Írán nařídil zahraničním milicím, které ovládá, aby se připravily na válku

17. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Nejprominentnější íránský generál Kásim Sulejmání se nedávno v Bagdádu sešel s iráckými milicemi a nařídil jim, aby se připravily na válku, informuje exkluzívně v Guardianu Martin Chulov.


Dva vysoce postavené zpravodajské zdroje tvrdí, že Sulejmání si před třemi týdny sezval milice pod íránským vlivem. Snaha mobilizovat regionální spojence je chápána jako příčina obav USA, že zájmy Washingtonu na Blízkém východě čelí vážné hrozbě. Británie ve čtvrtek zvýšila úroveň hrozeb platnou pro vojáky v Iráku.

I když se Sulejmání scházel s desetitisíci příslušníky iráckých milic také během předchozích pěti let, povaha a tón tohoto shromáždění byly odlišné. "Nebylo to prostě volání do zbraně, ale nemělo k tomu daleko," uvedl jeden ze zdrojů.

Jednání vedlo k zuřivé diplomatické aktivitě mezi USA, Británií a Irákem. Představitelé tří zemí se snaží zbavit strašidla střetů mezi Teheránem a Washingtonem a obávají se, že se Irák může stát arénou takového konfliktu.

Sulejmáního aktivity byly jedním z důvodů pro rozhodnutí evakuovat zbytný diplomatický personál z amerického velvyslanectví v Bagdádu a Irbílu a ke zvýšení pohotovosti na vojenských základnách v Iráku. Zároveň zvýšily i riziko, že více jak dekádu trvající konflikty přes prostředníky by se mohly změnit v přímý střet mezi Washingtonem a Teheránem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7855

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019