Záhadné financování Brexit Party musí být vyšetřeno

20. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Bývalý britský premiér Gordon Brown je znepokojen, že Farageovu stranu možná financují špinavé zahraniční peníze

Britská Volební komise, odpovědná za legální průběh voleb, se octla pod sílícím tlakem zahájit vyšetřování financování Brexit Party Nigela Farage. Vzniklo znepokojení, že by její financování mohlo být zahraničním zásahem do britské demokracie.

Bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown požaduje před čtvrtečními eurovolbami, aby Volební komise bezodkladně vyšetřila, zda má Brexit Party dostatečné záruky, že nepřijímá špinavé peníze.

 
Zatímco ostatní strany požadují od dárců osobní informace, Brexit Party přijímá dary nižší než 500 liber zcela anonymně, jen prostřednictvím účtu na Paypalu. Kritikové poukazují na to, že tímto způsobem mohou zahraniční dárci lehce ovlivnit britské volby.

Gordon Brown požaduje vyšetřování poté, co se Farage chlubil, že jeho strana dostává 100 000 liber (3 miliony Kč) denně. Brown také podpoří požadavek, aby Evropský parlament vyšetřil, zda Farage obdržel nedeklarovaný příjem osobně v době, kdy byl europoslancem, poté, co investigace Channel 4 News zjistila, že mu milionář Arron Banks dal 450 000 liber.

Brown poukazuje na to, že komerční vazby Arrona Bankse nebyly nikdy jasně vysvětleny a že naznačují, že má "dlouhodobé styky s Ruskem".

Zároveň se objevují nové otázky ohledně  vazeb Brexit Party na zdiskreditovaného bývalého Farageova poradce, který byl uvězněn v  USA poté, co byl přistižen jak nabízí americkým federálním tajným agentům propírání špinavých peněz. George Cottrell byl ve Farageově společnosti, když byl v červenci 2016 zatčen na letišti v Chicagu. Pracoval ve Farageově kanceláři a na svém účtu na LinkedIn uváděl, že byl spoluředitelem financování Farageovy tehdejší strany UKIP pro referendum o brexitu.

Byl obžalován z 21 trestných činů včetně propírání špinavých peněz, podvodů a vydírání. Byl odsouzen na osm měsíců do vězení. Nyní Cotrell sděluje svým přátelům, že nyní organizuje finanční sbírku pro Farageovu Brexit Party. Zjištění, že Cottrell nyní pracuje pro Brexit Party, vyvolalo šok mezi poslanci v Dolní sněmovně. Damian Collins, předseda parlamentního výboru pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport, se vyjádřil: "Žádná důvěryhodná politická strana v Británii by se nespolčovala s Georgem Cottrellem vzhledem k jeho předchozímu odsouzení. Zdá se být pozoruhodné, že někdo, kdo byl odsouzen za propírání špinavých peněz, nyní organizuje finance The Brexit Party."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8440

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2019