Jak leader kandidátky KDU-ČSL do Evropského parlamentu pomáhá Rusku

14. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Lídr lidovecké kandidátky do Evropského parlamentu Pavel Svoboda poskytl rozhovor pro DVTV. Použil tam argument, že pokud chceme žít jako v Bavorsku, tak musíme volit jako v Bavorsku, tedy volit „křesťansko-demokratický proud, který tam sedmdesát let vládne“. To je absurdní argument. Předpokládá totiž, že pokud je něco „křesťanskodemokratický proud“, tak je to v zemích na západ a na východ od bývalé železné totéž.

Válka proti Íránu je Boltonovým životním snem

14. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší soudí, že neefektivní americká bezpečnostní strategie poskytuje chudším zemím výhody a možnosti, jak ohrožovat výrazně bohatší protivníky. Řeč je o Íránu a Severní Koreji. Teheránský režim je trnem v patě Bílého domu, neboť už 30 let realizuje politickou agendu nezávislou na postojích a přáních amerických plánovačů. Jenže Írán tváří v tvář cíleným americkým provokacím nesoucím zřetelný podpis zdiskreditovaného neokonzervativce Johna Boltona vykazuje pozoruhodnou zdrženlivost, jelikož si je dobře vědom případných následků, které by mohly proměnit Blízký východ v hořící inferno.

Rozhovor Britských listů 218. Nakreslila hada. Dostala čtyřku. Nesplnila zadání

10. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bez nadšení, přátelství a kolegiality mezi učitelem a žákem se nedá učit. Většina českých škol to nechápe, žáky zbytečně terorizuje a je nesmírně neefektivní. O poměrech v českém především základním školství hovoří Jan Čulík na základě jeho osobní zkušenosti s tím, co ve škole zažívají jeho čtyři děti, s pedagogem Jihočeské univerzity Peterem Chvojkou. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. května 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

NI-GEL! NI-GEL! John Crace objevuje v severní Anglii děsivou kulturu frustrace a fašismu

14. 5. 2019

čas čtení 3 minuty



John Crace, ironický komentátor dění v Dolní sněmovně, se účastnil shromáždění Farageovy Brexit Party v dělnickém klubu v městě Featherstone v Yorkshiru v severní Anglii, v místě, jehož téměř 70 procent obvyvatel hlasovalo pro brexit. Přítomní skandovali nadšeně: NI-GEL! NI-GEL!

Farage je v těchto dnech držen pod přísnou kontrolou předsedy Brexit Party Richarda Tice. Tice je částečně milionář, částečně podvodný prodavač ojetých automobilů. Zahájil shromáždění známým projevem o zradě a ponížení. Politikové, podnikatelé, státní služba jsou všichni nepřátelé lidu. Anglie potřebuje lidi s množství sebedůvěry, kteří Učiní Anglii Znovu Velkou!

Trump pochválil diktátora Viktora Orbána, že dělá "vynikající práci"

14. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Trump řekl Orbánovi: "Respektují vás po celé Evropě"


Donald Trump zahrnul Viktora Orbána při jeho návštěvě v Bílém domě množstvím chvály za to, že dělá "vynikající práci" a ignoroval kritiku, že Orbánova návštěva v Bílém domě je odměnou za Orbánovu likvidaci demokracie v Maďarsku a za Orbánovy těsné vazby na Vladimíra Putina.

Polskem otřásá skandál kněžské pedofilie

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



(Film má anglické titulky)

Šéf vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski se v neděli zapřísahal, že sexuální zneužívání dětí katolickými kněžími bude přísně potrestáno. Dosud je sexuální zneužívání dětí mladších 15 let v Polsku trestné vězením do 12 let. Kaczyński navrhuje, že by trest měl být zvýšen až na třicet let.

Polskem otřásl nový dvouhodinový dokumentární film s názvem "Jen to nikomu neříkej" polského nezávislého filmaře Tomasze Sekielského, který zhlédlo od jeho zveřejnění na YouTube od soboty šest milionů lidí. Film byl financován crowdfundingem.

Film obsahuje pozoruhodný materiál natočený skrytou kamerou, na němž oběti, kteří jsou nyní dospělí, konfrontují staré kněží ohledně sexuálního zneužívání, které tito kněží na nich spáchali před mnoha desetiletími.

Kněží, kteří se dopustili pedofilie, byli často přesunuti do jiných farností, kde dál pracovali s dětmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Potápěč našel v hloubce 11 km igelitový pytlík

14. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



Americký potápěč Viktor Vescovo se ve své kruhové "ponorce" potopil do Mariánského příkopu, jedné z největších mořských hlubin na světě, do hloubky 11 kilometrů. V té hloubce existuje obrovský tlak a je tam naprostá tma,  přesto však tam žijí nejrůznější podivné ryby, které uvidíte v druhé části výše zveřejněného videa.

Na dně Mariánského příkupu Vescovo našel také pytlík z umělé hmoty a obaly od bonbonů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Obě hlavní britské politické strany se zbláznily

13. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Podpora labouristů a konzervativců se dále propadá, podpora liberálních demokratů a zelených (chtějí zrušit brexit) sílí, stejně jako podpora probrexitové strany podvodníka Nigela Farage Brexit Party. V průzkumu nejsou zahrnuti skotští nacionalisté, také proti brexitu, kteří mají 4 procenta hlasů (počet Skotů v Británii je 5 procent) a welšská protibrexitová strana Plaid Cymru. Celkem podporuje protibrexitové strany asi 32-34 procent obyvatelstva, stejně jako Farageovu probrexitovou stranu.


Jeremy Corbyn při zahájení předvolební kampaně pro eurovolby minulý týden prohlásil, že o brexit vůbec nejde. To není vůbec důležitá otázka. "Hlavním rozdílem v této zemi není, jak lidé hlasovali v referendu pro brexit. Hlavní rozdíl je mezi národem a několika bohatými jedinci."

K záchraně klimatu je třeba "transformace" ekonomického modelu

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Jednání lídrů EU v Rumunsku znamená ztracenou příležitost jednat v souladu se sílící veřejnou poptávkou po důraznější akci proti změně klimatu, prohlásil architekt Pařížské klimatické dohody. Laurence Tubianová, která nyní vede Evropskou klimatickou nadaci, prohlásila, že nedostatek klimatických ambicí je o to smutnější, že summit deklaroval záměr věnovat se budoucím výzvám, informuje Nina Larsonová.

