Pět věcí, které jsem zjistil z Muellerovy zprávy

3. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Pečlivé čtení obsáhlého dokumentu vede k některým urgentním náhledům - včetně překvapivého odhalení na kontrarozvědné frontě, napsal Benjamin Wittes.


Strávil jsem týden po zveřejnění zprávy zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera procházením kapitoly za kapitolou a psaním jakéhosi deníku z tohoto podnikání. Mým cílem bylo přinutit se k promyšlení všech faktických, právních a analytických částí Muellerovy diskuse.

Zde je pět závěrů, které jsem ze svého cvičení vyvodil.

Prezident se dopustil zločinů.

Nelze to obejít. Ministr spravedlnosti William Barr se marně snažil Trumpa očistit. Jeho úsilí je zcela nepřesvědčivé, pokud opravdu věnujete čas samotnému dokumentu.

Prezident se také dopustil činů, za něž může být odvolán z funkce.

Zločiny a činy, za něž je možno odvolat z funkce, nejsou totéž, ačkoliv jde o kategorie, které se navzájem protínají. Některé z nejzjevnějších činů zmíněných v Muellerově zprávě jsou zřejmě také kriminální. Některé nemusejí být. Pokud bych byl kongresmanem, přemýšlel bych o tom, která část zprávy zachycuje podle mého názoru ty nejméně přijatelné příklady zneužití moci.

Trump není vinen ve věci ruského sociálně mediálního spiknutí.

I když Trump musel hodně vysvětlovat, Mueller jej jednoznačně očišťuje ve věci zapojení do ruského úsilí vměšovat se do amerických voleb prostředky sociálně mediální kampaně společnosti Agentura pro výzkum internetu.

Trumpova spoluvina na ruské hackerské operaci a kontakty jeho kampaně s Rusy představují složitější obrázek.

Zdá se, že Mueller nenašel důkazy o tom, že by kdokoliv spojený s Trumpovou kampaní byl zapojen do samotné hackerské operace. A nikoliv, vyšetřování nezjistilo zločinné spolčení v rozsáhlých kontaktech trumpistů s Rusy. Ale pro Trumpa to znamená ošklivou historii.

Kontrarozvědný rozměr celé aféry zůstávají záhadou.

Protože Muellerovo vyšetřování se zrodilo z kontrarozvědného šetření, byl tu vytrvalý dojem, že má kriminální i kontrarozvědné prvky. Sám jsem si to kdysi myslel. Muellerova zpráva na tuto otázku odpovídá a odpověď je skutečně šokující - a z mého pohledu alarmující: Muellerovo vyšetřování bylo čistě kriminální záležitostí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9823

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019