Muslimská vítězka britské televizní cukrářské soutěže:

"Nemyslela jsem na to, že mám reprezentovat muslimy. Myslela jsem na svou cukrářskou práci"

13. 10. 2015

čas čtení 4 minuty



Jak reaguje vítězka na útoky bulvárního tisku? Ally Ross v deníku Sun například obvinil televizi BBC, že vede proti britské společnosti "ideologickou válku" tím, že se soutěže směli účastnit Asijci, homosexuálové i soutěžící ze středovýchodní Evropy." Nadiya Hussain nad tím povzdechne. "Nevím. Zdá se to celé být tak ... negativistické. Pro mě je ta zkušenost daleko lepší, když se nesoustředíte na záporné věci." Z hlediska cukrářky a kuchařky je její reakce energičtější: směsice soutěžících z nejrůznějších kultur vedla k dosud nejzajímavější a nejsilnější soutěži. "Právě to, že BBC dala dnes do toho stanu lidi z různých kultur, je důvodem, proč byla letošní soutěž tak fantastická."

Británie stále ještě debatuje o obrovském úspěchu Nadiyu Hussainové, třicetileté muslimské maminky z anglického města Lutonu, která minulý týden spektakulárně zvítězila ve vysoce populární britské televizní cukrářské soutěži The Great British Bake Off - Velké britské pečení. Finále soutěže sledovalo 15 - 16 milionů televizních diváků a vítězka Nadia Hussainové se stala instantní celebritou po celé Británii. Ona i její manžel poskytují interviewy a zažívají na facebooku a twitteru vrcholy popularity.

V dlouhém rozhovoru, který s ní publikoval deník Guardian Nadia Hussain konstatuje: "Jsem opravdu ráda, že reakce veřejnosti byla tak pozitivní. Mám z toho dobrý pocit, protože je to televizní pořad o pečení, ale ten stan je také symbolem dnešní britské společnosti - a soutěže se účastnilo nás dvanáct z velmi odlišných kulturních prostředí. Vím, že já jsem reprezentovala různé lidi - maminky v domácnosti, muslimy, britskou komunitu z Bangladéše. A pro každou tuto část mé osobnosti mi někdo řekl: 'Opravdu nás zastupovala dobře, je to správná maminka v domácnosti, pěkně reprezentuje muslimy i Bengálci jsou na ni hrdí."

Nadia ale pečlivě prochází kulturním břemenem, které se váže na její osobní úspěch. "Když se dívám na něco v televizi, já si ani nevšimnu, zda je někdo muslim nebo jestli má na sobě hidžáb. Je příjemné být v televizním pořadu, kde nikdo neřeší barvu vaší kůže nebo vaše náboženství." Je ale potěšena, že sehrála na veřejnosti pozitivní roli pro islám, i když to nebylo jejím cílem. Když se nezmíníte o jejím náboženství nebo o jejím šátku, Nadia se prostě definuje jako maminka čtyř dětí v domácnosti.

"Když jsem vyrůstala, neviděla jsem v televizi zrovna mnoho muslimů a nevidím jich tam ani mnoho teď. Ale v podstatě já jsem především maminka a to je práce, kterou znám nejlépe. Pro mě je důležité vštěpit svým dětem, že si mohou dělat, co budou chtít, že bez ohledu na jejich náboženství či barvu kůže mohou dosáhnout toho, čeho chtějí, prostřednictvím tvrdé prácee. A je příjemné mít možnost totéž dát najevo širší veřejnosti. A jestliže se mi to podařilo - tak to je bezvadné."

Jak reaguje vítězka na útoky bulvárního tisku? Ally Ross v deníku Sun například obvinil televizi BBC, že vede proti britské společnosti "ideologickou válku" tím, že se soutěže směli účastnit Asijci, homosexuálové i soutěžící ze středovýchodní Evropy.

Nadiya Hussain nad tím povzdechne. "Nevím. Zdá se to celé být tak ... negativistické. Pro mě je ta zkušenost daleko lepší, když se nesoustředíte na záporné věci." Z hlediska cukrářky a kuchařky je její reakce energičtější: směsice soutěžících z nejrůznějších kultur vedla k dosud nejzajímavější a nejsilnější soutěži. "Právě to, že BBC dala dnes do toho stanu lidi z různých kultur, je důvodem, proč byla letošní soutěž tak fantastická."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6099

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2015