Mazáctví v ruské armádě je vytlačováno šovinismem

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Po dekády, v sovětských časech a dobách následujících, byla armáda postižena mazáctvím - brutalizací vojáků na počátku povinné služby těmi, kdo se blížili jejímu konci. Tento fenomén podkopává soudržnost jednotek a tím i bojovou připravenost, upozorňuje Maxim Mamedov.


Se zkrácením povinné služby na jeden rok mazáctví takřka úplně vymizelo. Neexistuje dostatečný rozdíl mezi těmi, kdo právě přišli, a těmi, kdo slouží šest měsíců.

Nicméně vojáci tvrdí, že mazáctví ("дедовщина") bylo nahrazeno skupinami zformovanými na základě místa narození, regionů nebo republik, které se organizují za účelem sebeobrany před důstojníky. Takový vývoj je potenciálně ještě destruktivnější než stará šikana založená na délce služby.

Na základě rozhovorů s bývalými vojáky ruské armády lze konstatovat, že nové dělení vojáků základní služby je založeno z velké části na etnicitě.

(Ruská armáda je po neúplných Serďukovových reformách smíšeného složení - zhruba 40 % personálu převážně elitních jednotek tvoří profesionalizovaní "kontraktniki", zatímco zbytek vojáci základní služby. Zatímco bývalý ministr obrany Serďukov měl v úmyslu postupně dosáhnout plné profesionalizace, jeho nástupce Šojgu proces zastavil - pozn. KD.)

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8654

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019