Francie: Rekordně nízká účast na protestech "žlutých vest"

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
V sobotu se po šestadvacáté v Paříži a dalších francouzských městech shromáždili demonstranti podporující hnutí "žlutých vest". Místy došlo k násilným incidentům, ale celkově byl zaznamenán pokles účasti.


Když došlo k zákazu protestů na Elysejských polích a ve velké části centrální Paříže, organizátoři vyzvali k "národním" shromážděním v Lyonu a Nantes.

V obou městech se podle novinářů sešlo asi 2 000 - 3 000 osob, zatímco v Paříži demonstrovalo několik stovek studentů. V listopadu se protestů po celé Francii zúčastnilo 282 000 lidí.

Podle odhadu ministerstva vnitra se po celé zemi zapojilo jen 2 700 osob, včetně 600 v Paříži.

V Nantes vzrostlo napětí, když policie zaútočila na skupinu lidí vrhajících kameny a další objekty, přičemž nejméně jedna osoba byla evakuována "pouličními mediky" mezi protestujícími.

Úřady tvrdí, že ve městě očekávali až 500 ultralevicových agitátorů. Videoreportér pro CNews v Nantes byl zraněn po zásahu plastovým projektilem, když natáčel potyčku. "Je mi dobře, protože můj závěsný pás změkčil dopad," řekl Stephane Perrier AFP.

V Lyonu a Nantes policie nasadila k rozehnání davu slzný plyn, když se někteří maskovaní demonstranti pokusili stavět barikády.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6483

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2019