Brazilská policie zatkla spoluautora dopisu, který brojil proti "levicovému managementu" v Amazonii

29. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Brazilská federální policie v Amazonii ve čtvrtek spustila operaci proti korupčním aktivitám spojeným s ilegálním kácením. Kauza zahrnuje vládní zaměstnance, inženýry, obchodníky a dřevařské společnosti, informují Fernanda Canofreová a Dhiego Maia.


Policie disponuje 23 preventivními zatykači, šesti dočasnými zatykači a více než 109 povoleními k prohlídce ve státech Amazonas, Acre, Paraná, Mato Grosso, Minas Gerais, Rondônia, Roraima, São Paulo a ve Federálním distriktu. Mezi zatčenými je i bývalý člen vedení státního Institutu pro prostředí a obnovitelné přírodní zdroje (IBAMA) José Leland Barros, autor dopisu kritizujícího "levicový ideologický management" agentury.

Policejní operace Arquemedes dále zablokovala prostředky v hodnotě 50 milionů reálů náležející vyšetřovaným firmám.

Ministr životního prostředí Ricardo Salles uvedl, že kdyby dosud panoval "starý režim" (levicové Dělnické strany), Barros by stále ještě vykonával svou funkci v institutu.

Koncem minulého roku napsal Barroso dopis prezidentu Jairu Bolsonarovi, který kritizoval politiku institutu a tvrdil, že agentura se řídila ideologií spojenou s levicovými stranami, které hájily zájmy nevládních organizací. Podobnou rétoriku používá také Salles.

Barroso a další autoři také požadovali odvolání vedení institutu IBAMA a restrukturalizaci organizace. Kritizovali "zaujatý" model environmentálního dohledu a požadovali ukončení "pokut pro pokuty" a ničení zabaveného majetku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6478

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2019