Preston: Britské město testuje novou adaptaci na škrty

15. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Po léta byla takřka veškerá politická energie Británie spotřebovávána na odchod z Evropské unie, píše Hazel Sheffieldová. Téma dominovalo večerním zprávám, titulním stránkám a rozhovorům v Londýně.


Ale mimo brexit a za hranicemi hlavního města probíhá veliká změna, která transformuje vztah Britů k jejich vládě a to, co od ní očekávají. Stát škrtá oficiální výdaje na veřejné služby od nástupu globální finanční krize v roce 2008. Snaha snížit dluhovou zátěž vedená konzervativci za Davida Camerona a nyní Theresy Mayové byla, tvrdí vláda, nezbytným utahováním opasků, obdobím obětí nutným pro nápravu státních financí.

Značná část odpovědnosti za škrty byla převedena na místní zastupitelstva, což je v Británii nejnižší úroveň vlády. Zastupitelstva dlouho finančně závisela na národní vládě, pokud šlo o to udržet ulice čisté, provozovat školy a pečovat o potřebné. Avšak v průměru nyní dostávají o 60 % méně než v roce 2010, přičemž takřka polovina zastupitelstev letos o státní příspěvky úplně přijde. Chudší části Británie škrty pocítily výrazněji. Místní úřady se snažily zkoušet různá řešení: Služby outsourcovaly soukromým společnostem, veřejná prostranství jako parky a knihovny privatizovaly, zkušení úředníci byli propuštěni. Situace se stále ještě může zhoršit - jedno zastupitelstvo prohlásilo, že nemůže docílit vyrovnaného rozpočtu, což vedlo vládní inspektory k závěru, že je třeba je úplně zrušit.

V Prestonu v severní Anglii místní úřady zkoušejí něco jiného: Prioritizují veřejné výdaje na podniky založené a provozované v místě a podporují vznik družstev ve vlastnictví zaměstnanců. Jde o úsilí, které již probíhá na tak odlišných místech, jako je Ohio a Španělsko, a které se snaží nejen omezit dopad škrtů, ale také pozměnit způsob, jak jsou podniky provozovány.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7897

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019