Británie: Rozhovory mezi konzervativci a labouristy o brexitu se rozložily

17. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
 

V pátek dopoledne oznámil šéf Labouristické strany, že rozhovory labouristů s konzervativci o tom, jak vyřešit brexit, skončily bez výsledku. Zatímco prý byly v určitých ohledech "konstruktivní", zásadní rozdíly se nepodařilo překonat a kromě toho, hlavně, labouristé nemají žádnou záruku, že cokoliv by s Theresou Mayovou vyjednali, neroztrhá příští šéf Konzervativní strany.

 

Konzervativní strana je nyní z velké části rukojmím ultrapravicových fundamentalistických brexitérů, kteří v žádném případě nechtějí jednat s labouristy, nejchtějí uznat požadavek labouristů, aby Británie po brexitu zůstala z ekonomických důvodů v evropské celní unii a v evropském trhu, a velká část z nich flirtuje s Farageovou ultrabrexitérskou stranou The Brexit Party, která požaduje vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Z nejnovějších analýz vyplývá, že pokud Británie skutečně vypadne z EU bez dohody, její HDP v nadcházejících 15 letech každoročně klesne o 7 procent:



Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění v Británii vyplývá, že eurovolby vyhraje Farageova Brexit Party, která má nyní podporu 35 procent voličů. Labouristé i konzervativci, kteří mívali podporu kolem pětatřiceti procet voličů, se zoufale propadli, zejména konzervativci, kteří jsou na 9 procentech. Konzervativci nemají pro brexit žádné řešení, labouristé za Corbyna odmítají podpořit setrvání Británie v EU.



Zajímavé je, že proevropských voličů je podle tohoto nejnovějšího průzkumu veřejného mínění zřejmě nejméně stejně tolik jako Farageových probrexitových voličů, jenže strany podporující zrušení brexitu jsou nejednotné. Výrazně stoupla podpora liberálních demokratů na 16 procent, zelených na 10 procent, proevropské seskupení Change UK má 5 procent a skotští nacionalisté 4 procenta, welšská strana Plaid Cymru asi 1 procento, tedy celkem je to také cca 35 procent. 

Z tradičních voličů Labouristické strany ji bude v eurovolbách volit jen 35 procent! Dalších 43 procent tradičních labouristických voličů přešlo k podpoře proevropských stran. 62 procent tradičních voličů Konzervativní strany bude hlasovat pro Farageovu Brexit Party: 


Pro Farageovu Brexit Party hlasují lidé nad 50 let, důchodci a lidé bez vzdělání. 

 V důsledku Farageovy předvolební popularity bude nyní Konzervativní strana požadovat, aby Mayovou nahradil fundamentalistický brexitér, požadující vypadnutí Británie z EU bez dohody, pravděpodobně Boris Johnson. (Skotská premiérka varovala v pátek ráno v rozhlase, že Johnson je   šarlatán,   že jeho jmenování britským premiérem by vedlo ve Skotsku k naprostému zděšení a urychlilo by požadavek na skotskou nezávislost.) Nový šéf Konzervativní strany bude zřejmě korunován na říjnovém výročním sjezdu strany.

Vzhledem k tomu, že v důsledku své nerozhodnosti ve věci brexitu ztratila Labouristická strana obrovské množství volební podpory, ve straně vznikne nátlak, aby labouristé otevřeně požadovali nové referendum

Chaos v Británii bude zjevně pokračovat a brexit nebude mít do konce října 2019, kdy má Británie odejít z EU, žádné řešení. Je velmi nepravděpodobné, že by Evropská unie poskytla Británii v této věci další odklad.

Pokud tedy 31.10. 2019 Británie skutečně vypadne z EU bez dohody, čekejme ekonomické kataklysma.  Způsobené zcela zbytečně domácí idiocií politiků i voličů, především důchodců.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
8455

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019