Venezuela: Guaidó usiluje o jednání s Pentagonem

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Dočasný prezident Juan Guaidó se chystá zvýšit tlak na americké ozbrojené síly, aby mu pomohly vyřešit politickou krizi. Opoziční lídr strávil měsíce snahou zbavit moci Nicoláse Madura.


Guaidó v sobotu oznámil, že požádal svého politického vyslance ve Washingtonu, aby okamžitě zahájil otevřená jednání s americkými ozbrojenými silami.

Opoziční lídr požádal svého vyslance Carlose Vecchia, aby se sešel s představiteli Pentagonu kvůli možné koordinaci snah odstranit z úřadu prezidenta Nicoláse Madura - jehož znovuzvolení v roce 2018 Guaidó označuje za nelegitimní.

Ačkoliv Trumpova administrativa opakuje, že na stole jsou "všechny možnosti", Brusel a většina latinskoamerických států oponuje potenciální vojenské intervenci.

Guaidó řekl tento týden italskému listu, že "pravděpodobně" přijme americkou vojenskou intervenci, pokud ji Spojené státy navrhnou.

Jižní velení ozbrojených sil USA (SOUTHCOM) ve čtvrtek na Twitteru oznámilo, že je připraveno diskutovat o tom, "jak můžeme podpořit budoucí roli" lídrů venezuelských ozbrojených sil, kteří "obnoví ústavní řád", pokud je Guaidó pozve.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6709

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2019