Otazníky okolo nového chemického útoku v Sýrii

8. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Saúdskou Arábií podporovaná fundamentalistická milice Jaysh al-Islam (Armáda islámu) obvinila režim Bašára Asada z chemického útoku ve městě Dúma, které se nachází v okrsku východní Ghúta. Ačkoli v tuto chvíli nelze spolehlivě určit, zda barbarský útok, při němž zahynuly desítky nevinných lidí, skutečně spáchala syrská armáda, pravděpodobnost, že za masakrem stojí Damašek, není vůbec zanedbatelná. Vyvstává otázka, do jaké míry tento tragický incident ovlivní nedávné rozhodnutí Bílého domu definitivně opustit Sýrii. Americký prezident Donald Trump dlouho neotálel a nechal se slyšet, že Rusko, Írán a „zvíře“ Asad za chemický útok v Dúmě zaplatí velkou cenu.

Syrský režim ve spolupráci s ruským letectvem za cenu 1500 civilních obětí téměř dobyl východní Ghútu, která se od roku 2013 nacházela v područí islamistických milic financovaných Saúdskou Arábií a Katarem. Zatímco civilisté, islamisté a jejich rodiny byli buďto evakuováni do provincie Idlíb, nebo bez problémů odešli do Damašku,  Dúma je poslední baštou rebelů z Armády islámu.

Rijádem financovaní fundamentalisté odmítají přistoupit na evakuaci do Idlíbu, jelikož tuto syrskou provincii ovládá syrská odnož Al-Káidy (HTS), již patrně podporuje Ankara. Mezi těmito islamistickými uskupeními panuje dlouhodobá nevraživost. V loňském roce spolu sváděly krvavé boje o nadvládu ve východní Ghútě. Některé z evakuovaných osob se listu Independent svěřily, jak přišly o své nejbližší v průběhu islamistické „křížové palby“ ve východní Ghútě, aniž by o tom informovala světová média.       

Ruský tisk v sobotu uvedl, že se mluvčí Armády islámu chlubili, že Asadovy speciální síly (Quwwat al-Nimr) čelící islamistickým sniperům zaznamenávají v bojích o poslední baštu ve východní Ghútě těžké ztráty. Z Asadovy armády navíc během uplynulých let dezertovala řada sunnitů a její jádro nyní tvoří desítky tisíc loajálních alávitů. Blízkovýchodní analytik Juan Cole se proto domnívá, že syrský režim v Dúmě použil chemické zbraně, aby předešel decimaci elitních jednotek Quwwat al-Nimr.  

Pokud se nakonec prokáže, že za masakrem v Dúmě stojí režim Bašára Asada, není vyloučeno, že Trumpův kabinet přehodnotí své stanovisko opustit Sýrii. Bílý dům podmínil své setrvání v Sýrii „výpalným“ ve výši 4 miliard dolarů, které má zaplatit Saúdská Arábie. Jestřábi ve Washingtonu, především poradce pro národní bezpečnost John Bolton a šéf americké diplomacie Mike Pompeo, mohou být spokojeni, protože vojenská přítomnost Spojených států v Levantě je důležitým pilířem proti íránskému vlivu.    

0
Vytisknout
11374

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2018