Jak velký vliv má Kreml na Evropský parlament?

27. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Mnoho prostoru na komentářových stránkách bylo věnováno financování francouzské Národní fronty z Moskvy. Sérii půjček pro krajně pravicovou stranu před prezidentskými volbami v roce 2017 mnozí vnímají jako odměnu pro Marine Le Penovou za podporu ruské anexe Krymu.

Série SMSek publikovaných v dubnu listem Daily Telegraph, včetně konverzace mezi osobou, kterou ruská skupina Anonymous International identifikovala jako poslance ruské vládní strany Konstantina Rykova a nejmenovaným představitelem Kremlu z března 2014, zřejmě podezření potvrzuje.

"Marine Le Penová oficiálně uznala výsledky referenda na Krymu," měl napsat Rykov.

"Nezklamala naše očekávání," odepsal představitel Kremlu.

"Bude nezbytné Francouzům tak nebo onak poděkovat... Je to důležité," navrhl Rykov.

O osm měsíců později Národní fronta získala půjčku 9 milionů eur.

Je třeba připomenout, že v květnu 2014 Národní fronta zvítězila ve volbách do Evropského parlamentu. I když ze začátku nemohla vytvořit vlastní klub, v EP zaujala významné postavení. V červnu europoslankyně britské UKIP Janice Atkinsonová oznámila, že se připojí k Le Penové v nové parlamentní skupině, která si říká Evropa národů a svobody.

Tak jako Národní fronta získala peníze z Moskvy, i další členové nové skupiny Le Penové se dočkali štědrých darů. Italská Liga severu v národním parlamentu vytvořila skupinu, která si říká Putinovi přátelé. Europoslanec Matteo Salini se v parlamentu objevil v tričku s heslem "Ne sankcím proti Rusku", vloni dvakrát navštívil Rusko, podpořil anexi Krymu. Podle něj "Rusko reprezentuje budoucnost" a stane se pro Ligu severu výjimečným partnerem.

Další subjekty ve skupině Le Penové, rakouští Svobodní či Vlámský zájem, vyslaly pozorovatele na takzvané referendum na Krymu i na další volby, nepřekvapivě považují vše za regulérní.

Vzniká tedy otázka, jak velký vliv má vlastně Kreml v Evropském parlamentu. Nejzajímavější je, že v červnu spolu s Národní frontou také britská UKIP hlasovala proti rezoluci o větší kontrole darů určených evropským politickým stranám. Záměrem bylo věnovat se ruskému placení evropských stran a pomoci s bojem proti ruské propagandě.

Krajní pravice je nyní manipulována stejně, jako kdysi Moskva manipulovala krajní levici.

EU je také obětí vlastní otevřenosti. Putin jí využil proti Evropě - to ,co Západ považuje za chvályhodnou silnou stránku, Východ považuje za příhodnou slabinu. Putin hovoří o Eurasii od Lisabonu po Vladivostok s centrem v Moskvě. EU této ambici překáží a nyní se ukáže, jaká hra se chystá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7511

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2015