Zpráva OSN: Lidstvo v nadcházejících letech zničí milion přírodních druhů i svůj vlastní habitat

6. 5. 2019

čas čtení 4 minuty
Foto: Provazy a rybářské sítě jsou vážným nebezpečím pro mořské želvy. Tato fotografie je z Indie.

Lidstvo ohrožuje život na této planetě tak dramaticky, že hrozí likvidace milionu rostlinných a zvířecích druhů. Tím budou zničeny ekosystémy, na nichž existenčně závisejí lidé na celé planetě, varuje rozsáhlá nová analýza Spojených národů. Příroda je likvidována více než stonásobně rychleji než za posledních deset milionů let.

Biohmota savců žijících v divoké přírodě poklesla o 82 procent, přírodní ekosystémy přišly o polovinu svého prostoru. Ohroženy likvidací jsou dva z každých pěti obojživelných organismů, třetina korálových útesů a až třetina organismů žijících v mořích byla už zlikvidována. Není dosud jasné, jak to vypadá s hmyzem, ale bylo ho zřejmě už zlikvidováno kolem 10 procent. 

 

Dokument, který má 1500 stran a který vypracovaly stovky mezinárodních expertů a je založen na tisících vědeckých studií, je dosud nejpodrobnější analýzou biodiverzity na naší planetě a hrozeb, které čelí lidská civilizace.

Zpráva kreslí obraz planety, na níž je stopa lidstva tak široká, že neponechává prostor pro nic jiného. Tři čtvrtiny země byly proměněny v zemědělská pole, pokryty betonem, spolykány přehradními rezervoáry nebo jinak podstatně pozměněny. Dvě třetiny námořního prostředí byly také změněny rybářskými farmami, lodními trasami, podmořskými minami a dalšími změnami. Tři čtvrtiny řek a jezer se používají pro pěstování plodin či pro chování dobytka. V důsledku toho má 500 000 přírodních druhů nedostatek prostoru pro přežití. Mnoho z nich v následujících desetiletích zmizí.

Hlavním důvodem likvidace planety je zemědělství a rybářství. Od sedmdesátých let dramaticky vzrostla výroba potravin, což pomohlo nakrmit rostoucí počet obyvatel a vytvořilo to pracovní příležitosti a hospodářský růst. Avšak to si vyžádalo obrovskou cenu. Zejména velký záporný dopad má chování masa. Pastviny pro dobytek zahrnují asi 25 procent povrchu Zeměkoule, kde není led, a produkují více než 18 procent emisí skleníkových plynů. Pěstování plodin používá 12 procent povrchu Zeměkoule a produkuje méně než 7 procent emisí.

Studie poukazuje na to, že lidstvo dusí planetu stejnorodostí, kterou vnucuje celé Zeměkouli, protože minimální množství plodin, pěstovaných pro peníze, a vysoce lukrativního dobytka nahrazují lesy a další bohaté přírodní ekosystémy. Zemědělství poškozuje půdu, což znamená, že půda ztrácí plodnost, a monokultury lehčeji propadají nemocem, suchu a dalším dopadům rozkladu podnebí.

Shrnutí závěrů studie, které schválili představitelé 131 zemí, bylo v pondělí zveřejněno v Paříži. Kompletní zpráva bude vydána zanedlouho.

Závěry analýzy jsou drsné. Ve většině pozemních habitatů, od savan v Africe po dešťové pralesy v Jižní Americe, poklesla za poslední století rozmanitost rostlin a zvířat o 20 procent nebo o více. Od sedmdesátých let dvacátého století se zdvojnásobil počet obyvatelstva. Lidí je nyní více než 7 miliard a zemědělství, kácení stromů, pytláctví, rybaření a hornictví mění přírodu bezprecedentní rychlostí.

Hrozbou přírodním druhům se nyní také stalo globální oteplování. Ztráta biodiverzity se nyní rychle zvětšovat, zejména v tropechg, pokud země drasticky nezvýší svou ochranu životního prostředí.

Zpráva upozorňuje na těsnou vazbu mezi biodiverzitou, přírodou a zajištěnou výrobou potravin a zajištěným přístupem k vodě, a to jak v bohatých, tak v chudých zemích.

V Severní a v Jižní Americe poskytuje příroda lidem každoročně prospěch v hodnotě asi 24 bilionů dolarů. Amazonský prales absorbuje obrovské množství uhlíku a zpomaluje globální oteplování. Bažiny pročišťují vodu. Korálové útesy jsou zdrojem turistiky a rybaření v karibské oblasti. Z tropických exotických rostlin se vyrábí množství léků.

Lidstvo vyrábí více potravin než kdy předtím, avšak poškození půdy už ohrožuje zemědělskou produkci na 23 procentech pozemků na této planetě. Úpadek včel a dalšího hmyzu, které opylují ovoce a zeleninu, ohrožuje jejich pěstování v hodnotě 577 miliard dolarů. Likvidace pralesů mangrovií a korálových útesů vystavuje 300 milionů obyvatel pobřežních oblastí riziku záplav.

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE

 


 

0
Vytisknout
8663

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019