USA vyjádřily nelibost nad španělským rozhodnutím stáhnout fregatu

17. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Americké velvyslanectví v Madridu si neformálně stěžovalo na stažení fregaty Méndez Núñez z bojového uskupení v Perském zálivu. Zpráva byla komunikována prostřednictvím vojenských, nikoliv diplomatických kanálů, informují Lucía Abellánová a Miguel González.


Velvyslanectví vyjádřilo nelibost nad faktem, že nebylo informováno o španělském rozhodnutí stáhnout fregatu z Američany vedené námořní mise v Perském zálivu v době zvýšeného napětí mezi Washingtonem a Íránem.

Rozhodnutí o stažení plavidla učinily španělské vojenské orgány a bylo komunikováno Pentagonu vojenskými kanály. Ani americké velvyslanectví v Madridu, ani španělské velvyslanectví ve Washingtonu nebyly informovány.

Úřadující mluvčí španělské vlády Isabel Celaáová prohlásila, že stažení plavidla bylo ospravedlněno, také kvůli "nepředvídatelnosti" amerického prezidenta Donalda Trumpa, který tvrdí, že Írán ohrožuje americké zájmy na Blízkém východě. Americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton nedávno varoval, že "jakýkoliv útok na zájmy Spojených států nebo na zájmy našich spojenců se setká s nepolevující silou".

Španělská ministerstva obrany a zahraničí po několik dní zvažovala, co dělat, s ohledem na rapidně se zhoršující situaci v Perském zálivu. Úřadující ministryně obrany Margarita Roblesová poté přijala konečné rozhodnutí, tvrdí zdroje konzultované listem El País.

"Pokud americká vláda má pocit, že je třeba, aby letadlová loď Abraham Lincoln pluje do určité oblasti na určitou misi, o níž se Španělskem nikdy nejednala, dočasně se stáhneme z tohoto bojového uskupení," prohlásila ministryně.

Roblesová trvá na tom, že rozhodnutí bylo technické a vojenské, nikoliv politické. Zdůraznila dohodu podepsanou takřka před dvěma roky mezi Madridem a Washingtonem, do níž nová mise nezapadá.

Fakt, že fregata Méndez Núñez byla součástí bojového uskupení U.S. Navy, není nijak neobvyklý. Plavidla třídy F-100 jsou vybavena americkým bojovým systémem Aegis.

Vojenské zdroje tvrdí, že Perský záliv byl zahrnut mezi možná operační působiště podle originálního plánu, ale změnila se povaha a cíl mise, které jsou nyní specificky zaměřeny proti Íránu, jako deterent nebo dokonce jako trestná akce.

Španělská fregata nyní míří do indické Bombaje, kde počká na americké bojové uskupení. Opět se k němu přidá a bude pokračovat do San Diega, kam má uskupení dorazit 13. října.

Avšak Roblesová připustila, že je možné trvalé stažení fregaty. V takovém případě se připojí k evropské operaci Atalanta zaměřené na boj proti pirátům v Indickém oceánu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5649

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019