Amnesty International: Mezinárodní trestní soud by měl prošetřit "zločiny proti lidskosti" spáchané ve Venezuele

17. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Amnesty obviňuje Madurův režim ve Venezuele, že reaguje na protivládní protesty "systematickou politikou represe".


Organizace je přesvědčena, že venezuelské úřady během potlačování protivládních protestů spáchaly zločiny proti lidskosti - a vyzývá Mezinárodní trestní soud (ICC), aby je vyšetřil.

Podle lidskoprávní organizace režim koncem ledna na protesty reagoval "systematickou a rozsáhlou politikou represe". Madurovi oponenti byli během protestů mučeni a zabíjeni.

"Povaha útoků... úroveň koordinace bezpečnostními silami, stejně jako známky stejných vzorců v letech 2014 a 2017, vedou Amnesty International k přesvědčení, že venezuelské úřady spáchaly zločiny proti lidskosti," uvedla Amnesty v prohlášení.

Organizace vyslala v únoru do Venezuely vyšetřovací misi. Podle jejích zjištění bylo v období mezi 21. a 25. lednem zabito nejméně 47 osob. Nejméně 33 jich zastřelily bezpečnostní síly a 6 příznivci vlády.

"Jedenáct z těchto úmrtí představují mimosoudní popravy," říká Erika Guevarová, ředitelka AI pro Ameriky, která prezentovala zprávu v Mexico City.

"Státní síly identifikovaly lidi, kteří byli prominentní při protestech ve svých komunitách, lokalizovaly je a krátce poté zabily... Někteří z nich byli mučeni, než byli zabiti," uvádí zpráva.

Ve stejném období bylo bez obvinění zadrženo více než 900 lidí, včetně dětí.

Zpráva vyzývá Radu OSN pro lidská práva a Mezinárodní trestní soud k vyšetřování.

Madurova vláda na obvinění nereagovala.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6371

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019