Rakousko: Diskreditace extremní pravice

21. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V Rakousku to proběhlo opravdu velmi rychle. Koalice lidovců a svobodných se sesypala po zveřejnění skandálního videa, na němž je zachycen vicekancléř za svobodné, Strache, který slibuje novináři nastrčené „ruské podnikatelce“ veřejné zakázky za pomoc ve volební kampani. Hned mne napadlo: co na to voliči?

Rozhovor Britských listů 219. O podvodném systému soukromého vysokého školství

17. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


(zapněte si titulky)

V úterý 21. května se konala pražském kině Lucerna premiéra filmu Víta Janečka a Zuzany Piussi Univerzity a svoboda. V tomto Rozhovoru Britských listů mluví Jan Čulík se Zuzanou Piussi o hlavním tématu tohoto filmu: podvodném systému soukromých vysokých škol v České republice. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. května 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Nadcházející eurovolby jsou pro nás pro všechny fatálním mezníkem

21. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

JDĚTE VOLIT!! TENTOKRÁT JE TO OPRAVDU ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉ!!

Minulý týden se Viktor Orbán nadšeně setkal v Bílém domě s Donaldem Trumpem. Bylo to milostné setkání, perfektně načasované k tomu, aby signalizovalo, že se tento americký prezident chystá vykuchat Evropskou unii, nebo ji úplně zničit. Těsně před evropskými volbami se maďarský "illiberální" premiér dal dohromady s italským ultrapravičákem Matteem Salvinim a byl posvěcen bělošským nacionalistickým americkým prezidentem, který se vyjádřil, že Evropská unie je nepřítel, píše Natalie Nougayrède.

Mezitím v Sýrii dále padají barelové bomby a Rusko bombarduje nemocnice a školy v Idlibu, jak se smyčka utahuje kolem 3 milionů civilistů, kteří jsou v pasti v posledním regionu ovládaném vzbouřenci, který chce prezident Asad znovu dobýt. Historikové nám možná jednoho dne sdělí, zda Vladimír Putin načasoval tuto konkrétní ofenzívu tak, aby byla zkoordinována s jeho dalšími akcemi s cílem zničit EU, jako jsou rozsáhlé dezinformační kampaně pomáhající extremistickým silám po celém kontinentu.

Petr Pithart o ohrožení demokracie ve (střední) Evropě

21. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



V Rozhovoru Britských listů, který se bude vysílat během eurovoleb, v pátek 23. května (a na Britských listech bude k dispozici od pátku ráno) hovoří bývalý premiér České republiky a bývalý přeseda horní komory českého parlamentu velmi zajímavě o současném ohrožení demokracie ve střední Evropě. Doporučujeme!

Pondělní výpadek Britských listů

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Pondělní téměř celodenní výpadek Britských listů byl nepřímo způsoben finančními problémy. Vzhledem k tomu, že od čtenářů v současné době nedostáváme dostatečné množství příspěvků na provoz, nejsme schopni hradit náklady na technický provoz serveru a na spotřebu elektřiny serveru, která je v důsledku relativně velké čtenosti relativně velká. Mělo to včera nepřímé technické dopady, které se podařilo odstranit až s nejvyšším úsilím po mnoha hodinách práce.

Jsme velmi vděčni čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, avšak v současnosti je to kolem 40 000 Kč měsíčně, kdežto výdaje jsou každý měsíc kolem 80 000 a v některých měsících v důsledku nepředvídaných nákladů stoupnou na 100 000. Uznáte, že v takové situaci nemají Britské listy zrovna dlouhodobé výhledy.

Dívám se na to docela pesimisticky. Je paradoxní, že v době, kdy se Evropa, a zejména střední Evropa, propadá do temnoty a je z mnoha důvodů vážně ohrožena demokracie, drtivá většina českých občanů se nechá manipulovat nesmysly, jaké například předvolebně šíří Andrej Babiš o imigrantech a uprchlících   (odborníci systematicky poukazují, že tam, kde jsou migranti, dochází k výraznému ekonomickému rozvoji, vyplývá to zajímavě například z podrobných amerických studií daňových přiznání občanů v jednotlivých místech USA -  podívejte se například na knihu datového analytika New York Times Sethe Stephense-Dawidowitze Everybody lies, obsahuje k této věci nesmírně zajímavé údaje, ke knize se vrátíme recenzí -  ČR a střední Evropa obecně už nyní zápolí v důsledku blokace migrantů a v důsledku stárnutí s ekonomickými problémy).

Jak varuje organizace Avaaz, Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám!  Je paradoxní, že přestože to lidem škodí, nechávají se ovlivňovat především dezinformacemi a hlubinnou manipulací prostřednictvím vyvolávání emocí a strachu. Je ostudné, že namísto toho, aby politikové vystoupili a řekli:"Lidi, neblbněte", se cíleně snaží ku prospěchu svých krátkodobých zájmů těchto iracionálních emocí, založených na nesmyslech, zneužívat ve svůj prospěch. Nikdo nevystoupí jak Masaryk a neřekne lidem, jak co je. (Přestože se Babiš lživě stylizuje do pózy Masaryka a tzv. "novináři" mu to tisknou.)

Tak, jak píšu, vyhlídky jsou špatné. Racionálními a věcnými informacemi většinu lidí nepřesvědčíme - mají představu, že věci jsou jinak.

Publikujeme pravidelně apel, že potřebujeme zvýšit množství finančních příspěvků od čtenářů, obávám se, že většina lidí to prostě automaticky přeskočí. Ale je to vážné.

Pokud si myslíte, že jsou v této temnící situaci Britské listy důležité, prosíme, přispívejte na provoz BL menší finanční částkou. Pomozte nám vystoupit z bubliny kmenových čtenářů a šiřte naše informace mezi svůj okruh známých. Víme, že je to těžké: lidi prostě CHTĚJÍ dnes věřit blbostem.

Tak třeba se to nepodaří: Možná už pětadvacet let Britských listů stačilo. Existovaly paradoxně v době, kdy bylo mnoho co kritizovat, nicméně nebyla zdaleka tak děsivá a nebezpečná jako teď. Tak možná budou v této temnící se době racionální hlasy umlčeny.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jan Čulík
šéfredaktor



 

Proč ČR blokuje seriál radiodokumentů Matematika zločinu?

21. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Rozhodli jsme se reagovat otevřeným dopisem na vyjádření GŘ Český rozhlas René Zavorala během veřejné schůze Rady Českého rozhlasu dne 24. 4. 2019 týkající se seriálu Matematika zločinu, píše Josef Šlerka z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

"....Stejně jako Český rozhlas, je i Nadační fond nezávislé žurnalistiky povinen řádně hospodařit se svěřenými finančními prostředky. Vzhledem k tomu, že vznik seriálu byl kromě finančních prostředků Českého rozhlasu též částečně financován prostředky Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, vzali jsme výtky týkající se seriálu velice vážně a nechali si zpracovat přiložený posudek a právní stanovisko. Na základě závěrů těchto posudků se domníváme, že vysílání pořadu Matematika zločinu je ve veřejném zájmu a není důvod mu bránit...."


Celý dopis ZDE


K tomu: 


V šíleném posunu doprava vyloučili britští konzervativci náměstka Margaret Thatcherové

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty



Michael Heseltine: Je děsivé, děsivé, že 70 procent našich mladých lidí chce zůstat v Evropě a ty ignoruje 70 procent starých lidí, kteří chtějí odejít. Zájem této země zjevně závisí naší přítomnosti v srdci Evropy. A všechny tyhle řeči o znovuzískání suverenity a moci, to jsou všechno hesla, nemající žádnou vazbu na reálný svět, v němž žijeme. A i když existují někteří velmi odvážní konzervativci, kteří brání pevnost a hájí náš národní zájem, je příliš mnoho konzervativců, kteří stojí v jednom ze dvou táborů. Ti, kteří chtějí mít klidný život, co můžeme dělat, a pak ti brexitéři, kteří jsou pohánění posedlostí minulosti, falešnými představami o roli ekonomiky střední velikosti a o roli národního státu v zítřejším světě. Jsou naprosto nevědomí ohledně přání generací, které teprve přijdou. Jestliže se brexit uskuteční, budu zdeprimován, že moje generace zradila mladou generaci. Budu zdeprimován, že jsme odepřeli Británii její historickou roli v srdci Evropy. Zdeprimován, že jsme opustili vlastní postoj jako jedna z čelných zemí v našem světě. Vzdali jsme se moci. Tomu vůbec nerozumím.



Britská Konzervativní strana v pondělí oznámila, že se rozhodla vyloučit z poslaneckého klubu konzervativců Michaela Heseltina (86), prominentního ministra ve vládách Margaret Thatcherové a Johna Majora. Heseltine totiž v neděli oznámil, že v nadcházejících eurovolbách bude hlasovat pro kandidáta Liberálnědemokratické strany (bývalého konzervativce, který byl také od toryů vyhnán). Heseltine je jednou z nejvýznamnějších - a nejrozumnějších - osobností britské Konzervativní strany. Zastává ostře proevropské postoje a systematicky upozorňuje, že brexit, a zejména brexit bez dohody, bude pro Británii katastrofou.

Jak zabránit předlužení a jak ho odstraňovat

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

V Česku vznikl Institut prevence a řešení předlužení. Povede jej Radek Hábl, autor Mapy exekucí

Česko má nový think-tank, Institut prevence a řešení předlužení (IPŘP). Ten sdružuje dluhové poradce, datové analytiky a odborníky na problematiku exekucí, kteří se v uplynulých letech společně podíleli na projektu Mapa exekucí. Vedle zpřístupňování dat o exekucích a osobních bankrotech v Česku se institut bude věnovat i problematice tzv. šmejdů - soukromých firem vydělávajících na lidech v dluhové pasti.

V eurovolbách dostanou můj hlas Piráti

21. 5. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty


Volby do evropského parlamentu jsou vlastně "příjemné volby". Politické strany do nich obvykle vysílají své lepší lidi, s rozhledem a znalostí jazyků; politické podnikatele to nezajímá, protože v EP se nedá kšeftovat. Takže jak minule, tak i dnes je to volba mezi "dobrým a ještě lepším".

Zastavím se ale ještě nejdřív u dalších stran či kandidátek, u kterých se nebojím říci, že jsou dobré. Sympatie k lidovcům bohužel kazí jejich přílišný konzervativismus u některých kandidátů i u představitelů strany doma. Je-li lidovcem Petr Pithart i Jiří Čunek zároveň, "kdo jsou lidovci"? Škoda - jejich kandidáti do EP jsou dobří.

K eurovolbám i dále:

AVAAZ: Naléhavá hrozba dezinformací - a jak se můžeme chránit

20. 5. 2019

čas čtení 8 minut

JDĚTE VOLIT!! TENTOKRÁT JE TO OPRAVDU ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉ!!

Vážení přátelé,

je možné, že se během pouhých několika dní ultrapravice zmocní eurovoleb a naplní evropský parlament rasisty, fundamentalisty a popírači globálního oteplování.

Vypadá to, jako že tyto strany vznikly naprosto z ničeho. Nyní v některých zemích Evropské unie stojí v čele průzkumů veřejného mínění. Co je tedy jejich tajnou zbraní?

Dezinformace


Právě v této chvíli se Evropa topí v dezinformacích. Tvrdí se, že gangy migrantů útočí na policii, nebo že katedrála Notre Dame bude znovu vybudována s minaretem! Už po dlouhé měsíce zkoumá náš tým tsunami falešných zpráv v Evropě a zjistili jsme šokující pravdu - materiál z dezinformačních sítí byl zhlédnut stamilionkrát!

Kterak česká vláda trestuhodně ignoruje zásadní globální hrozbu

20. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Pro drtivou většinu českých voličů jsou nejdůležitějším tématem blížících se eurovoleb obavy z teroristického útoku, což o nás mnohé vypovídá. Rozhodně stojí za důkladné zamyšlení, proč jsou Češi vyděšeni takřka mizivou hrozbou více než případným kolapsem organizovaného života na této planetě. Vinu za tento nepříznivý stav nesou dílem klasické sdělovací prostředky, jež uhranula takzvaná migrační krize a teroristické útoky inspirované Daešem, dílem pak vláda, jejíž do nebe volající klimatické ignorantství na vlastní kůži pocítíme všichni.




Finsko vítězí ve válce proti dezinformacím. To, co se naučilo, bude klíčové pro přežití západní demokracie

20. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Ve finských školách běžně probíhají hodiny, v nichž jsou studenti seznamováni s celou řadou metod, které se používají na sociálních sítích k zblbnutí a k manipulaci jejich uživatelů. Finští studenti jsou informováni o tom, jak lehké je zmanipulovat fotografie a videa, o tom, jak se manipuluje polopravdami, zastrašováním a falešnými profily a účty.