Švédsko obnovilo vyšetřování případu znásilnění proti Julianu Assangemu

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Švédští prokurátoři oznámili, že znovu aktivují vyšetřování podezření, že se Julian Assange dopustil znásilnění. Vyšetřování bylo přerušeno r. 2017, protože byl Assange na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Právník ženy, která vznesla původní obvinění, požádal, aby bylo vyšetřování obnoveno. Assange také čelil obvinění za druhý sexuální trestný čin, ten však je promlčen. Popírá obě obvinění.

Kampaň pro eurovolby se vede v ČR o něčem, o čem ty volby vůbec nejsou

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Jen krátká poznámka k letošním volbám do Evropského parlamentu, napsal na Facebooku Martin Freund.

Je docela zajímavé dívat se na to, jak se v letošní kampani všichni předhání v tom, kdo bude v Evropském Parlamentu lépe hájit české zájmy.

Drobný problém je v tom, že orgán, do kterého budeme volit, vůbec není určený k hájení národních zájmů a evropští poslanci tam nesedí jako zástupci svých států, stejně jako členové Evropské komise.

Evropská unie stojí v rozhodovacích procesech na dvou principech - mezivládním a nadnárodním. Mezivládní představuje např. Rada EU, a tam jde právě o národní zájmy.

Nadnárodní princip znamená, že tam sedíte za občany unie a vaší agendou by mělo být hájit občany EU, nikoli pouze ČR. Na to ta instituce prostě není vymyšlená.

Nicméně v ČR je tradicí, že se ve volbách dělá kampaň, která vůbec nesouvisí s povahou orgánu, do kterého se volí. Předpokládám, že příští krajské volby budou referendem o důchodové reformě, nebo tak něco.

Je mi jasné, že to je v rámci reality ve které se ocitáme úplně jedno, ale asi jsem to potřeboval aspoň napsat.

Rusko zintenzivňuje své internetové destabilizační aktivity, ultrapravicové organizace ho napodobují

13. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Méně než čtrnáct dní před volbami do Evropského parlamentu šíří dezinformace konstelace serverů a účtů na sociálních sítích s vazbami na Rusko a na ultrapravicové organizace. Jejich cílem je vyvolávat neshody a prohlubovat nedůvěru v centristické politické strany, které vládly v evropských zemích po dlouhá desetiletí, píše list New York Times.

Tato nová vlna dezinformací má stejné charakteristiky jako ruské onlinové útoky na americkou prezidentskou kampaň v roce 2016.

Kuba kvůli krizi spustila rozsáhlý program úspor

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Kubánská vláda v pátek oznámila zahájení rozsáhlých úspor. Kvůli hluboké ekonomické krizi sáhne na zásobování kuřaty, vejci, rýží, fazolemi, mýdlem a dalšími základními produkty, informují Michael Weissenstein a Andrea Rodriguezová.

"Já jsem populární a o vás nikdo nikdy neslyšel"

13. 5. 2019

čas čtení 21 minut

Palcové titulky ve světových médiích vyvolal v těchto dnech rozhovor dlouholetého -. pravicového - britského novináře Andrewa Neila, mj. bývalého šéfredaktora týdeníku Sunday Times, s mladým židovským americkým ultrapravičákem Benem Shapiro. Mnohá americká média se nyní vysmívají Shapirovým primitivním výrokům (jako ten v titulku) v tomto rozhovoru. (Shapiro se nakonec Neilovi omluvil.) Závažnější ale je, že američtí komentátoři už vůbec v dnešní době neznají normální princip vedení interviewů v profesionální televizi, že totiž vždycky dáváte interviewovaným politickým osobnostem otázky z opačné části politického spektra. Americké televizní vysílání je nyní tak propagandistické, že se američtí komentátoři diví, že Andrew Neil v tomto rozhovoru vystupoval jako "advocatus diaboli". Jenže to je normální novinářská praxe, v USA už zřejmě dnes zapomenutá, protože i "celebrita" Shapiro si s tím neporadila a rozhovor skončil jeho hysterickým záchvatem.

Uvádíme doslovný překlad tohoto rozhovoru, protože demonstruje obrovské dilema dnešních, především veřejnoprávních sdělovacích prostředků. Totiž:

Je skutečně rozumné věnovat vysílací čas pošukům, jako je tento Ben Shapiro? BBC dává v posledních měsících a letech prostor - jen kvůli sledovanosti - nejrůznějším podobným šílencům a maniakům. Je to skutečně rozumné? Co přínosného to divákovi dává?

V dnešní době sociálních sítí kompetentnější ultrapravičáci (k nimž zřejmě nepatří tento zoufalec Shapiro) dokáží veřejnoprávní televizní stanice superúspěšně manipulovat ke svým cílům. To udělal například po svém nedělním televizním rozhovoru v BBC britský ultrapravičák Nigel Farage, jehož aktivisté okamžitě rozhovor zeditovali, zcenzurovali, a Farageovy výroky, vytržené z kontextu tak, aby vytvářely dojem, že je Farage hrdina, rozšířili na sociálních sítích.

Jaká je role veřejnoprávních médií? Zoufale se snaží, podobně jako zde Andrew Neil (Shapirův útok, že je to "levičák", je absurdní) nebo v neděli dopoledne Andrew Marr Farageovi, dávat maniakům otázky na tělo. Nikdy to nefunguje.

Sdělovací prostředky maně tak vytvořily z maniaků celebrity a udělaly jim politickou kariéru.

To chceme? (JČ)



Andrew Neil: Bene Shapiro, na internetu a na sociálních sítích vás sledují miliony lidí. Vy jste jedním z největších jmen amerického konzervatismu. Proč vaše názory s lidmi tolik rezonují?

Ben Shapiro: No jde o dvě věci. Existuje hlad po jiných myšlenkách. Monolitická podstata amerických médiích je zcela zjevná, ať jde o politiku. Lidé souhlasí s levicovými názory a stále častěji nyní s extremně levicovými názory. A já na to reaguji. A zároveň se snažím poskytnout poctivou interpretaci aktuálních otázek. A to znamená, například, že nejsem zavázán Republikánské straně. Znamená to, že se ozvu pokaždé, když vidím, že jejich zásady jsou porušovány. Bez ohledu na to, kdo je porušuje.

