V roce 2018 byly zničeny tropické lesy o rozloze Anglie

29. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Stromový kryt v tropech se vloni zmenšil o rozlohu 30 milionů akrů, informuje Marlowe Hood. Je to čtvrtý největší úbytek od roku 2001, kdy se začaly vést záznamy. Vyplývá to z nových údajů zkompilovaných vědci Světového institutu zdrojů (WRI).


Ztracené stromy nebyly nově vyrostlé. Podle nových údajů zveřejněných ve čtvrtek organizací Global Forest Watch, oblast primárních lesů zničená v loňském roce dosáhla rozlohy Belgie.

Ačkoliv některé ze stromů podlehly požárům, většina jich byla vykácena, aby ustoupily zemědělství, infrastruktuře a dalším typům lidského rozvoje. Většina ztrát ve světových primárních lesích byla vloni zaznamenána v Amazonii.

V Kolumbii mírový proces umožnil developerům klučit Amazonský prales kdysi obsazený silami guerillové organizace FARC. Jinde v Jižní Americe je odlesňování způsobeno zemědělstvím, kácením a hornictvím.

Nová data ukazují na vzestup odlesňování také v Africe, zejména v Ghaně a na Pobřeží slonoviny, kde ilegální hornictví a rozšiřování kakaových farem způsobují kácení.

Ztráta primárních lesů je špatnou zprávou pro klima, protože starší a větší stromy ukládají uhlík efektivněji.

Vloni lidstvo zničilo tropické lesy takřka o velikosti Anglie. Tempo je závratné - ekvivalent 30 fotbalových hřišť mizí každou minutu, celkově to v roce 2018 bylo 120 000 km2. Takřka třetinu této rozlohy tvořily panenské tropické deštné pralesy.

Takřka třetina ztrát byla zaznamenána v Brazílii (13 500 čtverečních kilometrů) před Demokratickou republikou Kongo (4 800), Indonésií (3 400), Kolumbií (1 800) a Bolívií (1 500).

V globálním měřítku stromy absorbují kolem 30 % lidmi vytvořených emisí skleníkových plynů, něco přes 11 miliard tun oxidu uhličitého ročně. Dalším velkým úložištěm jsou oceány s 23 %.

Vypálení nebo vykácení velkých rozloh tropických lesů nejen uvolňuje uhlík do atmosféry, ale také to omezuje kapacitu lesů absorbovat nové emise.

Zatímco v Indonésii se rozloha vykácených lesů výrazně zmenšuje, v Brazílii se věci ubírají špatným směrem - to ještě před tím, než se moci ujal prezident Bolsonaro, který vyhlásil za cíl rozvoj "neproduktivní" Amazonie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7681

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2019