Rakousko: Diskreditace extremní pravice

21. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
V Rakousku to proběhlo opravdu velmi rychle. Koalice lidovců a svobodných se sesypala po zveřejnění skandálního videa, na němž je zachycen vicekancléř za svobodné, Strache, který slibuje novináři nastrčené „ruské podnikatelce“ veřejné zakázky za pomoc ve volební kampani. Hned mne napadlo: co na to voliči?

 

Vlna krajní pravice, xenofobie a různých dezinformací, která se už několik let šíří Evropou, je podle mne dána především krizí důvěry v tradiční politiky a instituce jako zkorumpované. Velmi k tomu přispěla velká ekonomická krize z let 2007-2015. Co budou dělat ti voliči, kteří volí „protestní“ krajní pravici, až zjistí, že jejich „protestní“ politici jsou vlastně nejméně tak zkorumpovaní nebo po korupci bažící jako „tradiční“ politici? Bude jim vadit vazba na Rusko? Uvědomí si, že putinovské Rusko je naprosto zkorumpovaný režim, v němž vládnou mafiáni, oproti nimž je Evropská unie dokonalý vzor transparentnosti a úspěšné protikorupční politiky?

Anebo jinak: co udělají rakouští sociální demokraté, aby vyhráli volby? Jejich výsledek stejně jako výsledek ostatních hlavních stran v Rakousku, včetně zelených, bude velmi důležitý i pro politickou atmosféru v ČR, zejména v době, kdy se v Česku tak nějak Rakousko považuje za stát, který téměř patří do xenofobní V4. Budou rakouští voliči volit „navzdory médiím“ pro svobodné – nebo ta aféra svobodné oslabí? A jak je oslabí?

Budou-li vítězové voleb sociální demokraté a lidovci, budou zase nuceni vládnout ve velké koalici, která z poražených svobodných udělá jedinou relevantní opoziční stranu? To by bylo to staré, stále dokola se opakující prokletí rakouské politiky. Nebo sociální demokraté a zelení uspějí tak výrazně, že budou mít většinu pro červeno-zelenou koalici? To by bylo naprosté novum. Ale vidíme, jak se politicky vyvíjí Bavorsko a Bádensko-Württembersko.

A co si asi myslí pan Kaczynski, když vidí, jak mu Rusové platí jeho sesterské strany napříč Evropou? Pro italské nebo francouzské nebo i německé, holandské extremisty asi ruské peníze, natož korupce, nesmrdí, jen jestli jejich voliči tohle spolknou. Co bude dělat volič, který volí extremisty proto, že si myslí, že „tradiční“ politice a instituce demokratického státu jsou zkorumpovaní? Bude mu vadit korupce u jeho destruktivních miláčků? A může ho pohoršení nad korupcí u jeho miláčků jaksi donutit k návratu ke konstruktivní volbě? Když si myslím, že jste zloděj, a spolehnu se na někoho jiného místo vás, a pak zjistím, že i on je zloděj, budu vás kvůli tomu považovat za menšího zloděje? Pochybuji.

0
Vytisknout
12130

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2019