V eurovolbách dostanou můj hlas Piráti

21. 5. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty


Volby do evropského parlamentu jsou vlastně "příjemné volby". Politické strany do nich obvykle vysílají své lepší lidi, s rozhledem a znalostí jazyků; politické podnikatele to nezajímá, protože v EP se nedá kšeftovat. Takže jak minule, tak i dnes je to volba mezi "dobrým a ještě lepším".

Zastavím se ale ještě nejdřív u dalších stran či kandidátek, u kterých se nebojím říci, že jsou dobré. Sympatie k lidovcům bohužel kazí jejich přílišný konzervativismus u některých kandidátů i u představitelů strany doma. Je-li lidovcem Petr Pithart i Jiří Čunek zároveň, "kdo jsou lidovci"? Škoda - jejich kandidáti do EP jsou dobří.

 

Kandidátku ČSSD kdosi trefně označil za "dream team" - lidé jako Pavel Poc nebo Olga Sehnalová odvádějí v EP vynikající práci s reálným dopadem a vlivem. Jsou to možná naši vůbec nejlepší lidé v EP dnes. Jenomže o ČSSD platí totéž jako o lidovcích, jen ještě desetkrát silněji: dokud toto bude i strana Haška, Zimoly a Foldyny, není socdem kvůli nečitelnosti volitelná: "kdo je ČSSD"?

Na druhém místě s docela malou ztrátou na Piráty jsou u mě "Spojenci pro Evropu", tedy spojení STANu s TOPkou, Zelenými a řadou dalších menších či lokálních politických subjektů. Velice oceňuji schopnost se spojit a domluvit, to u nás není zrovna běžné, program je OK a kandidátka je silná, kvalitní. Výhrady mám dvě. Tou první je Jiří Pospíšil (notabene jako lídr) a druhou jsou nehezkosti v programu. Pokud Spojenci z šesté nejbezpečnější země světa kladou na první místo v seznamu priorit nejbezpečnějšího kontinentu na planetě "bezpečnost", je to hloupé podkuřování strachu a malosti v domácí společnosti. Evropu trápí patnáct věcí víc než bezpečnost.

A proč Piráti? Z těchto hlavních důvodů:

- většinu kandidátů z čela kandidátky znám osobně a představují pro mě autentické osobnosti, kteří šli do politiky zcela opravdově s cílem měnit věci, důvěřuji jim. To je ostatně výhoda stran, které vznikaly zdola: stěží tam lze hledat prospěchářství.

- představují zásadní generační změnu, která je v politice nutná. V té domácí i evropské. Podreprezentace mladé generace u "mocných tohoto světa" je velmi zřetelná a špatná. Starší generace může být moudrá a zkušená, ale hůře vnímá prudké změny dnešního světa, způsobené zejména technologiemi, hůře anticipuje budoucí vývoj, trochu "žije v jiném světě". A to je právě nejtěžší úkol institucí jako je EP: připravit kontinent na budoucnost.

- líbí se mně pirátský program, který je poctivě evropský. To neznamená "povinně europozitivní", ale poctivý v tom smyslu, že si nehraje na nějaké domácí citečky a sděluje, že se opravdu jedná o volby do Evropského parlamentu, tedy do instituce, která připravuje kontinentální legislativu, a že europoslanci tam právě kvůli ní, nikoli jako obhájci českých zájmů.

Svoji volbu ovšem nikomu nevnucuji a myslím si, že hlas pro kteroukoli z výše uvedených kandidátek je v pořádku. Je pozitivní pro naši zemi i pro Evropu, do které patříme a jejíž osud pro naši zemi vždy byl, je a bude zásadní.

0
Vytisknout
10013

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2019