Ve španělských volbách zvítězili socialisté, ale bez parlamentní většiny

29. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Vládnoucí socialisté získali ve španělských všeobecných volbách v neděli nejvíce hlasů, nedosáhli však na parlamentní většinu. Do parlamentu se dostala nová  ultrapravicová strana Vox (s níž se paktuje česká ODS) a tradiční konzervativci se katastrofálně propadli.


Vládnoucí Socialistická dělnická strana (PSOE) Pedro Sáncheze získala 123 křesel, konzervativní Lidová strana jen 66 křesel, středopravicová Občanská strana 57 křesel, protiškrtová strana Unidas Podemos a její spojenci 42 křesel a ultrapravicový Vox 24 křesel.

 

Navzdory tomu, že to byly za poslední čtyři roky už třetí všeobecné volby ve Španělsku, účast byla 75,8 procent - o hodně víc než 66,5 procent před dvěma lety.

Socialisté budou muset usilovat o koalici. Ani podpora stranu Unidas Podemos a s ní spojených skupin nepostačí, bude jí k většině chybět ještě 11 křesel, a bude potřebovat podporu menších regionálních a nacionalistických stran.

Šéf strany Podemos Pablo Iglesias už vyjádřil své nadšení pro spolupráci se socialisty. Uvedl, že i když by býval chtěl lepší výsledek - jeho strana přišla ve srovánání s posledními volbami o 29 křesel - stačilo to k zastavení pravice a k vytvoření levicové koaliční vlády.

K triumfu španělských sociálních demokratů - získali o 38 procent více křesel než při posledních všeobecných volbách v červnu 2016 - přišel uprostřed pokračujícího rozkladu španělské pravice.

Vox zaznamenal trochu horší výsledky, než se očekávalo, přesto se však stal první ultrapravicovou stranou, která od smrti generála Franca v roce 1975 a od návratu Španělska k demokracii získala více než jedno křeslo v parlamentě.

Lidová strana PP naproti tom zaznamenala své historicky nejhorší výsledky. Přišla o 71 křesel. Její šéf Pablo Casado se snažil překonat Vox a Občanskou stranu posunem doprava.

Šéf strany Vox Sanitago Abascal se vyjádřil, že Vox splnil svůj slib, že začíná "znovudobývat Španělsko" - což je odkaz na dlouhý boj proti maurské nadvládě, která skončila r. 1492 a také vyvrcholila vyhnáním židů ze Španělska. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7848

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2019