Maďarsko zaplavují zahraniční dělníci. Kvůli nedostatku pracovní síly

3. 5. 2019

čas čtení 3 minuty
V posledních několika letech počet maďarských dělníků drasticky klesl, což znamená, že firmy nemají jinou možnost, než zaměstnat zahraniční dělníky. Na základě oficiálních statistik lze konstatovat, že řešením problémů s nedostatkem pracovní síly se stále častěji stávají zahraniční dělníci, napsal Tamás Cserép.


Podle studie provedené agenturou KSH v roce 2018 poptávka po pracovní síle rostla. V prvním čtvrtletí minulého roku zaměstnavatelé nedokázali obsadit 79 400 pracovních míst. Ve druhém a třetím čtvrtletí tento údaj vzrostl na 83 600 a 87 700. Většina chybějících pracovních sil se týká administrativy a podpůrných funkcí ve službách. Existuje dále 22 900 neobsazených míst ve výrobním sektoru, zatímco obchod a stavebnictví také trpí nedostatkem pracovní síly.

Příčinou je klesající počet dětí absolvujících sekundární vzdělání. Střední školy a učňovské školy ve srovnání se situací před pěti lety postrádají 14 000 a 86 000 studentů. Ačkoliv od roku 2010 mzdy vzrostly o 70 %, lidé se orientují na pracovní příležitosti s vyššími mzdami. Navíc demografické trendy se mění; prosazují se stárnutí populace a emigrace. Existuje také nižší flexibilita ohledně pracovních hodin a typu smluv ve srovnání s příležitostmi v zahraničí.

Maďarské mzdy a pracovní podmínky je třeba zlepšit. Flexibilní pracovní doba a zahraniční pracovníci pomohou zmírnit nedostatek pracovní síly, vysvětluje ředitel organizace Work Force Róbert Csákvári. Doporučuje také mobilní bydlení. Obchody, restaurace zdravotní péče se v Evropě stále častěji nacházejí poblíž továren, aby vyšly vstříc potřebám zaměstnanců.

Lidé již nejsou vázáni na konkrétní lokalitu. Tento trend se nejprve prosadil v kvalifikovaných pozicích, ale ovlivní i manuální a nekvalifikované práce. Pracoviště jsou stále méně schopna plnit společenské potřeby. Mobilní ubytování může představovat způsob, jak zlepšit vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Podle přistěhovaleckého úřadu na konci třetího čtvrtletí 2018 se v Maďarsku meziročně zvýšil počet imigrantů o 150 %. Do října jich požádalo o pracovní povolení 83 611, zatímco v roce 2017 to bylo jen 61 599.

Většina firem je nakloněna zaměstnávání lidí pocházejících ze zahraničí, pokud proces není na jejich straně komplikovaný. Zvlášť ceněni jsou Ukrajinci. Avšak protože i Západní Evropě chybí pracovní síly, i tam roste poptávka po Ukrajincích. Lidé ochotní přijet za prací do Maďarska se najdou dokonce i v Mongolsku.

Lidé v zahraničí si obvykle volí Maďarsko kvůli lepším mzdám a blízkosti hostitelských zemí. Jsou vesměs motivováni, pilní a pracovití, se zájmem o dlouhodobé zaměstnání. KSH zjistila, že v roce 2018 přijelo do Maďarska 22 700 Rumunů a 10 500 Ukrajinců. Nicméně bude stále složitější přilákat dělníky z těchto zemí, protože mzdy v Rumunsku rapidně rostou a Ukrajinci si mohou vydělat dvojnásobek maďarské mzdy, pokud migrují o 200 km dál.

Největší nedostatek pracovní síly v Evropě v tuto chvíli panuje v ČR, kde není obsazeno 5,4 % nabízených míst. Maďarsko s 2,7 % je páté za Rakouskem, Británií a Švédskem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6981

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019