Verhofstadt: Chcete-li vidět, jaké škody napáchali nacionalisté, jeďte do Británie

20. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Velké změny v myšlení bývalého belgického premiéra a nynějšího koordinátora Evropského parlamentu pro brexit, Guye Verhofstadta se odehrály v roce 1994, kdy navštívil Rwandu s cílem vypracovat pro belgický parlament zprávu o původu genocidy v této bývalé kolonii.

"800 000 lidí bylo během dvou měsíců vyvražděno tím nejbrutálnějším způsobem. Byla tam vojska OSN, byla tam belgická vojska, ale došlo k tomu stejně. Navštívil jsem dva roky po té genocide kostely a kosti mrtvých byly všude ještě ve vysokých hromadách. Ta skutečnost změnila mé politické názory.

To, co se tam stalo, extremní nacionalismus a náboženská kmenová příslušnost, bylo tak obrovských rozměrů a bylo to tak kruté, že to bylo mimo veškeré lidské zkušenosti. Dalo by se říci, že jsem proto začal být liberálnější ohledně lidských hodnot a trochu méně jsem se už zaměřoval na finanční otázky. Když jsem pohlédl zpět, zjistil jsem, že jsem byl blbec."

Záhadné financování Brexit Party musí být vyšetřeno

20. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Bývalý britský premiér Gordon Brown je znepokojen, že Farageovu stranu možná financují špinavé zahraniční peníze

Britská Volební komise, odpovědná za legální průběh voleb, se octla pod sílícím tlakem zahájit vyšetřování financování Brexit Party Nigela Farage. Vzniklo znepokojení, že by její financování mohlo být zahraničním zásahem do britské demokracie.

Bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown požaduje před čtvrtečními eurovolbami, aby Volební komise bezodkladně vyšetřila, zda má Brexit Party dostatečné záruky, že nepřijímá špinavé peníze.

Google zablokoval firmě Huawei přístup k aktualizacím Androidu

20. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Znamená to, že firma Huawei zřejmě nebude schopna provozovat operační systém mobilních telefonů


Firma Google přerušila svou spolupráci s firmou Huawei, která vyžaduje transfer hardwarových a softwarových produktů, s výjimkou těch, které spadají pod licence open source, informuje Reuters.

Firma Huawei okamžitě ztrácí přístup k aktualizacím operačního systému Android a nové verze jeho chytrých telefonů mimo Čínu ztratí přístup k populárním aplikacím a službám včetně Google Play a aplikaci Gmailu.

O vztazích mezi Poláky a židy

20. 5. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 22 minut



Téma polsko-židovských vztahů v poslední době často vyvolává mezinárodní pozornost. Podle toho, kdo hovoří, slyšíme o polském antisemitismu, o židovském antipolonismu a o pokusech přepsat historii odevšad. Nechvalně známý polský zákon, který trestal připisování nacistických zločinů Polákům se setkal se zuřivým odmítáním poté, co ho židovské komunity vylíčily jako další pokus popírat holocaus - neférově, protože navzdory tomu, že tento zákon měl mnoho chyb, zcela jasně se týkal jen nespravedlivého připisování nacistických zločinů Polsku.

Proč fašizuje ODS?

19. 5. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

Otevřený dopis Richarda Vlasáka předsedovi ODS Petru Fialovi v reakci na ostudný projev předsedy senátu Kubery.

Vážený pane profesore,

byl jsem nucen vyslechnout projev pana předsedy Senátu Kubery na pietním aktu v Terezíně.

Podle pana předsedy může být novou totalitou péče o životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost nebo multikulturalismus.

Taková přirovnání mne jako potomka rodiny trpící pod nacistickou i komunistickou zvůlí a bojující dle Masarykových zásad za svobodu naší republiky niterně urážejí.

To je ta nová, moderní ODS, prosta nacionalismu a kmotrů?

Británie: Zničili Corbyn Labouristickou a Mayová Konzervativní stranu?

18. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Před eurovolbami, které se v Británii konají ve čtvrtek 23. května, dosáhla panika v Labouristické straně nejvyššího vrcholu. Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění totiž vyplývá, že proevropští britští liberální demokraté předstihli labouristy, kteří odmítají zaujmout vůči brexitu konkrétní postoj.


V Miláně se sešel největší póvl Evropy

18. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Tomio Okamura, jak ve své první reportáži v sobotu večer varovně informovaly Channel 4 News, se účastnil milánského setkání největšího póvlu Evropy, fašistů, islamofobů, a populistů. Poněkud italským stylem dezorganizovanou a zmatenou akci (jak uvidíte v této reportáži) zorganizoval italský fašista Matteo Salvini. Účastnili se ji šéfové nejhnusnějších stran Evropy. Nemohl se jí však účastnit rakouský fašista Strache, který v důsledku skandálu byl namísto účasti  nucen v sobotu  rezignovat na svou funkci rakouského vicekancléře. Ve Vídni demonstrovaly tisíce občanů za nové volby.

Teď vše záleží na voličích, konstatoval reportér Channel 4 News Matt Frei.

Videoreportáž Channel 4 News ZDE 

Salvini vyvolává určité obavy mezi svými ultrapravicovými partnery, když pohrozil, že je ochoten porušit předpisy EU o hranici deficitního financování a destabilizovat tak finanční trhy. Jiným kontroverzním Salviniho návrhem je sdílet migranty po celé Evropské unii a pěstovat vřelé styky s Ruskem

Nacionalisté z Dánska a z Estonska jsou ostře protiruští a nesouhlasí s proruskými postoji Salviniho a Le Penové. Polská strana Právo a spravedlnost také nevstoupí do Salviniho ultrapravicového seskupení, právě kvůli obavám z jeho proruské orientace.  ZDE

 

V Rakousku kvůli Strachemu padla vláda. Předčasné volby budou v září

18. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 



Aktualizace:
V Rakousku se budou konat předčasné volby poté, co odstoupil ultrapravicový vicekancléř kvůli videu, na němž sliboval ruské údajné podnikatelce, že ji poskytne státní zakázky, pokud ovládne největší rakouský bulvární deník a bude pro něho v něm šířit předvolební propagandu.

Kancléř Sebastian Kurz konstatoval v sobotu, že "už to stačilo" a že jeho konzervativní Lidová strana vystupuje s osmnáct měsíců trvající koalice s ultrapravicovou Stranou svobody (jejímž zakladatelem byl důstojník SS). "Co nejdříve", řekl Kurz, "se budou konat předčasné volby. ZDE 

* * *

Aktualizace: Strache odstoupil.

