Katalánská představitelka zneužila pietní akt v Mauthausenu k propagaci vězněných separatistů

10. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Katalánská regionální vláda během uctění památky španělských obětí nacistického koncentračního tábora Mauthausen usilovala o zvýšení podpory pro vězněné lídry separatistů, kteří stojí před španělským Nejvyšším soudem za pokus o odtržení v roce 2017, napsala Ana Carbajosová.


Mezinárodní akce v Mauthausenu proběhla v neděli, na výročí osvobození tábora v květnu 1945. Tisíce Španělů v exilu, kteří bojovali za republiku, byly během 2. světové války deportovány z Francie do nacistických koncentračních táborů. Většina z nich skončila v Mauthausenu.

Ředitelka pro "demokratickou připomínku" při katalánském ministerstvu spravedlnosti Gemma Domènechová označila v projevu vězněné separatisty za "politické vězně". Zvlášť se zmínila o to Raülu Romevovi, bývalém ministru zahraničí.

Domènechová měla na sobě žlutou stuhu na znamení podpory separatistických lídrů.

Úřadující španělská ministryně spravedlnosti Dolores Delgadová byla na akci přítomna, ale opustila ji uprostřed projevu Domènechové. "Každý akt vyloučení přímo naráží na ducha, který vzešel z tohoto vyhlazovacího tábora, kde zemřeli obránci svobody," řekla později v reakci na projev katalánské představitelky.

Delgadová prohlásila, že lídři separatistů se těší "veškerým demokratickým pojistkám", a dodala: "Vyvíjíme nový příběh historické paměti, který nikoho nevyřazuje, takže totalitarismus se nevrátí a univerzální hodnoty budou respektovány, bez toho, aby byl kdokoliv vylučován."

Delgadová trvala na tom, že vzpomínka na oběti šla "za hranice národností. Zde byly upřeny lidské podmínky. Zde civilizace učinila krok vzad."

V nacistických koncentračních táborech skončilo takřka 10 000 Španělů; 5 117 z nich se nevrátilo. Oběti tvořili většinou republikáni v exilu, kteří byli zbaveni občanství ze strany diktatury generála Franka.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6178

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019