Andrew Neil:  Vy jste pracoval pro pravicový server Breitbart. Odešel jste ale odtamtud, protože Breitbart podporoval Donalda Trumpa. Řekl jste, že pro Trumpa nebudete nikdy hlasovat. Proč?

Náčrt politické ekonomie úpadku americké bezpečnosti

13. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Americká bojová plavidla se i během nynější krize drží mimo Perský záliv, neboť se velení U.S. Navy obává íránských protilodních balistických raket s protiradarovým naváděním Chalídž Fars o doletu 300 km ZDETo výrazně prodlužuje reakční dobu, kterou má k dispozici íránský systém PVO - a vzhledem k omezenému doletu stíhací konfigurace amerických palubních strojů typu F/A-18 Super Hornet (1 472 km) i významně omezuje operační možnosti amerických námořních leteckých sil. - Severní Korea nově disponující kopií či napodobeninou ruské kvazibalistické střely krátkého doletu Iskander ZDE zase dokáže využít slabin vrstveného amerického systému protiraketové obrany a mohla by dopravit termojadernou hlavici na jih poloostrova na pomezí palebných obálek (firing envelopes) antiraket systémů Patriot a THAAD.

Nová osa Budapešť - Řím?

13. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

Matteo Salvini, italský ministr vnitra a šéf ultrapravicové Ligy, navštívil Maďarsko. Ačkoliv oficiálním cílem návštěvy bylo potvrdit dvoustrannou spolupráci při ochraně hranic, oba straničtí lídři se zřetelně zaměřili také na to, co přijde po evropských parlamentních volbách, informuje Dénes Sályi.

Mazáctví v ruské armádě je vytlačováno šovinismem

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Po dekády, v sovětských časech a dobách následujících, byla armáda postižena mazáctvím - brutalizací vojáků na počátku povinné služby těmi, kdo se blížili jejímu konci. Tento fenomén podkopává soudržnost jednotek a tím i bojovou připravenost, upozorňuje Maxim Mamedov.

Británie je vážně ohrožená fašismem

12. 5. 2019

čas čtení 6 minut

Nigel Farage: Myslím, že 23. května zažijete velké překvapení. Ani si to nedovedete představit.

Společnost BBC je v těchto dnech ostře kritizována za to, že doslova vytvořila "celebritu" Nigela Farage, jemuž dává neustále vysílací prostor. Naposledy byl v televizi BBC ve čtvrtek, nyní znovu v neděli dopoledne v diskusním pořadu Andrewa Marra. Chová se tak arogantně jako budoucí Adolf Hitler... Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění bude Farageovu Brexit Party - bez programu a bez infrastruktury - volit 34 procent Angličanů. Odpůrci brexitu nemají pro koho hlasovat.

Aktualizace: Novinářka Carole Cadwalladr právem poukazuje na to, že tradiční média jako BBC jsou dnes bezbranná před lháři, populisty a fašisty, jako je Farage. Má pravdu. Farage má ve zvyku "pronášet projevy" v Evropském parlamentě, které nemají vůbec nic společného s projednávanými tématy. Jsou to jeho propagandistické výlevy, bez jakéhokoliv parlamentního kontextu, které, jakmile jsou natočeny parlamentními kamerami, Faragovi pomocníci šíří na sociálních sítích milionům jeho fašistických stoupenců.

Carole Cadwalladr: Ten rozhovor byl plný tvrdých otázek. Jenže BBC je manipulována a ani to nevidí. Absolutně nerozumí tomu, jak je tohoto rozhovoru zneužíváno. Ten interview už byl zkrácen a sestříhán. Už byl zveřejněn na sociálních sítích. Farage tak, jak chce být vnímán: jako odvážný, hněvivý, útočící na 'elity' .  Tím, že byl Farage znovu pozván do televize BBC, dosáhl všeho, co chtěl. Je naivní si myslet cokoliv jiného. A toto není kritika Andrewa Marra, problém je, že žijeme nyní v úplně jiném světě. A tradiční televizní vysílání je propagandistovým mokrým snem.

Farageova kampaň za brexit: Moderátor Marr vykuchán za to, že se pokoušel opakovaně pomlouvat Nigela.  Bravo!!

"Tady dochází k obrovské změně v politice, k největší změně, k jaké kdy došlo, a vy se o to vůbec ani nezajímáte. Co se to proboha stalo s BBC? Mluvme o demokracii, mluvme o důvěře. Mluvme o kompetentnosti v politice. Tohle je naprosto absurdní."

Carole Cadwalladr:
Tohle je opravdu obtížný, neřešitelný problém pro vysílatele veřejné služby. Zvlášť v předvolebním období. Ale právě proto odmítání BBC přijmout jakoukoliv kritiku učinilo tento problém daleko horší. BBC zoufale nutně potřebuje naléhavou strategii pro boj s dezinformacemi. Ona ale nemá ani tušení, co to je.

Pozn. red BL: Všimněte si, že v "zpracovaném" rozhovoru, jak ho na sociálních sítích zveřejnila Farageova kampaň Leave.EU, ze záběru zmizel moderátor a důraz je na Farageovy výroky:


Tohle je přesně důvod, proč to, že BBC pořád dává prostor nebezpečným debilům, je opravdu špatné. BBC jim dá platformu a pak ultrapravicoví šílenci zeditují videa tak, aby to vypadalo, že jejich člověk BBC vlastní:


Andrew Marr: Jste stále přesvědčen, že mít obavu z globálního oteplování je nejpitomější věc v lidské historii?

Nigel Farage: Já jsem přesvědčen, že jestliže se my tady v této zemi rozhodneme zdanit se až po krk, statisíce lidí ve výrobním průmyslu přijdou o práci, vzhledem k tomu, že produkujeme méně než 2 procenta globálního CO2, to není příliš inteligentní. Ale, jak říkám, tady jsme, dochází k obrovské změně v politice, k největší změně, k jaké kdy došlo, a vy se o to vůbec ani nezajímáte. Co se to proboha stalo s BBC? Co se to stalo s BBC?

