Corbyn oživil spor o antisemitismus pochvalou knihy, která tvrdí, že židé kontrolují banky

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
abour Party hájí svého předsedu Jeremyho Corbyna kvůli podezření z antisemitismu, poté co vyšlo najevo, že pochválil starou knihu, která tvrdí, že židé kontrolují banky.


Předseda labouristů napsal předmluvu k novému vydání knihy J.A. Hobsona Imperialismus: Studie, v níž autor tvrdí, že evropské finance jsou kontrolovány "muži jedné a podivné rasy".

V roce 2011 Corbyn označil Hobsonovu knihu z roku 1902 za "velkolepý příběh", který byl ve své době "brilantní a velmi kontroverzní".

V knize levicový ekonom tvrdil, že evropské finance jsou kontrolovány "muži... kteří mají za sebou mnoho století finančních zkušeností" a "jsou v unikátní pozici, z níž mohou kontrolovat politiku národů". Velké finanční instituce podle něj mají "kontrolu, kterou vykonávají nad veřejným míněním prostřednictvím tisku".

A tvrdil také, že žádný evropský stát by se nezapojil do velké války, "pokud by se dům Rothschildů a jeho konexe postavily proti".

Corbynovo rozhodnutí napsat ke knize předmluvu odsuzují židovští aktivisté a přichází do atmosféry obav ohledně zacházení s antisemitismem v řadách Labour Party.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6239

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019