Maďarsko: Kurdský pár odsouzen za financování terorismu

17. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Soud ve městě Szeged v jižním Maďarsku ve čtvrtek odsoudil dva Kurdy ke dvěma letům vězení a vyhostil je z Maďarska na osm let za financování teroristických aktivit.


Odsouzený a jeho manželka byli členy zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Organizace je klasifikována jako teroristická.

Soud také rozhodl, že obžalovaní mají být po absolvování trestu vyhoštěni z Maďarska.

Muž pracoval pro PKK, pro niž od roku 2009 jako dobrovolník řídil logistické operace. Žena vstoupila do PKK v roce 2010 ve věku 15 let a v roce 2014 potkala budoucího manžela v Sýrii. Navzdory hrozbám organizace následující rok uprchli do Iráku, kde se vzali.

Na maďarskou hranici dorazila dvojice v prosinci 2017 s pomocí pašeráků lidí. Požádala o azyl, ale vloni v březnu byli zatčeni.

Na obhajobu rozsudku soud uvedl mladý věk obviněných, povahu aktivit v PKK a fakt, že jim hrozila odveta organizace. Stanovil jejich tresty "výrazně níže" než minimálních pět let stanovených zákonem. Soud ukončil jejich vazbu, protože již absolvovali minimální délku trestu, po níž mohou požádat o propuštění.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6516

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019