Írán dodal svým proxies v Iráku balistické rakety

15. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Írán poskytl balistické rakety šíitským proxies v Iráku a buduje zde zařízení pro jejich další výrobu, aby odradil od útoků na své zájmy na Blízkém východě - a aby získal možnost zasáhnout regionální protivníky, informují John Irish a Ahmed Rasheed.


Íránské, irácké a západní zdroje potvrdily, že došlo k dodávkám balistických raket do Iráku. Přitom jakákoliv známka toho, že Írán připravuje agresívnější raketovou politiku v Iráku, vyostří napětí mezi Teheránem a Washingtonem, které již zesílilo kvůli rozhodnutí Donalda Trumpa odstoupit od jaderné dohody z roku 2015.

Francie, Německo a Británie, tři signatáři jaderné dohody, kteří se ji snažili zachránit, budou vypadat nemožně.

Podle tří íránských představitelů, dvou íráckých zpravodajských zdrojů a dvou západních zpravodajských zdrojů předal Írán v posledních měsících balistické rakety krátkého doletu spojencům v Iráku. Pět představitelů sdělilo, že Írán pomáhá těmto skupinám vyrábět vlastní rakety.

"Logika byla mít záložní plán, pokud by se Írán stal terčem útoku," sdělil Reuters jeden vysoce postavený íránský představitel. "Počet raket není velký, jen pár tuctů, ale pokud to bude nezbytné, může být zvýšen."

Rakety Zelzal, Fateh-110 a Zolfaqar mají dolet 200 - 700 km, což znamená, že saúdské hlavní město Rijád nebo izraelský Tel Aviv jsou na dosah těchto zbraní, pokud by byly rozmístěny v jižním nebo západním Iráku.

Íránské síly Kuds mají základny v obou oblastech. Jejich velitel Kásim Sulajmání dohlíží na zmíněný program, prohlásil jeden z íránských zdrojů.

Záapdní země již obvinily Írán z dodávek raket a technologie do Sýrie, húsijským povstalcům v Jemenu a libanonskému Hizballáhu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8604

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019