Heinz-Christian Strache řekl v sobotu na tiskové konferenci, že se stal obětí "cíleného politického atentátu", jehož účelem mělo být rozbít vládnoucí koalici v Rakousku. Tvrdil, že zhlédnutí kompletního videa by dokázalo, že "neudělal nic protizákonného". Přiznal ale, že na videu "jedná jako teenager" a že jeho chování bylo "stupidní, neodpovědné a bylo chybou". Se slzami v očích požádal svou manželku a kolegy, aby mu odpustili, a že jeho výroky byly jasně "katastrofální a nesmírně trapné".

Stracheho, 49, nahradí jeho ministr dopravy Norbert Hofer, jeho zástupce ve Straně svobodných. Hofer v roce 2016 těsně prohrál rakouské prezidentské volby. Strache dodal, že doufá, že jeho strana bude dál vládnout v koalici s Lidovou stranu kancléře Kurze.

Rakouský bulvární list Krone-Zeitung, padesát procent jehož vlastnictví Strache nabídl ruské "podnikatelce" a vyjádřil názor, že většina jeho novinářů by měla být vyhozena, vyšel ve všech svých regionálních mutacích s palcovým titulkem na první straně "Strana svobodných končí!"

V sobotu se ve Vídni konala demonstrace za nové volby. 



Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu Petr Honzejk:

* * *


Rakouská koaliční vláda se octla v krizi po zveřejnění videa, na němž vicekancléř a ultrapravicový politik Heinz-Christian Strache slibuje veřejné zakázky falešné ruské podnikatelce za pomoc v předvolební kampani.

Podle vládních zdrojů se kancléř Sebastian Kurz měl se Strachem setkat v sobotu dopoledne, avšak vyloučil jakoukoliv další spolupráci se svým zástupcem poté, co video v pátek zveřejnily Der Spiegel a Sueddeutsche Zeitung.

Británie: Rozhovory mezi konzervativci a labouristy o brexitu se rozložily

17. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 

V pátek dopoledne oznámil šéf Labouristické strany, že rozhovory labouristů s konzervativci o tom, jak vyřešit brexit, skončily bez výsledku. Zatímco prý byly v určitých ohledech "konstruktivní", zásadní rozdíly se nepodařilo překonat a kromě toho, hlavně, labouristé nemají žádnou záruku, že cokoliv by s Theresou Mayovou vyjednali, neroztrhá příští šéf Konzervativní strany.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Pro stoupence czexitu: Politický chaos brexitu je pro britské podnikatele naprostou katastrofou

17. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Carolyn Fairbairn, předsedkyně Konferedace britského průmyslu


To konstatovala Carolyn Fairbairn, šéfka Konfederace britského průmyslu

Důvěra investorů je v Británii na naprostém minimu od finančního krachu před deseti lety. Ochromení politického procesu ve Westminsteru v důsledku nevyřešeného brexitu má na britskou ekonomiku naprosto ničivý dopad.

Kreativní a technologický průmysl se stěhuje z Británie do Evropy, což znamená, že dosavadní britské úspěchy v těchto ekonomických sektorech končí. Mezinárodní vysílatelé televizních satelitních okruhů, kteří měli dlouhá léta základnu v Londýně, jsou nuceni se přestěhovat mimo Británii a finanční firmy včetně pojišťoven a bank už část svých provozů přesunuly do Francie, do Holandska, do Německa, do Lucemburska a do Irska.

Tenhle podvodník se chce stát britským premiérem

17. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Tenhle člověk se chce stát britským premiérem. Reálný Boris Johnson, zaznamenaný na video. Na faktech mu nezáleží. Je to oportunista se vší falešnou upřímností podvodného prodejce zahraničních dovolených.



BBC:
Předtím, než se Boris Johnson v Portugalsku setkal s tamějším ministrem hospodářství, britský ministr zahraničí musí krátce promluvit na kameru pro oficiální Twitterový účet ministerstva zahraničí.

Boris Johnson: OK. Jo. - Ahoj lidi. Boris Johnson, ministr zahraničí. Jsem tady v Lisabonu, v Portugalsku, s cílem oslavovat to, co je nejstarší aliance a přátelství v diplomatické historii! Jde to zpět až do roku 1386, probíhalo to během napoleonských válek, během druhé světové války, kdy, samozřejmě tohle bylo to místo, kde - ééé  - ééé . Přemejšlím. Co se dělo za druhé světové války? Zastavte to na chvilku. Co jsme dělali během druhé světové války? Portugalsko bylo neutrální, že? Azory! Co jsme dělali na Azorských ostrovech?

* * *

Ahoj, lidi. Já jsem Boris Johnson, jsem ministr zahraničí. Jsem tady v Lisabonu. Portugalsko je naším čtvrtým největším obchodním partnerem - -

Poradce:
MY jsme čtvrtým největším obchodním partnerem Portugalska, Portugalsko není NAŠÍM čtvrtým největším obchodním partnerem...

Johnson:
Dobře, dobře. Tak jo. Ahoj lidi, Boris Johnson. Já jsem tady v Lisabonu. Údajně se v Estorilu narodil sám James Bond. A dnes, James Bond -

Poradce: On se NENARODIL:...

Johnson: No, nemůžete dát jednu věc do informací pro mě a pak mě opravovat!

Poradce: NÁPAD! NÁPAD na Jamese Bonda se zrodil v Estorilu.

Johnson: Aha, tak nápad na Jamese Bonda se tu zrodil...

* * *

Johnson: Je to velké přátelství. Je to velké partnerství. Je založeno na sdílených hodnotách. A my ho budeme rozvíjet. - Dobrý? Dobře. Děkuju. Sundat mikrofon. Tyranie twitterového účtu je neoblomná.

* * *

Boris Johnson: Ahoj lidi, tady Boris Johnson. Jsem v Paříži, což je, samozřejmě naše nejbližší evropská... Začnu znova....

Kterak snadno a rychle prošustrovat demokracii

17. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Pokud dodnes žijete v myšlenkovém světě narýsovaném v 90. letech Koncem dějin a posledním člověkem Francise Fukuyamy, můžete se snad spokojeně domnívat, že liberální demokracie se před zbylými marginálními nepřáteli hájí automaticky sama - prostou vlastní existencí. Pakliže však na bezkonkurenční a definitivní vítězství demokracie nevěříte, tvrzení, že se demokratické společnosti nemusejí a nemají bránit, v tu ránu přestane dávat smysl.

