Brusel máme všichni stejný

10. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S blížícími se volbami do Evropského parlamentu je stále častěji slyšet, že to či ono, např. obrovské množství řepky olejky na našich polích, je „výmysl Bruselu“. Za to či ono může Brusel. Jenže úplně ten samý Brusel mají taky v Rakousku, Bavorsku, Dánsku… jestli za něco v EU „může Brusel“, tak to platí ve všech členských státech.

A stejně tak: když se v něčem, co „přikázal Brusel“, lišíme od Rakouska, tak ten důvod v rozdílnosti není v tom, že by Brusel dal jiný pokyn nám a jiný jim, ale v tom, že ten samý pokyn si čeští politici a úředníci vyložili jinak než ti rakouští.

A to je ten paradox: za množství hrůz v naší zemi, které bývají svalovány na Brusel, nenese odpovědnost Brusel tím, že nás k něčemu nutí, ale naopak problém je v tom, že „nám“, nebo přesněji naší oligarchické vrchnosti, Brusel dává velkou míru svobody, aby si to ta vrchnost udělala po svém, tedy naprosto opačně než v Rakousku. Až tedy náš vrchní oligarcha bude svalovat vinu za řepku olejku na Brusel, měl by ukázat, že v ostatních členských státech Unie jsou na tom stejně, jako jsme my. Brusel máme všichni stejný.

0
Vytisknout
8769

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019