47 procentům bělošských Republikánů vadí, když někdo mluví v USA na veřejnosti cizím jazykem

9. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
 
Podle Pew Research Center tito lidé uvádějí, že by jim vadilo "dost" nebo "hodně", kdyby na veřejnosti slyšeli lidi, jak mluví cizím jazykem. Mezi Demokraty je takových lidí jen 18 procent.


Kromě politického přesvědčení jsou hlavními faktory určujícími tuto xenofobii věk a vzdělání. Jen 18 procent bělochů mladších 30 let říká, že by jim vadilo slyšet na ulici cizí jazyk, ve skupině lidí ve věku 50-64 let je to 43 procent a ve skupině lidí starších 65 let je to 45 procent.

 
Studie byla provedena po několika vysoce medializovaných konfrontacích mezi mluvčími angličtiny a španělštiny. Loni zatkl americký imigrační pracovník dvě ženy, obě to byly americké občanky, protože je na benzínové stanici v Montaně slyšel mluvit španělsky. V New Yorku jeden muž začal hystericky nadávat, když slyšel mluvit mezi sebou pracovníky obchodu s delikatesami a hrozil, že zavolá imigrační úřady.

Spojené státy nemají žádný oficiální jazyk, i když řada jednotlivých států v USA za něj prohlásily angličtinu. Více než 20 procent Američanů hovoří doma jiným jazykem než anglicky. V mnoha regionech USA je toto procento daleko vyšší. Z dat také vyplývá, že většina těchto mluvčích hovoří také plynně anglicky, takže jsou v důsledku vlastní volby zcela dvojjazyční.

Američtí Republikáni také zastávají názor, že kdyby se skládala většina amerického obyvatelstva z černochů, Asijců, Hispánců a dalších rasových menšin (což se nevyhnutelně kolem roku 2050 stane), bylo by to pro USA špatné, protože většinové nebělošské obyvatelstvo "by oslabilo americké zvyky a hodnoty".  Republikáni také odmítají mezirasová manželství.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7956

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019