30392

Ramadán v britském supermarketu

17. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pro potraviny k muslimskému svátku Ramadán si laskavě zajděte doleva, je to hned vedle regálů s tvrdým alkoholem, poznamenává Mirna Šolić. 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Íránský nejvyšší vůdce hrozí obohacováním uranu

17. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí hrozí obohacováním uranu na úroveň vhodnou k výrobě jaderných zbraní. Mezitím velvyslanectví Spojených států v Bagdádu nařídilo veškerému zbytnému personálu opustit Irák.

Státy na americkém Jihu, které zavedly drakonické protipotratové zákony, mají otřesně vysokou kojeneckou úmrtnost

17. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Reportérka Channel 4 News Lindsey Hilsum: Hned poté, co jsem dokončila reportáž o drakonických nových protipotratových zákonech ve státech na jihu USA, jsem fascinována zjištěním, že tyto státy mají otřesně vysokou kojeneckou úmrtnost: 7,2 na 1000 kojenců v Georgii a 7,4 na 1000 kojenců v Alabamě. Úroveň z třetího světa.


Ruská lobby v Německu

17. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

Německo oplývá prominentními zastánci Ruska, napsal Richard Herzinger. Naposledy Horst Teltschik obvinil Západ, že je "posedlý" obviňováním Vladimira Putina ze všeho zlého ve světové politice, čím jej "odcizuje" spolupráci. Jürgen Todenhöfer odsoudil "démonizaci" Ruska, které podle něj má špatnou pověst. A v celé sbírce esejů nazvaných Proč potřebujeme mír a přátelství s Ruskem prominentní politici různých stran - včetně konzervativců - vyzývají ke zlepšení vztahů s Putinovým režimem.

Ruský exportní potenciál se topí v ropě

17. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Maximální objem ruského exportu zboží a služeb zaznamenaný v roce 2013 stále nebyl překročen. Struktura exportu se příliš nezměnila: Zhruba dvě třetiny představuje produkce palivově-energetického komplexu, napsala Anastasia Baškatovová.

Strašidla Výmarské republiky se vracejí

16. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Nová výstava v Berlíně varuje, jak rychle končí ztráta respektu pro demokracii katastrofou


Vstupte do Německého historického muzea v Berlíně a přivítá vás řada deprimujících výroků: Už není možné spoléhat, že liberální demokracie přežije. Autoritářské strany získávají na síle i v zemích s dlouhou demokratickou tradicí. Důvěra veřejnosti v liberální demokracii klesá i v Německu.

Evropané: EU se do 20 let rozpadne a bude válka

16. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Třetina evropských občanů se domnívá, že válka mezi členskými zeměmi EU v budoucnu je realistickou možností


Více než polovina evropských občanů se domnívá, že do dvaceti let se Evropská unie rozpadne, navzdory tomu, že podpora pro EU je v současnosti rekordně vysoká, jaká nebyla už celé čtvrtstoletí.

Ve Francii, v Německu, v Belgii,v  Itálii, v Nizozemí, v Rakousku, na Slovensku, v Rumunsku, v Řecku, v ČR a v Polsku zastává většina lidí názor, že rozklad EU je v nadcházejících 10-20 letech "realistickou možností".


Zvlášť silně tento postoj zastávají Francouzi, kde Macronova strana La République En Marche před nadcházejícími eurovolbami ztrácí podporu ve prospěch protievropské strany Rassemblement National (RN), v jejímž čele stojí Marine Le Penová. 

Procento evropských občanů, kteří si myslí, že je pravděpodobné nebo velmi pravděpodobné, že se EU v nadcházejících 10-20 letech rozpadne:

Izraelci postřelili na hranicích v Gaze 16 lidí

16. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí si přišly připomenout vyhnání statisíců Palestinců z Izraele r. 1948.

Izraelští vojáci postřelili na hranici v Gaze v den shromáždění připomínajících masové vyhnání Palestinců během války, která vedla r. 1948 k vytvoření Izraele.

Každým rokem 15. května si Palestinci připomínají nakbu, katastrofu, kdy bylo z měst a vesnic na nynějším území Izraele vyhnáno více než 700 000 Palestinců. 

Trump zveřejnil aplikaci, jejímž prostřednictvím mají Američané udávat, že je cenzurují sociální sítě

16. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Donald Trump už dlouho ostře kritizuje firmy provozující sociální sítě za to, že blokují účty ultrapravičáků, šiřitelů lží a dalších extremistů. Ve středu Bílý dům zpřístupil aplikaci, která má umožnit Američanům udávat Trumpovi, že je sociální síť zablokovala:


Trump také vyhlásil celostátní mimořádný stav ohledně hrozby zahraničních telekomunikačních firem Spojeným státům. Má to umožnit zákaz americkým firmám obchodovat se zahraničními dodavateli, včetně čínské firmy Huawei:

 


 

Nový evropský prekariát: Jen asi třetina obyvatel EU má na konci měsíce peníze

16. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Obrázek: Procento občanů v jednotlivých zemích EU, kterým koncem měsíce zbývají vůbec nějaké peníze

Velkou kritikou Evropské unie je, že za posledních třicet let přesunula důraz od sociální ochrany a solidarity na růst a globalizaci. Důsledkem je rostoucí nerovnost a skutečnost, že stále větší procento občanů se stává prekariátem, lidmi, kteří zjišťují, že jejich zaměstnání je nejisté, sporadické a tak málo placené, že nejsou ani schopni uhradit své účty.

Merkelová: Evropa se musí sjednotit a postavit se Číně, Rusku a USA

16. 5. 2019

čas čtení 3 minuty



Evropa musí koordinovat svůj postoj vůči problémům, které dnes zosobňují její tři velcí globální soupeři, Čína, Rusko a USA, varovala Angela Merkelová před svými posledními volbami ve funkci německé kancléřky.

Evropa se podle Merkelové musí naučit reagovat jednotněji na ruské zasahování do voleb, na ekonomickou moc Číny a na americký monopol na digitální služby.

"Není pochyb o tom, že Evropa musí zaujmout nový postoj v novém světě," varovala Merkelová."Staré jistoty poválečného světa už neplatí."

Přečetli jsme

Pomozte nám podpořit českou animovanou tvorbu

16. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Současné dítě v předškolním věku získává 60 až 70 % všech informací o světě z videa.

