Evropská komise kritizuje polskou reformu soudnictví

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
První viceprezident Evropské komise během bruselské debaty o právním státě v Polsku a Rumunsku obsáhle kritizoval polskou reformu soudnictví.


Frans Timmermans zvlášť zkritizoval změny zákonů regulujících práci Národní justiční rady (KRS) schválené minulý týden. Ty vylučují odvolání v případě jmenování soudců \Nejvyššího soudu. Timmermans poukázal na fakt, že změna nebyla konzultována s polskými soudci ani s Bruselem.

Právní stát bude součástí agendy v debatě Evropské komise příští týden, před summitem v rumunském Sibiu.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro prohlásil, že opatření k disciplinaci soudců mají bojovat s "patologickým" jednáním a jsou údajně méně politická než v sousedním Německu.

Ministr hovořil s médii poté, co EK rozhodla o zahájení řízení proti Polsku.

Nicméně Timmermansova kritika následuje po dlouhodobém konfliktu ohledně právního státu mezi EK a Polskem, jehož justiční reformy komise označila za porušující princip nezávislosti justice. Podle polské opozice novely KRS odporují právnímu státu a polské ústavě a jsou zamýšleny jako pojistka proti možným negativním nálezům Justičního dvora EU.

V prosinci 2017 dolní komora polského parlamentu (sejm) schválila novelu zákona o KRS zavádějící nová pravidla pro výběr soudců do tohoto orgánu.

Novela zavedla jmenování 15 soudců sejmem na společné čtyřleté funkční období. V minulosti byli soudci vybíráni samotnou justicí.

Ještě v prosinci 2017 EK spustila proti Polsku proceduru podle čl. 7 smlouvy o EU kvůli některým reformám, které podle komise porušují princip nezávislosti soudnictví. Procedura může vést k zavedení sankcí proti Polsku, včetně ztráty hlasovacího práva v unii. To by však musely odsouhlasit všechny členské státy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6442

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019