Británie: Panika mezi labouristy i konzervativci. Eurovolby vyhraje fašista Farage!

12. 5. 2019

čas čtení 5 minut
Foto: Nigel Farage s pivem a s anglickou vlajkou



Vysocí konzervativní i labourističtí politikové vydávají frenetické apely na své voliče, aby je za necelých čtrnáct dní podpořili v eurovolbách poté, co z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že volební podpora nové ultrapravicové strany fašisty Nigela Farage, The Brexit Party, která nemá volební program, infrastrukturu ani členy, stoupla až na 34 procent. Labouristé v důsledku své obojakosti - snaží se předstírat, že podporují brexit i setrvání Británie v EU - se propadli na 21 procent a konzervativci na pouhých 11 procent. Proevropští liberální demokraté mají podporu 12 procent.

Poslanci Dolní sněmovny se obávají, že pokud Farage v eurovolbách obrovskou měrou vyhraje, bude požadovat okamžité vypadnutí Británie z EU bez dohody. Což by bylo pro Británii ekonomickou i sociální katastrofou.


Farage nemá žádný program, ale šíří politiku vzdoru a nenávisti. Obviňuje všechny, kdo neprosazují nejtvrdší brexit, z "národní zrady". Lže jako když tiskne. Netuší, jak brexit realizovat.  ZDE

 
Komentátor Nick Cohen poukazuje na selhání britských politiků i novinářů, kteří nejsou schopni lidi jako Farage odsoudit jako ultrapravičáky a fašisty, což by se okamžitě stalo na evropském kontinentu.  Cohen pokračuje:

Chcete-li podvést francouzskou veřejnost, předstírejte, že jste intelektuál. V Anglii musíte předstírat, že jste rázovitá postava. Špatný herec, který předstírá, že hraje anglické aristokraty, se tak dokáže vyhnout odpovědnosti za své politické činy, což vede k tomu, že demokratický život v Británii zdegeneroval ve svátek hlupáků, který nyní vidíme všude kolem nás.

Brexit je selháním jak britského žurnalismu, tak britské politiky. Nikdo neklade ani ty základní otázky. Brexitéři slibovali voličům, že brexit bude nejjednodušším vyjednáváním v historii. Slibovali, že německý automobilový průmysl bude chtít vyvážet svá auta do Británie a donutí Merkelovou, aby kapitulovala. Byli to hlupáci, nebo lháři, nebo obojí?

Britská média prostě selhala a nevznášejí tyto kritické otázky. Novináři ovšem podvědomě vědí, že je brexit existenčně nezasáhne tak jako zemědělce, zaměstnance automobilek a inženýry v leteckém průmyslu. Novináři odmítli odhalit nebezpečí a zlou vůli, která se skrývá za maskami brexitérských aktérů "samorostů". Nigel Farage hraje starosvětského Angličana, který rád pije pivo. Boris Johnson se stylizuje do žáka soukromé školy a občas špatně cituje latinu. Jacob Rees-Mogg předstírá, že je edwardiánský právník, který vám údajně chladně předestírá fakta. Brexit je tlačen k svému zoufalému závěru muži, kteří si na sebe oblékli podvodnou maškarádu.

Nejsou za to kritizováni, protože stará anglická vládnoucí třída se nikdy plně nezdiskreditovala. Skoro ve všech ostatních evropských zemích vládli ve dvacátém století fašisti nebo komunisti, a skoro všechny evropské země trpěly okupací a kolaborací. V Británii je stále možné přijímat manýry starých elit a nebýt terčem takového pohrdání a nepochopení, jakého by se dostalo v současném Německu moderní karikatuře pruského generála. ZDE


Podobně i bývalý britský premiér Tony Blair volá na poplach. (Totéž platí v určité míře i pro ČR):

Pokud jste zděšeni tím, co brexitéři provádějí této zemi, jděte 23. května volit. Jediné, na čem záleží, je to, aby Nigel Farage a jeho stoupenci na ultrapravici nemohli tvrdit, že mluví za Británii.

Po těchto eurovolbách budou stát na jedné straně Farage a jeho ultrapravicoví stoupenci a budou prosazovat vypadnutí Británie z EU bez dohody. Na druhé straně budou ti, kdo chtějí zrušit brexit a uspořádat nové referendum.

Nejdůležitější je si uvědomit, že Dolní sněmovna bude o těchto věcech rozhodovat na základě výsledků těchto eurovoleb.

Proto velká výzva. JDĚTE VOLIT. Protože to, jak budete volit, ovlivní jejich volbu.

Koho máte volit, jste-li proti brexitu? Existují jednoznačně protibrexitové strany: liberální demokraté, Change UK, zelení, skotští nacionalisté a velšská strana Plaid Cymru.

Ať se rozhodnete jakkoliv, jděte hlasovat! Toto není hlasování o premiérovi či o vládě. Je to hlasování pro Farageův brexit - anebo proti němu.

Já, píše Tony Blair, budu navzdory všemu hlasovat pro labouristy, protože jsem přesvědčen, že labouristé nakonec skončí na protibrexitové straně proti Farageovi. Drtivá většina Labouristické strany, poslanců i voličů jsou proti brexitu. Labouristická strana se ovšem nikdy neměla dostat do svého nynějšího postavení destruktivní nerozhodnosti.

Británie nyní má vládu nikoliv jen v chaosu, ale ve stavu hluboké nefunkčnosti. Nikdo jakéhokoliv věku či jakékoliv politické zkušenosti nic takového nepamatuje.

V současnosti je však prioritou zabránit brexitu. Naše orientace musí být jasná: 24. května musí být zřejmé, že brexitéři prohráli.

Pak můžeme zvítězit ve větší válce," uzavírá Tony Blair.  ZDE

Otázka je, jak to dopadne, dodává Jan Čulík.

Od ledna 2019 je Británie proevropskou zemí.   V té době totiž, i kdyby žádný britský volič nezměnil svůj názor, všichni ti probrexitoví důchodci, kteří v červnu 2016 hlasovali pro brexit, už zemřeli, a velké množství proevropských mladých Britů získalo volební právo. V současnosti je v Británii asi o 10 procent více proevropských než probrexitových voličů.

Je známo, že v Anglii chce hlasovat pro tvrdý brexit něco mezi třiceti až čtyřiceti procenty obyvatelstva. Otázkou je, co udělá oněch 60 procent  proevropských procent voličů.

0
Vytisknout
11240

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2019