Česká animovaná tvorba pro děti ale stagnuje díky nedostatečné systémové podpoře a zdrojům. Děti u nás sledují spíše zahraniční tvorbu a získávají proto kulturní výbavu cizích zemí. Dlouhodobě tak jako Česká republika ztrácíme vlastní kulturní kontext, který bychom předávali svým dětem - budoucím občanům.

Zdroj ZDE

Kapitalismus je druh náboženství blokující řešení klimatických změn a nerovnosti

16. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

V době, kdy milion živočišných druhů čelí zániku kvůli lidské činnosti, indická spisovatelka Arundhati Royová varuje před hrozbami, které pro udržitelný život na planetě představuje kapitalismus. Royová se domnívá, že ti, kdo nesou největší díl odpovědnosti za klimatickou krizi, nakonec přijdou s řešením, jak na této zásadní hrozbě vydělat.

„V mé rodné Indii jsme dlouho bojovali proti nekonečnému růstu, který však prakticky nepřinášel žádná pracovní místa. V současnosti vlastní devět nejbohatších Indů tentýž majetek jako půl miliardy nejchudších,“ říká spisovatelka a dodává, že nekonečný růst se týkal pouze hrstky osob. Zdá se, jako by globální Sever a elity globálního Jihu, jež nechtějí slyšet o externalitách nekonečného růstu, měly ve vesmíru svou vlastní planetu.

Podle Royové se vášnivě bráníme poznání, že přežití živočišných druhů úzce souvisí s přežitím planety jako celku. Vzývání nekonečného růstu se stalo jakýmsi náboženstvím, které není slučitelné s rozumem. Dnes je proto velice obtížné vést smysluplnou debatu o akutním nebezpečí, jež klimatické změny představují.

Více informací v angličtině ZDE

Nový Kurz

16. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Vedl jsem dialog se švédským voličem SD (pravicoví populisté ve Švédsku) i s norským, který preferuje Frp (krajně pravicoví populisté v Norsku). Zajímavé je, že když nastíním celoevropský model kvót a Evropu jako jedno azylové místo, kde uprchlík nerozhoduje o zemi, kde mu bude přidělen azyl v Evropě (odpadne tak asylum shopping či naopak opovrhování mnoha státy Evropy ze strany uprchlíků), nemají problém s přijetím takových uprchlíků, píše na Facebooku Lukáš Kraus.

Rakouský kancléř Kurz chce podobný mechanismus včlenit přímo do základních smluv EU. Kdo nepochopil, že právě takto se nejefektivněji a nejspravedlivěji vypustí ten zatuchlý rybník nacionalistických reminiscencí a nových antipatií mezi národy Evropy, nic nepochopil a měl by zvážit, jestli si nedá raději referendum a neodejde někam k Moldávii. Problém to dnes není velký, uprchlická krize je v hodnotách roku 2015 dávno u konce a tak jediným problémem, který v Evropě máme, je ta pachuť po diletantismu a nesolidaritě, sabotérství a populismu politických reprezentací některých zemí. To je třeba dořešit, aby se to neopakovalo.

30391

Generace Greta nasává sladkou udržitelnost brčkem

16. 5. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Je to pár let, kdy staršího syna ještě bavilo chodit na animáky do kina a zároveň nemohl jít tak úplně sám. Šli jsme na film Wall-e z produkce Disney, což předurčilo mé očekávání jako mizivé. Chvíli jsem ještě koketoval s představou, že bych ho hezky poslal do sálu a zatím si vyřídil nějaké emaily nebo si něco přečetl, ale potomek projevil přání sdílet ten zážitek s otcem a tak jsem postranní úmysly nechal stranou. Minimálně emaily budu moct vyřizovat i tady, utěšoval jsem se.

Bojkot Eurovize v Tel Avivu je logický

16. 5. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 4 minuty

V izraelském Tel Avivu v současnosti probíhá pěvecká soutěž Eurovize, která má být hudebním svátkem a ukázkou pohostinnosti, vstřícnosti a multikulturalismu, který v Izraeli údajně panuje. Izrael vynaložil nemalé finanční prostředky na propagaci Eurovize a očekával také patřičnou odezvu v podobě vysoké návštěvnosti a celkového nárůstu turismu. Jenomže opak je pravdou. Telavivské hotely zejí prázdnotou a pár dní před vyvrcholením této soutěže polovina vstupenek na finálové vystoupení stále není prodána. Není divu. Je naprosto pochopitelné, že ať už vyznavači hudby či ostatní turisté prostě do Izraele nechtějí. Ne snad proto, že by chtěli bojkotovat samotnou Eurovizi, ale proto, že se jim nelíbí odporná politika apartheidu, kterou Izrael praktikuje a odmítá se jí vzdát.

Pokusí se akce svolávané spolkem „Milion chvilek pro demokracii“ vystoupit ze stínu postkomunismu?

Život na konci věků v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

16. 5. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Jak si všimli už redaktoři z A2, tak pondělní demonstrace na Staroměstském náměstí proti Andrejovi Babišovi působí mnohem autentičtěji, když jsou zacíleny na konkrétní události a konkrétní požadavky (ZDE). Tou výměna na nejvyšším postu české justice ve chvíli, kdy policie navrhla obžalovat premiéra, nepochybně je. Proč ale nebýt ještě více konkrétní a namísto navazování na étos minulosti se nepokusit zatřást s apatickým a cynickým vnímáním sebevražedné současnosti (na kterém mají postkomunistické narativy lví podíl)?

Íránská krize aneb Schyluje se k iráckému scénáři?

16. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Napětí mezi Íránem a Spojenými státy povážlivě vzrostlo poté, co ve výsostných vodách Spojených arabských emirátů došlo k sabotáži několika komerčních plavidel a k útoku dronů na ropnou infrastrukturu v Saúdské Arábii. Zatímco Teherán odmítá jakoukoliv vinu na poškození lodí v Ománském zálivu, k bezpilotnímu úderu nedaleko Rijádu se přihlásili jemenští povstalci mající limitovanou podporu Íránu. USA vyslaly Íránu důrazné varování v podobě letadlové lodi a bombardérů B-52, jež dorazily do Perského zálivu. Washington stahuje některé vládní zaměstnance z Iráku a dokonce disponuje plánem na nasazení 120 tisíc vojáků do případného konfliktu s Íránem. Teheránský režim, který na rozdíl od Bílého domu až dosud striktně dodržoval dohodu o jaderném programu (JCPOA), minulý týden oznámil, že hodlá neomezeně vyrábět obohacený uran a těžkou vodu, což může vést k dalšímu prohloubení krize.

