebuje k tomu souhlas celé vlády, která by musela vydat nové vládní usnesení, kterým by se zároveň zrušilo to usnesení staré.

 
V souhrnu to tedy znamená, že k přijetí dětí je potřeba také souhlasu premiéra, který ale jak víme, momentálně jede svou protiimigrační rétoriku ve snaze zachovat si své volební preference.

Přesto existuje ještě jedna legální cesta, jak lze v tomto Babiše obejít, ale bylo by kontraproduktivní o tom nyní mluvit veřejně.

Ministr Hamáček dále poukazuje na skutečnost, že řeckou stranu požádal písemně a oficiálně o poskytnutí informací ohledně dětí, ale i přes dvojí urgenci dosud odpověď z Řecka nedorazila.

Pokud odpověď z Řecka dorazí a bude uspokojivá, je možnost, že by Hamáček s návrhem na přijetí konkrétních dětí přišel na vládu.

Dle našich informací řecká strana neodpovídá, neboť dopis nebyl Hamáčkem šťastně formulován. Podle jeho vlastních slov šlo pouze o potvrzení informací o dětech bez doprovodu, které panu Hamáčkovi předložila Michaela Šojdrová, nikoliv o nabídku pomoci. Navíc se žádost o informace týkala pouze syrských dětí pod deset let. 

Podle vyjádření řecké strany si nelze dělat z Řecka supermarket, tedy takto děti národnostně separovat a vybírat si pouze děti syrské. Řecká strana by uvítala, aby Česká republika rozšířila svůj zájem o pomoc dětem také na děti jiných národností.

Tedy shrnuto, v celé věci jde o pomoc bezprizorním dětem, ale je v tom tolik politiky až hanba.

Každopádně naše iniciativa ČEŠI POMÁHAJÍ společně s OPU bude nadále vyvíjet úsilí, aby se Česká republika opět začala chovat v otázce přijetí lidí s nárokem na mezinárodní ochranu jako civilizovaná a sebevědomá evropská země.

Na závěr tedy můžu konstatovat, že naše strategie je nyní taková, že v rámci našich možností budeme apelovat na řeckou stranu, aby odpověděla na dopis ministru Hamáčkovi a také se pokusíme jít tou alternativní legální cestou k přijetí dětí, která zde existuje.

Děkujeme všem za podporu!

0
Vytisknout
10624

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019