Andrew Marr: Chcete pořád ještě zrušit zákaz soukromého vlastnictví zbraní a zavést do Británie pistole?

Nigel Farage: Tohle je naprosto typické. Já jezdím po celé zemi, mluvím každý večer na přeplněných shromážděních, a víte, kdo tam není? BBC. A z toho, na co se mně ptáte, teď už rozumím proč. Vy prostě nemáte zájem, že ano.

Andrew Marr: Stále ještě vám vadí, když slyšíte, jak ve vlaku někdo mluví cizím jazykem?

Nigel Farage: Mluvme o demokracii, mluvme o důvěře. Mluvme o kompetentnosti v politice. Tohle je naprosto absurdní.

Andrew Marr: Stále ještě chcete lidem s HIV zakázat vstup do této země?

Nigel Farage: Britské státní zdravotnictví je jen pro britské občany. Ano, s tím absolutně souhlasím.

Andrew Marr: Takže ten názor stále zastáváte.

Nigel Farage: Tohle je naprosto absurdní. Nikdy v životě jsem nezažil absurdnější interview, než je tenhle. Vy nejste ochoten hovořit o tom, co se právě děje v této zemi. Vy to zapíráte, BBC to zapírá, Konzervativní i Labouristická strana to popírají. Myslím, že 23. května zažijete velké překvapení. Ani si to nedovedete představit.

Andrew Marr: Uvažujeme o tom. Stále ještě obdivujete Vladimíra Putina?

Nigel Farage: Ne. Vladimíra Putina jsem nikdy neobdivoval.

Andrew Marr: Na otázku časopisu GP Magazine, koho nejvíce obdivujete, jste řekl: "Jako stratéga Vladimíra Putina, ne nutně jako lidskou bytost. Celou tu věc v Sýrii sehrál brilantně."

Nigel Farage: Nemám ho rád jako lidskou bytost. Na co se to ptáte? Jak je tohle vůbec relevantní?

Andrew Marr:  Snažím se zjistit, kdo jste, a co je zač ta vaše Brexit Party.

Nigel Farage: Vy jste se mě nezeptal na jediného příslušníka Brexit Party. Nevyjádřil jste se ke skutečnosti, že máme nejrozrůzněnější seznam kandidátů ze všech politických stran -

Andrew Marr:  Od Revolučně komunistické strany až po pravici.

Nigel Farage: No, to vás zajímá, že ano. Jak se nám podařilo spojit levici a pravici. To je pro vaše diváky zajímavé. Ne prohledávání výroků z minulosti.


30390

Likvidovat bludy před volbami do evropského parlamentu nestačí

Na prahu fatálního rozpadu odpovědnosti a svobody

9. 5. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut


Jedna z věcí, kterou přinesl internet a s ním roztříštěná, nekontrolovatelná distribuce informací, je obrovská míra iracionality v lidském rozhodování. Možnost vytvořit na personalizované úrovni informační prostředí vede k uzavírání lidí do kokonů, mikrosvětů, v nichž činí svá rozhodnutí o vztazích, zdraví, hospodaření či o politické volbě. A to vede k řadě na sebe navazujících fatálních selhání, uvrhujících celé společnosti do neřešitelných situací. Tragické na tom je, že v některých případech stačí relativně málo lidí, které se podaří zmást, nicméně celá společnost následně musí hledat řešení odporující dosavadní koncepci přijímání odpovědnosti a svobody. A to může postupně vést k erozi celého právního systému a svobody jednotlivce postavené na jeho vlastním, kvalifikovaném rozhodnutí. Kvalifikovaná rozhodnutí bude ve snaze zabránit iracionalitě a pomatenosti dělat někdo jiný ...

Brusel máme všichni stejný

10. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S blížícími se volbami do Evropského parlamentu je stále častěji slyšet, že to či ono, např. obrovské množství řepky olejky na našich polích, je „výmysl Bruselu“. Za to či ono může Brusel. Jenže úplně ten samý Brusel mají taky v Rakousku, Bavorsku, Dánsku… jestli za něco v EU „může Brusel“, tak to platí ve všech členských státech.

A stejně tak: když se v něčem, co „přikázal Brusel“, lišíme od Rakouska, tak ten důvod v rozdílnosti není v tom, že by Brusel dal jiný pokyn nám a jiný jim, ale v tom, že ten samý pokyn si čeští politici a úředníci vyložili jinak než ti rakouští.

A to je ten paradox: za množství hrůz v naší zemi, které bývají svalovány na Brusel, nenese odpovědnost Brusel tím, že nás k něčemu nutí, ale naopak problém je v tom, že „nám“, nebo přesněji naší oligarchické vrchnosti, Brusel dává velkou míru svobody, aby si to ta vrchnost udělala po svém, tedy naprosto opačně než v Rakousku. Až tedy náš vrchní oligarcha bude svalovat vinu za řepku olejku na Brusel, měl by ukázat, že v ostatních členských státech Unie jsou na tom stejně, jako jsme my. Brusel máme všichni stejný.

K výročí konce války

Dějiny jsou nebezpečný proces

9. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Vítězství nad nacismem je pro mne vždy připomínkou několika skutečností. Nejdůležitější je tato: Hitlera bylo možno porazit. Dějiny umožňují vítězství dobra nad zlem. Ale stejně tak ten dobrý konec nebyl žádnou „historickou nutností“. Mohlo to dopadnout naopak a kdykoli se může něco podobného vrátit. Druhá světová válka, ač dopadla v zásadě optimisticky, není žádným důvodem k optimismu. Hitler ovládl téměř celou Evropu, vyvraždil šest milionů Židů, masově vraždil Romy, levičáky, postižené a homosexuály. Těm lidem nikdo život nevrátí. A to nemluvím o mrtvých vojácích a civilních obětech válečných operací.

Kdy si české sdělovací prostředky vezmou na mušku kapitalismus?

9. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ti, kdo běžně sledují zahraniční média, příkladně Al Džazíru nebo The Guardian, patrně nebudou zaskočeni názory zpochybňujícími posvátnou krávu tuzemské novinářské obce, jíž je kapitalismus. Tento systém se v očích prominentních polistopadových žurnalistů stal životaschopnou alternativou vůči dysfunkčnímu reálnému socialismu. Jenže tato binární optika je již minulostí a dříve či později obdobná stanoviska v českém prostoru nevyhnutelně zaznějí, ačkoli se vší pravděpodobností budou zesměšňována a bagatelizována. 

