Senátní výbor kvůli vyšetřování ruského vměšování obsílkou předvolal Trumpa mladšího

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Trumpovu synovi bylo údajně obsílkou nařízeno svědčit před senátním výborem, zatímco Bílý dům odmítl publikovat materiál týkající se vyšetřování vedených proti prezidentovi.


Den poté, co vysoce postavený Republikán v Kongresu označil vyšetřování ruského vměšování za "uzavřený případ", Trumpův konflikt s Demokratickými oponenty eskaloval, když výbor Sněmovny reprezentantů odhlasoval usnesení, podle nějž ministr spravedlnosti Barr "pohrdá Kongresem", když odmítá zveřejnit klíčové dokumenty.

Následujícího dne drama, které zahrnuje Trumpovo nárokování exekutivního privilegia poprvé za dobu jeho prezidentství, pokračovalo - Republikány vedený senátní zpravodajský výbor překvapil předvoláním Donalda Trumpa ml. v rámci vyšetřování ruského vměšování do voleb.

Bílý dům se snaží chránit velké množství materiálu, včetně upravených částí Muellerovy zprávy, před zveřejněním.

Neobvyklý krok prezidenta domáhajícího se exekutivního privilegia vyvolal kritiku, podle níž se Trump snaží zabránit Kongresu ve výkonu ústavou daného dohledu nad výkonnou mocí a jeho krok znamená ústavní krizi.

Někteří z Demokratů vyzývají k zahájení Trumpova impeachmentu, zatímco jiní zdůrazňují potřebu věnovat se záležitostem, které ovlivňují každodenní život Američanů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6637

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019