Nejhorší protipřistěhovalecké nálady v Evropě panují kvůli vládní propagandě v Maďarsku

29. 4. 2019

čas čtení 3 minuty
Evropský průzkum ukázal, že antiimigrantský sentiment ve většině evropských zemí od migrační krize neroste, avšak v Maďarsku je kvůli vládní propagandě pětkrát silnější než evropský průměr, upozorňuje Zsóka Kovácsová.


European Social Survey představuje nejdůvěryhodnější reprezentativní průzkum v Evropě, který se řídí přísnými výzkumnými standardy. Od roku 2002 kladou výzkumníci otázky týkající se migrace každé dva roky. Tak lze nepřetržitě a systematicky sledovat změny v postojích.

Migrační krize z roku 2015 nezměnila radikálně postoj evropské veřejnosti. Není pravda, že lidé začali mít dost myšlenky na přijímání migrantů. Protipřistěhovalecké nálady vzrostly především v oblastech, kam se sotva kdy nějaký přistěhovalec dostal. Rozdíl mezi uzavřeným Východem a otevřeným Západem je stále zřetelnější. Obecně vzato je postoj maďarské veřejnosti nejodmítavější v Evropě.

Příznivci vládní strany Fidesz a pravicoví voliči odmítají migraci dramatičtěji, než pravicoví populisté v Západní Evropě. Dokonce i opoziční levice zastává odmítavější postoj k migraci než Le Penová ve Francii nebo AfD v Německu, nebo kterákoliv jiná pravicová strana Západní Evropy.

Maďarský premiér Orbán tvrdí, že hlavní dělící linií mezi evropskými národy je migrace: Buď ji podporujete, nebo ne - vše ostatní je méně důležité.

Nejdůležitějším zjištěním průzkumu je, že v dlouhodobém výhledu jsou postoje k migraci neutrální: Většina evropských zemí sdílí víceméně stejné názory na výhody a nevýhody přistěhovalectví. Kromě toho jsou takové názory dlouhodobě stabilní a ve většině případů protipřistěhovalecké nálady nerostou. Naopak, některé země se staly otevřenějšími - například Portugalsko, Irsko a dokonce i Británie.

Ve Švédsku, které maďarská vládní média vydávají za no-go zónu, se pozitivní postoj k migraci podstatně nezměnil. Podobná je situace v Norsku nebo Švýcarsku.

Podle maďarských sociálních vědců Very Messingové a Bence Sagváriho Maďarsko náleží do jiné kategorie. Protipřistěhovalecké nálady byly silné již v roce 2014, ale od té doby ještě vzrostly - takže země v tomto ohledu dokonce překonala Rusko, Turecko a Izrael. Dě třetiny dotázaných Maďarů by nedovolily nikomu z chudších neevropských zemí přijet do Maďarska. V roce 2012 takový názor zastávalo 39 % dotázaných, ale nyní je to již 62 %. Mezi evropskými státy je druhou nejprotipřistěhovalečtější zemí Česká republika s polovičním skóre.

Sagvári tvrdí, že nepřátelství a negativní pocity v Maďarsku narostly zejména kvůli vládní propagandě, která nemá v Evropě obdoby. Zatímco v Evropě většinou protipřistěhovalecké názory zastávají radikálně populistické strany, v Maďarsku to dělá vládní strana Fidesz.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6794

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2019