Proč ve Venezuele neprobíhá puč

3. 5. 2019

čas čtení 3 minuty
Povstání v Caracasu je pokusem obnovit legitimitu vlády, nikoliv ji svrhnout, napsal Eli Lake. Není jasné, co se nyní ve Venezuele stane, když dočasný prezident Juan Guaidó vyzval armádu a občany, aby vyšli do ulic. Je nicméně jasné, že o puč nejde.


Zdá se, že nespokojenost ve Venezuele dosáhla vyšší úrovně, než je vláda ochotna připustit. Například v úterý ráno podle zdroje blízkého Guaidóově vládě vojáci strážící dům Leopolda Lopeze sdělili majiteli, že může jít. Bývalý lídr opozice byl v domácím vězení od července 2017.

Lopez přetrpěl jedno z nejhorších venezuelských vězení. Maduro si dal práci, aby z něj udělal odstrašující příklad. Vojáci, kteří Lopeze nechali jít, se postavili jednomu z nejdůležitějších Madurových rozkazů.

USA a dočasná venezuelská vláda také tvrdí, že v posledních měsících proběhla opatrná komunikace mezi Guaidóovým týmem a vedením ozbrojených sil. Plány na úterní povstání vznikaly po několik měsíců.

Guaidó veřejně vyvíjel tlak na Národní shromáždění, aby schválilo amnestii pro důstojníky, kteří se nepodíleli na válečných zločinech. Soukromě se opozici a ozbrojeným silám povedlo podvrátit blokádu elektronické komunikace nařízenou Madurovým režimem. Zprávy jsou doručovány fyzicky a dochází k jednáním tváří v tvář. Proto se mohl Guaidó v úterý ráno obrátit k národu z letecké základny bez toho, aby byl zatčen nebo zraněn.

Guaidó osobně je dalším důvodem, proč rebelie není pučem: Dočasný prezident uznaný desítkami vlád má demokratickou legitimitu. Za události je odpovědný Maduro. V květnu 2018 Maduro zvítězil v tzv. volbách, které žádný seriózní zahraniční pozorovatel neoznačuje za svobodné a férové. Jeho druhé funkční období začalo 10. ledna, kdy venezuelský Nejvyšší soud v exilu předložil nález, podle nějž Maduro setrváním u moci překročil své pravomoci.

Po 10. lednu začala sekvence událostí, která vyústila v Guaidóovu aplikaci ustanovení ústavy, která z lídra Národního shromáždění dělá dočasného prezidenta, když je post prezidenta neobsazen.

Srovnejte Guaidóův respekt k právnímu státu s Madurovým. Od té doby, co opozice v roce 2015 získala většinu v Národním shromáždění, Maduro instituci delegitimizoval, nahradil ji nouzovou institucí, která byla původně vytvořena s cílem změnit ústavu. Maduro také obsazoval místa soudců, zavíral oponenty a hromadil moc. Země se pod jeho vedením stala závislou na půjčkách z Číny a Ruska, zatímco dovolila Kubě obsadit nejvyšší posty v bezpečnostních a zpravodajských službách.

Guaidó a jeho příznivci se nyní snaží zachránit zemi před Madurovou špatnou vládou. Pokud by armáda dezertovala a donutila Madura odejít, Guaidó slíbil rychle dovést zemi ke skutečným volbám. To není protidemokratický převrat. Je to záchrana demokracie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8019

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019