V šíleném posunu doprava vyloučili britští konzervativci náměstka Margaret Thatcherové

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty


Michael Heseltine: Je děsivé, děsivé, že 70 procent našich mladých lidí chce zůstat v Evropě a ty ignoruje 70 procent starých lidí, kteří chtějí odejít. Zájem této země zjevně závisí naší přítomnosti v srdci Evropy. A všechny tyhle řeči o znovuzískání suverenity a moci, to jsou všechno hesla, nemající žádnou vazbu na reálný svět, v němž žijeme. A i když existují někteří velmi odvážní konzervativci, kteří brání pevnost a hájí náš národní zájem, je příliš mnoho konzervativců, kteří stojí v jednom ze dvou táborů. Ti, kteří chtějí mít klidný život, co můžeme dělat, a pak ti brexitéři, kteří jsou pohánění posedlostí minulosti, falešnými představami o roli ekonomiky střední velikosti a o roli národního státu v zítřejším světě. Jsou naprosto nevědomí ohledně přání generací, které teprve přijdou. Jestliže se brexit uskuteční, budu zdeprimován, že moje generace zradila mladou generaci. Budu zdeprimován, že jsme odepřeli Británii její historickou roli v srdci Evropy. Zdeprimován, že jsme opustili vlastní postoj jako jedna z čelných zemí v našem světě. Vzdali jsme se moci. Tomu vůbec nerozumím.



Britská Konzervativní strana v pondělí oznámila, že se rozhodla vyloučit z poslaneckého klubu konzervativců Michaela Heseltina (86), prominentního ministra ve vládách Margaret Thatcherové a Johna Majora. Heseltine totiž v neděli oznámil, že v nadcházejících eurovolbách bude hlasovat pro kandidáta Liberálnědemokratické strany (bývalého konzervativce, který byl také od toryů vyhnán). Heseltine je jednou z nejvýznamnějších - a nejrozumnějších - osobností britské Konzervativní strany. Zastává ostře proevropské postoje a systematicky upozorňuje, že brexit, a zejména brexit bez dohody, bude pro Británii katastrofou.

 

"Lord Heseltine sloužil déle než půl století Konzervativní straně a jeho dlouhodobým a upřímně zastávaným názorům na Evropu dobře rozumíme. Avšak na základě své dlouhé zkušenosti bude vědět, že veřejně podpořit kandidáty jiné strany není slučitelné s členstvím konzervativního poslaneckého klubu v parlamentě. Proto Lorda Heseltine informoval vedoucí činitel pro poslaneckou disciplínu Konzervativní strany, že byl Lord Heseltine z poslaneckého klubu konzervativců vyloučen. Toto rozhodnutí bude znovu zkoumáno, pokud bude Lord Heseltine  při budoucích  volbách ochoten podpořit konzervativní kandidáty," uvedl mluvčí.


Heseltine, dlouholetý stoupenec členství Británie v Evropské unii, konstatoval, že bude "experimentovat" s hlasování pro proevropské liberální demokraty v důsledku probrexitové strategie britské konzervativní vlády. Napsal ve svém článku v Sunday Times:

"Nemohu s čistým svědomím hlasovat pro svou stranu, která se krátkozrace zaměřuje na vynucejí největšího činu hospodářského sebepoškození, jaký kdy spáchala nějaká demokratická vláda."

Krátce před svým suspendováním řekl Heseltine v televizi: "Brexit je největším problémem naší doby. Je zradou našich národních zájmů. Je zradou mladé generace, která je vášnivě proti tomu, aby byla odstraněna z ohniska světové politiky. Mám se snad plížit podél rohů, anebo mám udělat to, v co věřím? A v této věci, v zásadní věci naší doby, musím jasně udělat, co je nezbytné."

Heseltine varoval, že Konzervativní strana čelí "katastrofě", jesteliže se po špatných výsledcích v eurovolbách pokusí posunout dále k extremní pravici ve snaze odebrat podporu Farageově Brexit Party: "Chcete-li dohnat Konzervativní stranu k tomu, aby jí veřejnost ještě více pohrdala, tak tohle je správná cesta."

Heseltine marně zdůrazňuje, že se Konzervativní strana musí vrátit k centrismu, aby ji začali podporovat "rozumní lidé se širokou škálou názorů". Dodává, že konzervativci ignorují miliony svých stoupenců, kteří hlasovali proti brexitu. Právem také varuje, že pro mladé lidi v Británii jsou nyní konzervativci zcela irelevantní.

Jiný veterán Konzervativní strany, Sir Nicholas Soames, vnuk Winstona Churchilla, který také jako jeho dědeček dnes vypadá, sdělil Channel 4 News: "Já nyní po tomto rozhovoru velmi důrazně promluvím s hlavním konzervativním činitelem pro stranickou disciplínu. To, co udělali, je opravdu stupidní věc, jakou mohli udělat jen volové."




Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6742

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2019