Rusko obviněno z porušení Minských dohod

22. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Podle názoru mezinárodních ochránců lidských práv rozdávání pasů Ruské federace Ukrajincům zkomplikuje reintegraci Donbasu, informuje Jekatěrina Trifonovová.


Evropská platforma občanské společnosti CivilMPlus, jejímž členy jsou různé mezinárodní lidskoprávní organizace a ruský Memorial, analyzovala rozhodnutí orgánů Ruské federace udělit obyvatelům Donbasu zjednodušeným způsobem ruské občanství. Závěr zní, že Kreml tím reagoval na výměnu prezidenta v Kyjevě. Moskva je viněna z manipulace osudy lidí kvůli zlepšení své strategické pozice ve "velké geopolitické hře".

Koncem dubna ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o zjednodušeném vydávání ruských pasů osobám s trvalým pobytem v Donbasu. Přitom zdůraznil, že Moskva nemá v úmyslu dělat Kyjevu problémy, jde o čistě humanitární otázku, protože situace v lidskoprávní oblasti na Donbasu překročila všechny přijatelné hranice.

Nicméně v CivilMPlus tvrdí, ž postup Kremlu je zjevným nástrojem nátlaku na sotva zvoleného ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského. Dokument byl vydán tři dny po skončení volební kampaně - při vědomí o Zelenského plánech provést mírovou reintegraci Doněcké a Luganské oblasti. "Je to krajně nepřátelský krok, který může zavřít ´okno příležitostí´ pro mírové zvládnutí konfliktu na Donbasu," uvádí se prohlášení mezinárodních ochránců lidských práv.

Označili jednání ruských orgánů za "manipulaci obavami a očekáváními" lidí, která v nich vyvolává pocit izolace a nedůvěry k ukrajinským úřadům. Obyvatelé samozvaných republik se po mnoho let nacházejí v těžké situaci, ale ruské orgány před tím zavíraly oči. Proto skutečnou příčinou se stala výměna držitele moci na Ukrajině a rozdávání ruských pasů je spíše PR snahou přetáhnout na svou stranu obyvatele Donbasu, aby došlo ke snížení rostoucí přitažlivosti Kyjeva.

V prohlášení CivilMPlus je také poukázáno na cynismus odůvodnění výnosu humanitárními motivy "při absolutní lhostejnosti k osudům lidí z jiných regionů bývalého SSSR". Řeč je o osudu milionů osob, které dlouhá léta žily na území Ruska, ale bezúspěšně se pokoušejících získat občanství.

Platforma CivilMPlus je přesvědčena, že Putinovy výnosy zhorší i beztoho obtížnou demografickou situaci na Donbasu a stimulují odliv práceschopných občanů do Ruska.

Přitom v případě získání ruského občanství Ukrajinci přesto "bez dodatečných administrativních rozhodnutí" nebudou disponovat sociálními privilegii běžných Rusů. Jednoduše řečeno, museli by se registrovat na území RF, ale většina s tím bude mít problémy. Navíc Kyjev již pohrozil, že držitelům ruských dokladů odebere veškeré dávky.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7557

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2019