EU konzumuje přírodní zdroje neudržitelným tempem

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Bylo by třeba 2,8 planety Země, pokud by každý spotřebovával přírodní zdroje tak chamtivě, jako průměrný obyvatel EU. Autoři nové studie varují, že je třeba drastické akce, má-li se svět vyhnout krizi.


Lidé v Evropské unii používají přírodní zdroje mnohem rychleji, než je příroda dokáže obnovovat, ukázala studie Světového fondu živé přírody (WWF) a organizace Global Footprint Network.

"Pokud by každý na světě měl stejnou ekologickou stopu jako průměrný obyvatel EU... 10. květen by byl datem, kdy lidstvo spotřebovalo z přírody tolik, kolik naše planeta dokáže obnovit za celý rok," uvádí zpráva.

Zpráva dále zjistila, že obyvatelé EU nyní konzumují dvojnásobek objemu zdrojů, než kolik mohou poskytnout vlastní ekosystémy jejich kontinentu.

Na národní úrovni všechny z 28 členských států spotřebují roční biokapacitu před 1. srpnem, kdy této hranice dosáhne svět jako celek.

V EU se nejhůře umístilo Lucembursko, které svou roční biokapacitu spotřebovalo již 16. února. Nejlépe je na tom Rumunsko, jehož datum překročení biokapacity je odhadováno na 12. červen. Německo vyčerpalo svůj rozpočet ročních zdrojů 3. května.

Příslušné datum pro USA je 13. březen, zatímco pro Čínu 14. červen.

EU jako celek má třetí největší ekologickou stopu na světě, po Číně a USA.

Podle WWF by EU měla zajistit dlouhodobou udržitelnost ukončením odlesňování, nadměrného rybolovu, posílit financování zeleného průmyslu a splnit cíle stanovené Pařížskou klimatickou dohodou z roku 2015.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8759

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019