Ještě k lidovcům a manželství pro homosexuály

16. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dovolte mi ještě krátké a jasné vyjádření k otázce lidovci vs. manželství pro homosexuály. Předně: nikomu neberu právo odmítat manželství pro homosexuály, veřejně proti němu vystupovat, volit a hlasovat proti němu. To je naprosto v pořádku. Děsí mne jiná věc: jakou prioritu má v dnešní době, kdy si stále více lidí v ČR pod vlivem ruské propagandy a fake news myslí, že v západní Evropě je rozvrat, katastrofa a nedá se tam žít, jakou prioritu má tedy otázka homosexuálního manželství pro prozápadní politiky?

Nestor britských novinářů varuje Trumpa před válkou v Íránu

15. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

John Simpson, BBC: G.W. Bush vyhrál pozemní válku (kterou zahájil na základě falešných důkazů) v Iráku r. 2003 a pak byl poražen v partyzánské válce, která následovala. Jestliže prezident Trump bude následovat po téže cestě, zjistí, že Írán je daleko, daleko nebezpečnějším nepřítelem než byl Irák Saddáma Husajna.


V Lucembursku dnes začal proces s ČR, Polskem a Maďarskem kvůli uprchlíkům

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta




Zdroj ZDE

Dnes začíná u Evropského soudního dvora v Lucembursku proces, na jehož výsledek je Berlín velmi zvědavý, píše list Tagesspiegel, upozorňuje Uwe Ladwig. Evropská komise žaluje Polsko, Maďarsko a Českou republiku za to, že tyto tři státy odmítly poskytnout dočasnou pomoc uprchlíkům z Itálie a z Řecka. To je ale jen povrchní otázka. Ve skutečnosti řeší Evropský soud v Lucembursku otázku, kde je hranice legitimních národních zájmů a kde začíná zneužívání Evropské unie jako samoobsluhy pro vybírání třešniček na dortu. 

Heute beginnt vor dem Europäischen Gerichtshof (EuGH) in Luxemburg ein Prozess, auf dessen Ausgang in Berlin viele gespannt sind. Die EU-Kommission hat Polen, Ungarn und Tschechien verklagt, weil sich die drei Staaten selbst der vorläufigen Notverteilung von Flüchtlingen aus Italien und Griechenland verweigern. Das ist aber nur die vordergründige Frage. In Wahrheit wird in Luxemburg verhandelt, wo legitime nationale Interessen enden und wo der Missbrauch der EU als Selbstbedienungsladen für Rosinenpicker beginnt.

Informace o případu: ZDE

Spojené státy zřejmě zcela zakáží potraty

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Těchto 27 bělošských mužů nařídilo  ženám, co nesmějí dělat se svým tělem:



V úterý večer schválil Republikány ovládaný Senát v Alabamě zákon, který zakazuje potraty ve všech etapách těhotenství, včetně případů znásilnění či incestu. Lékař, který provede potrat, bude odsouzen do vězení na 99 let, píše americká právnička B Jessie Hill.

Jde o jeden z několika protipotratových zákonů schválených v poslední době. Cílem je zlikvidovat rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu z roku 1973 v případě Roe kontra Wade, které uznalo základní ústavní právo na potrat.

Cílem nových protipotratových zákonů schválených v Georgii, v Iowě a v Severní Dakotě je potraty úplně zakázat. Tyto zákony jsou protiústavní.

Jenže od doby, kdy minulý rok jmenoval Donald Trump do Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, Nejvyšší soud se staví nepřátelsky vůči potratovému zákonu z roku 1973.

Pozorovatelé opakovaně poukazují na to, že největší škody, které působí Donald Trump Spojeným státům, jsou dlouhodobé: na desítky let změnil postoj amerického Nejvyššího soudu, který nyní zastává ultrakonzervativní názory. To změní poměry v USA na celou éru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Karel Dolejší Monbiotovu argumentaci zkresluje

15. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Je paradoxní, že hlavním Monbiotovým argumentem je varování právě před tím predátorským kapitalismem, který ostře kritizuje i Karel Dolejší. Hlavním, zcela přesvědčivým Monbiotovým argumentem je varování, že požadovat trvalý hospodářský růst na planetě Zemi, skládající se jen z omezených zdrojů, může jen šílenec (kupodivu například i Andrej Babiš, který se nedávno vyjádřil, že akce proti globálnímu oteplování prý "nesmějí ohrozit ekonomický rozvoj" !).

Dolejší by měl uznat, že Monbiot varuje nejen před dnešním, extenzivně predátorským kapitalismem, ale i před státním komunismem, který je co do exploatace přírodních zdrojů stejný, ne-li horší. A Monbiot nenavrhuje překotné odstranění kapitalismu, aniž by bylo předem jasné, čím a jak ho nahradit, avšak přesně argumentuje, co je nezbytně nutné udělat, aby nedošlo v nadcházejících letech ke skutečné katastrofě.

Pro názornost a aby nebylo mýlky,  znovu citujme George Monbiota:

Nedošlo k zvýšení íránské hrozby v Sýrii ani v Iráku, tvrdí vysoký britský činitel

15. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Náměstek velitele koalice bojující proti Islámskému státu odmítl vysvětlení Bílého domu, proč USA vyslala vojska


Vysoký britský generál v Američany vedené koalici proti Islámskému státu konstatoval, že nedokází k zvýšení hrozby od Íránem podporovaných jednotek v Iráku ani v Sýrii. Přímo tak protiřečil americkému tvrzení, použitému k ospravedlnění vojenské eskalace v regionu.

Rusko v Sýrii znovu bombarduje školy, domovy a nemocnice

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta





26. dubna zahájila syrsko-ruská vojenská aliance ofenzívu na Idlib,  poslední enklávu vzbouřenců. K eskalaci dochází poté, co Rusko a Turecko v září 2018 vyjednalo příměří. Nyní však byly obnoveny letecké údery a absolutně je při tom ignorována potřeba chránit civilní životy.

Írán dodal svým proxies v Iráku balistické rakety

15. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Írán poskytl balistické rakety šíitským proxies v Iráku a buduje zde zařízení pro jejich další výrobu, aby odradil od útoků na své zájmy na Blízkém východě - a aby získal možnost zasáhnout regionální protivníky, informují John Irish a Ahmed Rasheed.