Žižkovská televizní věž zničila židovský hřbitov

12. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



Když koncem osmdesátých let začali komunisti na rozhraní Žižkova a Vinohrad stavět svou hnusnou televizní věž, částečně proto, aby zabránili průniku západního rozhlasového a televizního vysílání do Prahy, donutili pražskou Židovskou obec, aby jim prodala pozemek, kde se měla věž stavět, kde však byl od roku 1680 židovský hřbitov. Ten byl stavbou věže zlikvidován a pozůstatky židovských zemřelých byly hozeny na skládku za Prahou, což  bylo porušením židovského zákona, který zakazuje vykopávání pohřbených mrtvol.

Stavba žižkovské televizní věže byla projevem antisemitismu komunistického režimu i v pozdních letech jeho existence, konstatují mnozí, píše v neděli v týdeníku Observer Robert Tait. Lidé nyní požadují, aby byla na místě zřízena alespoň plaketa, upozorňující, že zde existoval židovský hřbitov, který komunisté zničili.

Zdroj v angličtině ZDE

Británie: Panika mezi labouristy i konzervativci. Eurovolby vyhraje fašista Farage!

12. 5. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: Nigel Farage s pivem a s anglickou vlajkou



Vysocí konzervativní i labourističtí politikové vydávají frenetické apely na své voliče, aby je za necelých čtrnáct dní podpořili v eurovolbách poté, co z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že volební podpora nové ultrapravicové strany fašisty Nigela Farage, The Brexit Party, která nemá volební program, infrastrukturu ani členy, stoupla až na 34 procent. Labouristé v důsledku své obojakosti - snaží se předstírat, že podporují brexit i setrvání Británie v EU - se propadli na 21 procent a konzervativci na pouhých 11 procent. Proevropští liberální demokraté mají podporu 12 procent.

Poslanci Dolní sněmovny se obávají, že pokud Farage v eurovolbách obrovskou měrou vyhraje, bude požadovat okamžité vypadnutí Británie z EU bez dohody. Což by bylo pro Británii ekonomickou i sociální katastrofou.

Eurovolby: Mějte při hlasování prosím na mysli svá prapravnoučata

11. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Andrew Stroehlein: Nevíte, jak budou vypadat, jakým jazykem budou mluvit, jakého náboženství budou, koho si budou chtít vzít, kde bude chtít žít a pracovat.

A předpokládejme, že také budou chtít, aby byla tato planeta obyvatelná...

Vím, že to asi neplatí pro každého, ale můj mateřský jazyk není tentýž, jaký byl mateřský jazyk mých praprarodičů (pozn. red.: Stroehleinova babička pocházela ze Slovenska). Nenarodil jsem se v téže zemi, jako oni (a země, v nichž se narodili, už ani neexistují). Zaměstnání, které vykonávám, za jejich života neexistovalo. A samozřejmě, většina z nich po většinu svého života neměla možnost hlasovat ve volbách...


Putin upadl na ledě

11. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Při široce medializovaném "zápase" v ledním hokeji, jehož se jako každoročně účastnil Vladimír Putin, aby dokázal, jaký je to sportovec, mu všichni ostatní členové hokejového družstva přihrávali, takže borec vsítil osm gólů! :)) V závěru zápasu však Putin mával na obecenstvo a ujely mu nohy, takže upadl:


BBC v pátek zakázala dvacet minut před vysíláním populární zábavný program

11. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V pátek 10. května ve 20.40, dvacet minut před jeho vysíláním na jedničce v 21 hodin, stáhla BBC novou epizodu populárního debatního programu, založeného na ironickém komentování aktuálních zpráv, jménem Have I Got News for You. Důvodem bylo, že v předtočeném programu vystupovala politička Heidi Allen, šéfka nového protibrexitového uskupení Change UK, které se skládá z přibližně deseti poslanců, z nichž asi polovina na protest proti brexitu odešla z Konzervativní a druhá polovina z Labouristické strany.

BBC se vymlouvá, že pořad zcenzurovala proto, že je příliš blízko eurovolbám, které se v Británii budou konat ve čtvrtek 23. května, a přítomnost této političky v zábavném pořadu by bylo narušením politické nestrannosti.

Jenže ve čtvrtek 9. května vystoupil v diskusním pořadu televize BBC Question Time už po třicáté čtvrté!! šéf probrexitové strany The Brexit Party Nigel Farage a je pozván k vystoupení do dalšího politického diskusního pořadu, který v neděli ráno 12. května na BBC  moderuje žurnalista Andrew Marr.

Někteří pozorovatelé poukazují na to, že předpisy pro vystupování politiků v zábavných televizních pořadech před volbami jsou přísnější než pro vystupování v politických debatách. Ať je tomu jakkoliv, soudě podle zuřivých reakcí britské veřejnosti na Twitteru, ZDE   ZDE  BBC znovu poškodila už svou vzhledem k brexitu velmi špatnou pověst.

Produkce pořadu Have I Got News For You
: Poté, co vystoupil Nigel Farage  v diskusním pořadu BBC po třicáté čtvrté, BBC navrhuje nový formát:


Co se nedostane do zpráv: O vraždění (křesťanských) uprchlíků v Libyi - za peníze EU i české vlády

10. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

"V tuhle chvíli máme strašlivý hlad. Máme strašlivou žízeň. Většina lidí v naší skupině je velmi nemocná. Ale nikdo nám nemůže pomoci. Co máme dělat? Co máme dělat?"



Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Dostáváme opravdu strašlivé zprávy od uprchlíků v Libyi na WhatsApp.

Až 70 lidí nyní zase zemřelo poté, co se překotil jejich člun, jímž se snažili dostat z Libye do Evropy - dosud je to největší jednorázový počet mrtvých od začátku letošního roku, píše reportér Channel 4 News Paraic O'Brien.

Jenže i ti lidé, kteří se pokusí o nebezpečnou cestu do Evropy, jsou chyceni a posláni zpět do Lybie, končí v pekle.

