Ve věku extrémů je většina lidí na světě umírněných

6. 5. 2019

čas čtení 4 minuty


Na světě jistě dnes existuje množství šílenců a bláznů: konspiračních teoretiků,  bojovníků proti očkování, ultrapesimistů a dokonce i lidé, jimž je sympatický Andrej Babiš či Miloš Zeman. Avšak z rozsáhlého mezinárodního průzkumu, který provedly organizace YouGov a Cambridge Globalism u více než 25 000 lidí v 23 zemích světa, vyplývá, že většina lidí na světě je umírněná a normální.

Výzkumníci zkoumali názory lidí v těchto zemích (v závorce jsou počty dotazovaných osob): Francie (1021); Německo (1497); Itálie (1005); Španělsko (1014); Švédsko (1011); Dánsko (1010); Polsko (1019); Británie (1,949); Austrálie (1006); USA (2012); Kanada (1006); Japonsko (1143); Brazílie (1006); Mexiko (1009); Turecko (506); Egypt (1537); Saúdská Arábie  (828); Indie (1035); Čína (1021); Indonézie (1001); Thajsko (1043); Nigérie (644); a Jihoafrická republika (1002).



Většina lidí má ráda italské jídlo, dívá se na americkou televizi, trochu cestuje do zahraničí. Politické názory většiny lidí na světě jsou umírněné.

Lidé mají tendenci důvěřovat místním médiím i televiznímu zpravodajství, ale - nikoliv bezdůvodně - nedůvěřují sociálním sítím ani vládním činitelům. Většina lidí zastává názor, že není správné, aby do jejich země přicházeli imigranti jen proto, aby si nárokovali sociální dávky. Většina lidí ale také zastává názor, že je v pořádku, přicházejí-li do jejich země uprchlíci z válek.

Ano, mnoho lidí, především v rozvinutém světě, má velmi pesimistický názor na budoucnost jejich země i světa. Avšak co se týče jich samotných, lidé jsou více optimisty než pesimisty. Nevzdali se naděje.

Většina lidí zastává názor, že OSN je v pořádku. Většina lidí se staví podezřívavě vůči bankám a farmaceutickým společnostem. Konspirační teorie jsou možná populární mezi populisty, avšak relativně málo lidí věří hoaxům ohledně 11. září, vetřelců z jiných planet, holocaustu či Aids.

Většina lidí je přesvědčena, že většinu zaměstnání mohou dělat jak muži, tak ženy. Většina lidí si je vědoma, že menšiny a homosexuálové a transgenderové osoby stále ještě trpí diskriminací. Většina lidí podporuje potraty a homosexuální sex.

Většina lidí má silnou vazbu jak na svou místní komunitu, tak ke své zemi. Velké množství lidí se chová alespoň trochu vlastenecky a zastávají názor, že kupovat místní výrobky je důležité. Většina lidí je znepokojena globálním oteplováním a tím, co se děje se zdravotnictvím a se školstvím. Většina lidí se nepovažuje za součást elity a je přesvědčena, že by bylo velmi obtížné do ní vstoupit.

Katolické země se stavějí velmi pozitivně vůči křesťanství. Většinově muslimské země jsou velmi pozitivní vůči islámu. Obojí typ zemí má problémy s druhým typem náboženství.

V otázkách, kde dotazovaní mohli reagovat extrémy ("souhlasím velmi silně" nebo "nesouhlasím velmi silně") odpovídala většina lidí neextremně, centristicky, ať už šlo o globalizaci nebo o etické nakupování, o módu nebo o regulaci malých podníků.

Ukazuje se, že dokonce i stoupenci a odpůrci brexitu v Británii mají navzájem mnoho společného.

Závěrem je, že jsme všichni daleko více podobní, než jak si myslíme. Teprve když nás někdo donutí dělat binární rozhodnutí, vypadá to, že jsme všichni extremisté.

Loni provedl německý list Die Zeit malý experiment. Zveřejnil na svých internetových stránkách simplistní dotazník, na otázky měli čtenáři odpovídat Ano/Ne. "Měly by být německé hranice zcela otevřené?" "Měla by být auta ve městech zakázána?" "Škodí Trump Americe?"

Poté, co na ty otázky odpověděly tisíce lidí, deník spároval stovky lidí, kteří odpověděli na otázky opačně. Vyzval je, aby nalezli věci, které mají společné. Výsledek byl ohromující. Ukázalo se, že  mají lidi mnoho společného.

Lidi mají své stereotypy, ale jakmile se setkají s někým, o kom si myslí, že ho mají nenávidět, stereotypy se rozpadnou a ukáže se, že toho máme spolu mnoho společného.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8583

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019