Polský dokument o sexuálním zneužívání dětí kněžími od soboty zhlédlo na YouTube 14 milionů lidí

15. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Vynikající dvouhodinový dokumentární film bratrů Sekielských zhlédlo od minulé soboty, tedy za čtyři dny, na YouTube 14 milionů lidí. Původně jsem nepřistupoval k tomuto filmu s velkým nadšením, protože jsem neměl chuť na drastická svědectví, jenže film je skutečně napínavý a pustíte-li si ho, vtáhne vás a nemůžete se od něj odtrhnout, poznamenává Jan Čulík.

Film dokumentuje dlouholeté sexuální zneužívání nezletilých dětí, i pouze sedmiletých, katolickými kněžími v Polsku. Ti mají v Polsku obrovskou autoritu, kněz je pro dítě někým jako Ježíš. Film dokumentuje obrovské celoživotní trauma, které sexuální zneužívání dětí v útlém věku kněžími způsobuje obětem, některé se jen na poslední chvíli vyhnuly smrti. Je to obrovská, dlouholetá zločinnost, kterou nesmírně mocná, polská katolická církev - v tomto filmu silně připomínající někdejší vládnoucí, kriminální komunistickou mafii - prostě odmítá řešit.

Není divu, že tento film hluboce otřásá v těchto dnech celým Polskem:


(Film má anglické titulky)


Andrew Stroehlein: Nedávno se rozčilovali polští ministři, že jedna paní namalovala svatozář Panny Marie duhovými barvami. Tady mají skutečný důvod, proč by měli být šokováni: systematické sexuální zneužívání dětí katolickými kněžími v Polsku:

Film Jen to nikomu neříkej ukazuje jak násilničtí kněží zničili životy svých obětí a nečelí žádným následkům. Šokoval celé Polsko, drtivě katolickou zemi, v níž je církev vlivným politickým hráčem. Po zveřejnění na YouTube v sobotu večer film do pondělí odpoledne zhlédlo 8,1 milionů diváků.


Dovolte Rusku stávkovat za klima

15. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Greta Thunberg: V některých zemích je protizákonné pořádat školní stávky za klima. To činí odpovědnost těch z nás, kteří stávkovat smíme, o to větší. My děti bychom tohle neměli muset dělat. Avšak vzhledem k tomu, že většina dospělých nedělá nic, musíme.


Ekologická krize: Zbavit se znečištění mysli předpotopními politickými iluzemi

15. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Experti tvrdí, že pro omezení dopadů globální změny klimatu na přijatelnou úroveň nemá lidstvo k dispozici více než dvanáct let. Řeč je tedy o jasně vymezeném urgentním úkolu, o němž, má-li být hypoteticky zvládnut, je především třeba uvažovat jasně a střízlivě. Právě to se však rozhodně neděje, pokud je bezstarostně kontaminován s nostalgickou předpotopní vyprávěnkou o překonání kapitalismu.

Německá ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland začala útočit na Gretu Thunbergovou. AfD popírá globální oteplování

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Němečtí ultrapravicoví populisté ze strane Alternative fuer Deutschland se rozhodli začít popírat globální oteplování. Zamýšlejí tím posílit svou volební podporu. Tvrdí, že varování vědců před globálním oteplováním je "hysterické" a že Greta Thunbergová má mentální problémy.

V úterý uspořádala AfD v německém parlamentě symposium, v němž zaútočila na vědce varující před globálním oteplováním. Spolupracuje v tom s vlivnými ultrapravicovými organizacemi v USA.

Jak žijí mladí lidé v Gaze

15. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 



Přibližně před týdnem odpálila organizace Hamas na izraelské území stovky raket. Izrael reagoval leteckými údery. Lidé v Gaze protestují proti hospodářské blokádě každý pátek už déle než rok. 300 z nich bylo usmrceno a tisíce byly při demonstracích zraněni. Jak ukazuje tato reportáž Channel 4 News, mnozí mladí lidé v Gaze jsou bez končetin.

Navzdory rizikům se protesty pro mnoho mladých Gazanů stávají zdrojem úniku od každodenních protivenství. Jiní, jak uvidíte v této reportáži, unikají do klasické hudby anebo do běhání a skákání. I tím se jim daří vymknout se kontrole vládnoucího autoritářského režimu, upozornuje Inigo Gilmore, reportér Channel 4 News z místa. 

USA: Írán "zřejmě" stojí za útoky na tankery

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

O víkendu došlo nedaleko Hormuzského průlivu k útokům na dva saúdské tankery, jedno plavidlo z Norska a další ze Spojených arabských emirátů. První hodnocení amerických expertů dospělo k závěru, že za útoky zřejmě stál Írán. Pokud dojde k potvrzení předběžného závěru, dále se vyostří vojenské napětí v Perském zálivu, informují Summer Saidová, Nancy A. Youssefová a Benoit Faucon.

Británie rozhodne o extradici Assangeho

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Švédští vyšetřovatelé ne přání právníka jedné z údajných obětí znovu otevírají kauzu znásilnění proti zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi, informuje Henry Ridgwell.

Rusko: Kritika Stalinova kultu pravoslavnou církví vyvolala hněv nacionalistů

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Metropolita Ilarion stojící v čele Synodního oddělení pro vnější vztahy je považován za druhého muže Moskevského patriarchátu, hned po patriarchu Kirilovi. Ilarion však tvrdí, že by Rusové neměli ctít Stalina za vítězství ve 2. světové válce nebo oživovat kult osobnosti mrtvého ruského diktátora. Obojího se snaží docílit oficiální politika Kremlu.

NI-GEL! NI-GEL! John Crace objevuje v severní Anglii děsivou kulturu frustrace a fašismu

14. 5. 2019

čas čtení 3 minuty



John Crace, ironický komentátor dění v Dolní sněmovně, se účastnil shromáždění Farageovy Brexit Party v dělnickém klubu v městě Featherstone v Yorkshiru v severní Anglii, v místě, jehož téměř 70 procent obvyvatel hlasovalo pro brexit. Přítomní skandovali nadšeně: NI-GEL! NI-GEL!

Farage je v těchto dnech držen pod přísnou kontrolou předsedy Brexit Party Richarda Tice. Tice je částečně milionář, částečně podvodný prodavač ojetých automobilů. Zahájil shromáždění známým projevem o zradě a ponížení. Politikové, podnikatelé, státní služba jsou všichni nepřátelé lidu. Anglie potřebuje lidi s množství sebedůvěry, kteří Učiní Anglii Znovu Velkou!

Hospodaření OSBL za březen 2019

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 653.77 Kč, výdaje však byly 117 691.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


22893