Channel Four News v pátek večer přinesly reportáž s dokumentárním záznamem o tom, jak se vazební tábory, kde jsou za peníze Evropské unie drženi uprchlíci, stávají terčem teroru od libyjských bojůvek.

Ohroženo válkou je v Libyi až 6000 uprchlíků, držených ve vazebních táborech.

Reportáž obsahuje záběry, jak místní bojůvky napadly střelbou větší skupinu křesťanských uprchlíků a střílely do ní, zatímco se křesťané modlili.


Toto vraždění se do mezinárodního zpravodajství nedostává. Koho by to zajímalo.

Lidé jsou za peníze Evropské unie - včetně 200 milionů Kč od Hamáčka z ČR - za pekelných podmínek, které označuje v této reportáži i evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos jako "otřesné" (v reportáži v minutě 5.36).

Libyjské vládní jednotky zatčené uprchlíky proměňují v otroky a nutí je, aby bojovali nebo pracovali na frontové linii  v libyjské válce. Dělají to za peníze EU. Evropská unie umožňuje svými financemi chytání uprchlíků a jejich věznění ve vazebních táborech, kde se stávají terčem střelby, mučení a jsou nuceni do otroctví.



K tomu:




Co uděláte s námi, kdo nejsme křesťané?

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Moderátor: Jakou Evropu byste chtěl mít?

Dominik Tarczyński, PiS: Křesťanskou Evropu jako víru, jako zákon, jako kulturu. Chci mít Evropu, která byla vybudována na křesťanských hodnotách.

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Vy chcete křesťanskou Evropu. Co se stane s námi, kdo křesťané nejsme? My jsme druhořadí občané? Jsme lékařské experimenty?  Co zamýšlíte udělat s námi?

Dominik Tarczynski, PiS: Mou hodnotou je křesťanství. A to je můj program jako politika. 

Moderátor: Dovolte mi vrátit se k Andrewovi Stroehleinovi.

Andrew Stroehlein: Velmi stručně. Myslím, že to vypovídá mnohé, když pan Tarczyński odmítá odpovědět na otázku ohledně toho, co by udělal s nekřesťany ve své křesťanské Evropě. Já myslím, že to vysvětluje absolutně všechno.  Je to velmi jasné. Tuhle rétoriku jsme slyšeli v Evropě ve dvacátých a ve třicátých letech.  Víme dobře, kam tyhle řeči vedou. Můžete potřásat hlavou, jak chcete, ale my to známe, my jsme tohle už jednou zažili. Evropa toho má plné zuby  a my už nebudeme tolerovat takovéto šílence.


Tisková zpráva:

Dva jsou tak akorát

10. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Čtyři klauni. Jedna klapka. Sto legendárních filmových okamžiků v 60 minutách. A beze slov.

Britští konzervativci se umístí v eurovolbách zřejmě až jako šestí

10. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Tuto obavu vyjadřují činitelé britské vládnoucí Konzervativní strany. Obávají se, že jejich volební podpora klesne až pod deset procent.

Britská Konzervativní strana se na eurovolby nijak nepřipravuje, nevydá volební manifest a nepovede volební kampaň. Vedení strany se domnívá, že to by mohlo použít jako výmluvu pro vysvětlení, proč, jak se očekává, budou volební výsledky konzervativců v eurovolbách tak strašné.

V komunálních volbách v Anglii minulý týden přišli konzervativci o více než  1300 křesel.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 12978

Facebook automaticky vytvořil extremistické video

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Facebook byl obviněn, že automaticky vygeneroval extremistický materiál, včetně oslavného džihádistického videa a podnikatelské stránky pro al Kajdu.


Materiál objevil anonymní whistleblower, který podal oficiální stížnost americkým regulačním úřadům.

Na Facebooku byl také nalezen podobný materiál pro nacisty a bělošské supremacistické organizace.

Whistleblowerova analýza trvala pět měsíců a sledovala facebookové stránky 3000 lidí, kteří likeovali organizace, anebo měli vazby na organizace, které americká vláda považuje za teroristické.

Evropa odmítla íránská "ultimáta" ohledně jaderné dohody

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

EU prohlásila, že stále podporuje jadernou dohodu s Íránem, ale nehodlá se stát rukojmím proto, aby ji udržela naživu. Írán poté, co oznámil, že zruší některá omezení ohledně jaderného programu, prohlásil, že doufá v oživení a posílení původní dohody.

Současná britská armáda má více koní než tanků

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Pozemní složka ozbrojených sil neboli Armáda Velké Británie v daný okamžik nevyhlíží tak hrozně, jako v dobách světovlády anglické koruny, uvádí v rozsáhlém podrobném článku Aleksandr Šarkovskij. Nemá smysl zkoumat její strukturu nad úrovní brigády, abychom chápali, jakými silami na souši vládne mlžný Albion.

Černá Hora odsoudila lídry "ruského převratu"

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Černohorský soud odsoudil na pět let dva proruské opoziční politiky za pokus o svržení vlády v říjnu 2016. Soud dále shledal vinnými dvanáct dalších osob, včetně dvou Rusů souzených v nepřítomnosti - údajných tajných agentů.

Brazílie: Armáda varuje prezidenta před pravicovými ideology

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Zostřující se krize mezi armádou a takzvanou ideologickou frakcí prezidenta Jaira Bolsonara vyvolala reakci penzionovaného nejvyššího velitele, generála Eduarda Villase Bôase. Ten považuje prezidenta za nezúčastněného v diskusi a chtěl by omezit to, co považuje za institucionální neúctu k ozbrojeným silám.

Orwell, 1984

9. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Kdosi v Trumpově davu: "Střílejte uprchlíky!" Dav a Trump se tomu směje a jásá.

George Orwell, 1984:

Byl jsem včera v kině. Samé válečné filmy. Jeden velmi dobrý, byla v něm loď plná uprchlíků, kterou bombardovali kdesi ve Středozemním moři. Obecenstvo se velmi bavilo záběry velkého obrovského tlusťocha, který se snažil uplavat, ale kterého pronásledoval vrtulník, nejprve jste viděli, jak se válí ve vodě jako nějaká velká želva, pak jste ho viděli skrze průzor kulometu na vrtulníku, pak byl plný děr a moře kolem něho zrůžovělo a on se potopil pod hladinu tak rychle, jako kdyby do něho těmi děrami natekla voda, obecenstvo hýkalo smíchy, když se potopil, pak jste viděli záchranný člun plný dětí s vrtulníkem nad ním, byla tam žena středního věku, asi židovka, seděla na přídi s asi tříletým chlapečkem v náručí, ten chlapeček řval strachem a strkal jí hlavu mezi prsa, jako by se chtěl do ní zavrtat a ona ho objímala a snažila se ho utěšit...

