Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller tvrdí, že shrnutí ministra spravedlnosti neobsahuje kontext ruského vyšetřování

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller napsal koncem března dopis ministru spravedlnosti Williamu Barrovi, který vznáší námitky vůči jeho popisu závěrů ruského vyšetřování, z nějž se zdálo, že prezident Donald Trump je očištěn ve věci překážení výkonu spravedlnosti. Vyplývá to z informací ministerstva spravedlnosti a tří osob s přímou znalostí komunikace mezi oběma muži, napsali Mark Mazzetti a Michael S. Schmidt.


Dopis připojuje důkazy o rozmíšce mezi nimi a je další známkou hněvu panujícího v Muellerově týmu ohledně Barrovy charakterizace jejich zjištění.

Není jasné, jaké konkrétní námitky Mueller předložil, ačkoliv tisková mluvčí ministerstva prohlásila, že "vyjadřuje frustraci nad nedostatkem kontextu" v Barrově prezentaci jeho zjištění ohledně překážení výkonu spravedlnosti. Barr bránil své shrnutí v rozhovorech s Muellerem několik dní po odeslání dopisu, tvrdí dva lidé se znalostí této diskuse.

Barr veřejně prohlásil, že nesouhlasí s částí právní argumentace ve zprávě. Vysoce postavení zákonodárci Demokratické strany pozvali Muellera v příštích týdnech do Kongresu svědčit, ale nepodařilo se jim upřesnit datum jeho vystoupení.

Centrálním předmětem sporu je, jak bylo chápání zprávy veřejností tvarováno od té doby, co Mueller 22. března dokončil vyšetřování a odevzdal svou 448 stran čítající zprávu ministrovi. Čtyřstránkový dopis, který Barr odeslal o dva dny později Kongresu, obsahuje jen málo podrobností ohledně závěrů a vytvořil dojem, že Muellerův tým nezjistil pochybení. To umožnilo Trumpovi tvrdit, že byl očištěn.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5372

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2019