Verhofstadt: Chcete-li vidět, jaké škody napáchali nacionalisté, jeďte do Británie

20. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Velké změny v myšlení bývalého belgického premiéra a nynějšího koordinátora Evropského parlamentu pro brexit, Guye Verhofstadta se odehrály v roce 1994, kdy navštívil Rwandu s cílem vypracovat pro belgický parlament zprávu o původu genocidy v této bývalé kolonii.

"800 000 lidí bylo během dvou měsíců vyvražděno tím nejbrutálnějším způsobem. Byla tam vojska OSN, byla tam belgická vojska, ale došlo k tomu stejně. Navštívil jsem dva roky po té genocide kostely a kosti mrtvých byly všude ještě ve vysokých hromadách. Ta skutečnost změnila mé politické názory.

To, co se tam stalo, extremní nacionalismus a náboženská kmenová příslušnost, bylo tak obrovských rozměrů a bylo to tak kruté, že to bylo mimo veškeré lidské zkušenosti. Dalo by se říci, že jsem proto začal být liberálnější ohledně lidských hodnot a trochu méně jsem se už zaměřoval na finanční otázky. Když jsem pohlédl zpět, zjistil jsem, že jsem byl blbec."


 

"Euroskeptici se chtějí ve všem vrátit do minulosti, postavit znovu staré hranice a vrátit se k takzvané suverenitě národních států," pokračuje Verhofstadt. "Víme, že národní suverenita nemá smysl, když hovoříme o globálním oteplování nebo o migraci nebo o bezpečnosti. Suverenitu v těchto otázkách získáte jen v důsledku přidané hodnoty společného přístupu více zemí. Například jedinou možnou reakci na Trumpovo ochranářsetví je mít kolektivní moc podniknout protiakce."

Federalismus je opak centralismu. "Jedině Britové tomu pořádně nerozumějí. Všechny ostatní evropské národy vědí, že na federální úrovni lze dělat všechny ty nadnárodní věci kolektivně. Pak, samozřejmě, některé věci je nejlepší organizovat na státní úrovni a  většinu věcí pak na místní úrovni. Příkladem je právě Belgie. Mluvíme tam různými jazyky, ale Belgie je země, která existuje už od roku 1830. Je starší než Itálie či Německo."

Verhofstadtova nejnovější kniha, nazvaná Poslední šance Evropy, definuje jeho obavy, že bez jednotné strategie Evropa neudrží krok s novým světovým pořádkem. "Čína se stává významnou velmocí, Indie má 2000 národů, 20 různých jazyků, 4 různá náboženství, ale jedinou demokracii, ve Spojených státech se bude za pár let mluvit stejně často španělsky jako anglicky, pak máme Ruskou federaci a všechny její problémy na našich hranicích...V takovém světě je budoucnost jen pro jednotnou Evropu. A neuspějete, pokud budete mír rozpočet 1 procenta. Ve srovnání s americkým federálním rozpočtem 25 procent."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7832

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2019