 


Polsko: Hysterie kolem Panny Marie Čenstochovské sílí

9. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Poslankyně malé pravicové strany, která podporuje stranu Právo a spravedlnost požaduje, aby byla stíhána novinářka z deníku Gazeta wyborcza za to, že zveřejnila tweet plakátu Panny Marie Čenstochovské s duhovou svatozáří. Nedávno z toho byla obžalována jednapadesátiletá občanka z města Plock, avšak v reakci na to byla celá Varšava, včetně sídla strany Právo a spravedlnost, polepena plakáty s Pannou Marií Čenstochovskou s duhovou svatozáří, a vyskytly se i plakáty s šéfem strany PiS Kaczyńskym s duhovou svatozáří kolem hlavy.

Andrew Stroehlein, HRW: Polský ministr vnitra se vyjádřil: "Žádná fantazie o svobodě a 'snášenlivosti' nedává NIKOMU právo urážet city věřících." To je postoj, který daleko pravděpodobněji spojujeme s Islámským státem než s členskou zemí Evropské unie.


47 procentům bělošských Republikánů vadí, když někdo mluví v USA na veřejnosti cizím jazykem

9. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 
Podle Pew Research Center tito lidé uvádějí, že by jim vadilo "dost" nebo "hodně", kdyby na veřejnosti slyšeli lidi, jak mluví cizím jazykem. Mezi Demokraty je takových lidí jen 18 procent.


Kromě politického přesvědčení jsou hlavními faktory určujícími tuto xenofobii věk a vzdělání. Jen 18 procent bělochů mladších 30 let říká, že by jim vadilo slyšet na ulici cizí jazyk, ve skupině lidí ve věku 50-64 let je to 43 procent a ve skupině lidí starších 65 let je to 45 procent.

Lékaři zachránili dívku před smrtí novou virovou léčbou

9. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Odolnost bakterií vůči antibiotikům bude zřejmě možno překonat léčbou viry


Britská teenagerka před smrtí se pozoruhodným způsobem uzdravila poté, co se stala prvním pacientem na světě, jehož infekce odolná antibiotikům byla vyléčena geneticky pozměněným virem.

Isabelle Holdaway, 17, téměř zemřela poté, co po transplantaci plíce dostala nevyléčitelnou infekci, proti níž žádná antibiotika nezabírala. Po devítiměsíčním pobytu v nemocnici se vrátila domů zemřít, ale uzdravila se, když začal její lékař spolupracovat s jednou americkou laboratoří, která vypracovala experimentální terapii.

30103

Čtenářská anketa na téma klimatické změny

Chybí lidem zásadní informace k poučenému rozhodování o nejdůležitějších společenských otázkách?

9. 5. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Měl jsem už rozepsanou další argumentací k problematice klimatické změny. Rozhovor s rodinou mi ale přinesl procitnutí, že dělám nejspíš stejnou chybu, kterou vyčítám kde komu. Snažím se něco vysvětlovat, aniž bych věděl nebo aspoň tušil, co je třeba vysvětlovat nejvíc, tj. co běžní lidé, kteří se problémem z různých důvodů spíš nezabývají, vědí nebo nevědí a co by tedy nového vědět mohli (ještě lépe - chtěli).

30201

K diskusi o českém národě

Nacionalismus je sociální konstrukce a na existenci (sociální) mu to příliš neubírá

9. 5. 2019 / Pavel Urban

čas čtení 10 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Pan Albín Sybera se znovu a znovu snaží přesvědčit čtenáře (ZDE nebo ZDE ) , že češství (a nacionalismus obecně) je sociální konstrukcí. Protože ideje spojené s nacionalismem neexistují nezávisle na představách těch, kteří tyto ideje vyznávají. Že tedy národ je imaginární komunita. Co si o tom myslím já? Že národní identita existuje v našich hlavách a nikde jinde. Což je jinými slovy totéž, o čem nás přesvědčuje pan Sybera. A v tomto smyslu je národ imaginární komunitou. Pojem sociální konstrukce bych sám od sebe nepoužil, ale souhlasím. Jde o výstižný termín. Při takovéto shodě, v čem je problém?

Tolik politiky, až hanba

8. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Přátelé,


jak už jsem avizoval, včera jsem se zúčastnil jednání na Ministerstvu vnitra (MV) ve věci možného přijetí dětí z řeckých uprchlických zařízení, píše Jaroslav Miko na Facebooku. 

Společně se mnou na MV dorazil Martin Rozumek z OPU, Martina Loutná z Dobré rodiny a ředitelka ze zařízení pro děti cizinců na Radlické paní Zuzana Vučková. Věci se mají momentálně tak, že MV trvá na své právní analýze vládního usnesení Sobotkovy vlády o pozastavení relokací uprchlíků z jiných zemí na území EU, tedy že toto usnesení v současné době znemožňuje jakoukoliv relokaci. Právní analýza OPU je opačná - podle ní se toto vládní usnesení týká pouze povinných kvót, nikoliv relokace jako takové. 

Nicméně bohužel nezbývá nic jiného, než respektovat pohled MV. (Mimochodem takovéto vládní usnesení proti části Dublinské dohody existuje z celé EU pouze v Česku).

V praxi to tedy znamená, že ve věci přijetí dětí či kohokoliv jiného v rámci relokace nemůže rozhodovat ministr vnitra Hamáček sám na základě článku 17. Dublinské dohody, ale potřebuje k tomu souhlas celé vlády, která by musela vydat nové vládní usnesení, kterým by se zároveň zrušilo to usnesení staré.

Rusko se pokusilo ovlivnit probíhající volby v Jihoafrické republice

8. 5. 2019

čas čtení 1 minuta


Ruští specialisté z organizace s vazbami na petrohradského podnikatele Jevgenije Prigožina, s těsnými vazbami na Vladimíra Putina, vypracovali plán jak ovlivnit probíhající volby v Jihoafrické republice. Přislíbili kampaň "na podporu vládnoucího Afrického národního kongresu" a že ochromí a zdiskreditují prozápadní stranu Demokratická aliance. 

