V Londýně vyvrcholila nekompetentnost tamější vlády okamžitým vyhozením ministra obrany na hodinu

1. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Premiérka Mayová oznámila, že byl s okamžitou platností vyhozen z funkce její ministr obrany Gavin Williamson. Byl to mladíček, který už předtím proslul různými nekompetentními a neuváženými výroky. To však Mayové, pro niž byl Williamson jedním z velmi mála lidí v jejím kabinetu, kterého mohla považovat za stoupence, nevadilo.

23. dubna jednala britská Bezpečnostní rada státu o čínské technologické firmě Huawei. Druhý den přinesl konzervativní list Daily Telegraph informaci, že se Mayová rozhodla udělit firmě Huawei právo vybudovat v Británii síť 5G - navzdory bezpečnostnímu znepokojení, které na schůzi Rady vyjádřili četní ministři.

(Mimochodem, britská vláda se nyní brání, že prý o této věci "ještě rozhodnuto nebylo"... Komu věřit?)

Následovalo vyšetřování, kdo prozradil tyto tajné informace, a dne 1. května Mayová vyrazila ministra obrany Gavina Williamsona.

Ten se ovšem hájí, že neprozradil nic.

Nejenže byl Gavin Williamson, podobně jako většina členů dnešní britské konzervativní vlády, arogantní a nezkušený hlupák, posedlý jedině svou vlastní kariérou. Došlo k bezprecedentnímu prozrazení vysoce utajovaných státní informací do tisku. Za to byl nyní potrestán Williamson, který vykřikuje, že nic neprozradil.

Vyšly ovšem najevo závažné skutečnosti, které zjevně vážně znepokojily mnohé ministry, jeden z níchž to prozradil. Hloupá Mayová předává základní bezpečnostní infrastrukturu své země čínské diktatuře. Už předtím něco podobného udělal jiný konzervativní hlupák, někdejší ministr financí George Osborne, který - neuvěřitelně - uzavřel s Čínou kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny v Británii. Dal tak čínským komunistům možnost ji vypnout, kdykoliv se jim zachce.

Nemám slov, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7424

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019