Rusko zintenzivňuje své internetové destabilizační aktivity, ultrapravicové organizace ho napodobují

13. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Méně než čtrnáct dní před volbami do Evropského parlamentu šíří dezinformace konstelace serverů a účtů na sociálních sítích s vazbami na Rusko a na ultrapravicové organizace. Jejich cílem je vyvolávat neshody a prohlubovat nedůvěru v centristické politické strany, které vládly v evropských zemích po dlouhá desetiletí, píše list New York Times.

Tato nová vlna dezinformací má stejné charakteristiky jako ruské onlinové útoky na americkou prezidentskou kampaň v roce 2016.

 

Například extremistické politické servery v Itálii mají stejné elektronické signatury jako prokremelské servery a dvě politické organizace v Německu sdílejí servery, které používali ruští hackeři, kteří zaútočili na ústředí americké Demokratické strany.

Rusko dál vede intenzivní kampaň s cílem prohlubovat politické konflikty v západních společnostech a oslabit západní instituce. Je daleko jednodušší šířit falešné informace než je blokovat.

Hlavním šiřitelem dezinformací je Rusko, avšak výzkumníci také zjistili, že je mnoho lidí napodobuje, zejména na extremní pravici. Tyto organizace často opakují argumentaci šířenou Kremlem. V důsledku toho je obtížné rozlišovat mezi kremelskou propagandou, ultrapravicovými dezinformačními kampaněmi a skutečnou politickou debatou.

Vyšetřovatelé mají však důkazy, že sítě na Facebooku, účty na Twitteru, skupiny na WhatsApp i samostatné internetové servery šíří falešné a záměrně konfliktní informace o Evropské unii, NATO, imigrantech a další. Volně se rozšiřují konspirační teorie, například, že požár pařížské katedrály Notre Dame minulý měsíc údajně byl dílem islamistických teroristů, špionážní agentury či elitní kabaly, která vládne světu.

Často pocházejí tyto dezinformace přímo z ruských médií a jsou opakovány a šířeny jinde. Jiné jsou kamuflovány: Facebook minulý týden zlikvidoval pár stránek v Itálii, které skrývaly ultrapravicovou propagandu na lifestylových či sportovních stránkách.

Cíl je tu dlouhodobější než jedny volby, konstatuje Daniel Jones, bývalý analytik z FBI a vyšetřovatel amerického Senátu, jehož nezisková organizace, Advance Democracy, nedávno upozornila americké úřady na celou řadu pochybných serverů a účtů na sociálních sítích. "Účelem je neustále vyvolávat rozbroje, zvyšovat nedůvěru a ochromovat naši víru v instituce a v samu demokracii. Snaží se zlikvidovat všechno, co bylo vybudováno po druhé světové válce."

V Německu například dostává německá fašistická strana Alternative fuer Deutschland silnou podporu od oficiálních i neoficiálních ruských médií. Avšak Kreml také rozšiřuje a podporuje ostré odpůrce AfD, německé levicové antifašisty. Cílem je vyvolávat a prohlubovat konflikty a nedůvěru, bez ohledu na ideologii.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7148

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2019