Plán podvrátit volby v Jihoafrické republice vypracoval ruský politický technolog Peter Byčkov, který pracuje pro Prigožina. Dezinformační kampaň připravila ruská nevládní organizace Asociace pro svobodný výzkum a mezinárodní spolupráci (Afric), předstírajíc, že je to vědecký výzkum. 

Eurovolby: 241 millionů Evropanů zřejmě bylo vystaveno ruským dezinformacím

8. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 
Téměř polovina evropských občanů byla před eurovolbami zřejmě vystavena dezinformacím, které šíří na sociálních sítí účty provozované z Ruska, zjistili analytici.

Získali informace o 6700 podvodných účtech, provozovaných z Ruska, které zveřejňují tolik materiálu, že to ovlivňuje až 241 milionů evropských občanů.

Ruský destabilizační materiál nemá žádný jednotný obsah. Cílem zásahů z ruských účtů je prohlubovat místní konflikty a zintenzivňovat konflikty a nespokojenost v souvislosti s místními tématy pro každý jednotlivý členský stát EU. 

Šílené akce české vlády na "záchranu vody v krajině"

8. 5. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tak to mě, s odpuštěním, poser. Už nemám sílu být slušný.

Vláda zasedla a vymyslela, že 25 miliard, tedy polovina všech peněz určených na boj proti suchu, půjde na propojování a budování vodovodů. Na co půjde ta druhá polovina, to raději neřekla vůbec.

Takže vodu v krajině zadržíme tím, že propojíme vodovody; 25 miliard na betonové roury. Bagristi a betonáři, stavební firmy se už těší.

8. květen 1945: Den dočasné účelové záchrany genetického materiálu

8. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Z poválečných textů Ferdinanda Peroutky či Záviše Kalandry opatrně našlapujících kolem horké kaše poznáte nejlépe, že vítězství SSSR nad Hitlerovým Německem do našich končin svobodu rozhodně nepřineslo. Přišli jsme o ni již předem, díky Benešovu paktování se Stalinem od roku 1943. Co ovšem porážka Střední skupiny německých vojsk nepochybně zajistila byl v pořadí již druhý odklad konečného řešení "české otázky".

Ubohost. ČR přijala r. 2018 jen 155 uprchlíků

7. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, Brusel: Česká republika, země, která má 10,5 milion lidí, přijala r. 2018 jen 155 žadatelů o azyl. Ubohost.

Po Moskvou vedené invazi, která r. 1968 rozdrtila Pražské jaro, uprchlo z Československa asi 70 000 lidí (celkem bylo pak československých uprchlíků asi 300 000). Hledali útočiště v západní Evropě a v severní Americe. Jen Kanada přijala téměř 12 000 Čechoslováků.

Dnešní Česká republika na to už zapomněla?


Budoucnost není jen heslo na čepici!

7. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Česko opět odmítá ráznější opatření na ochranu klimatu

Společná tisková zpráva Greenpeace a Centra pro dopravu a energetiku (CDE) 

Praha 7. květen 2019 - Česko sužuje nevídané sucho, úroda může být o desítky procent nižší, vysychají studny, hrozí požáry, není čím krmit dobytek. Dopady změn klimatu pociťujeme stále silněji, přesto dnes Česko nepodpořilo výzvu Francie a dalších evropských států, aby EU zvýšila své úsilí v boji se změnou klimatu.

Fašismus. Česko zásadně nedodržuje lidská práva

7. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Loni Česká republika odmítla 9 z každých 10 žádostí o azyl. Celkem poskytla azyl 155 lidem, tedy 15 lidem na každý milion obyvatel. Fašismus.

K tomu: 

Milí Češi. Vaše vláda financuje 200 miliony Kč brutální mučení lidí. Nesete za to odpovědnost.

Česká společnost i vláda mají trvale záporný postoj k lidským právům

Boeing věděl o technickém problému v letadle 737 MAX už před rokem a nikomu to nesdělil

7. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


John Simpson, nestor britských novinářů: Může firma Boeing přežit poté, co přiznala, že věděla všechno o technickém selhání letadla 737 Max rok před katastrofou a nikomu o tom neřekla? A měla by přežít?


Firma Boeing v neděli přiznala, že věděla, že jedno bezpečnostní opatření v letadle 737 MAX nefunguje tak, jak má. Při dvou katastrofách letadla 737 MAX zahynulo 346 lidí. 

Russell Lewis, reportér amerického veřejnoprávního rozhlasu NPR: Toto letadlo má dvě čidla, každé na jedné straně svého nosu. Jejich účelem je informovat posádku letadla, jak letadlo letí ve vztahu k proudění vzduchu přes křídla. Pokud by se úhel stoupání stal příliš velký, křídlo letadla přestane letět a vstoupí do aerodynamického pádu.

Před 74 lety jsme porazili nacisty v Evropě....

7. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein: Dnes někteří politikové, vyvolávající nenávist, někteří s otevřenými vazbami na nacisty, znovu útočí na demokracii a na základní práva. Tentokrát je porazme dříve, než budou zase vyvražděny miliony lidí.


Více než 370 bývalých amerických prokurátorů: Trump by byl obžalován, kdyby nebyl prezidentem

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Více než 370 bývalých amerických federálních prokurátorů, kteří pracovali v republikánských i v demokratických vládách, podepsalo prohlášení konstatující, že zjištění mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera by vedlo k žalobě Donalda Trumpa za pokusy bránit průběhu spravedlnosti - kdyby nebyl prezidentem.

Prohlášení je odmítnutím tvrzení ministra spravedlnosti Williama Barra, že důkazy, které Mueller shromáždil, nestačí k obžalobě Donalda Trumpa.

Mueller se odmítl vyjádřit k tomu, zda by měl být Trump obžalován. Citoval právní názor ministerstva spravedlnosti, že prezidenti ve funkci obžalováni být nemohou, i znepokojení, že není férové někoho obvinit, když nemůže dojít k soudu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Hospodaření OSBL za březen 2019

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 653.77 Kč, výdaje však byly 117 691.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


20780