Řecko řeší "skandál" "tajného plánu" využít rezerv bank k návratu k drachmě

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Někteří členové současné řecké vlády prý chtěli zkonfiskovat rezervy ústřední banky a účet daňových poplatníků v rámci příprav návratu k drachmě. Není jasné, jak vážně připrovala Tsiprasova vláda tento plán, který prý připravili bývalý ministr energetiky Panagiotis Lafazanis a bývalý ministr financí Janis Varoufakis. Avšak opoziční strany nyní vyžadují vysvětlení.

V rozhovoru pro nedělní vydání deníku RealNews řekl Lafazanis, že naléhal na vládu, aby využila rezerv Bank of Greece navzdory tomu, že to zakázala Evropská centrální banka. Lafazanis, šéf ortodoxně levicového křídla Syrizy, která podporovala návrat k drachmě, aargumentoval, že by toto rozhodnutí umožnilo platit důchody a mzdy ve veřejném sektoru, kdyby bylo Řecko donuceno opustit eurozónu.

V konzervativním listě Kathimerini je citován Varoufakis, že malý tým v Syrize připravil plány na tajné zkopírování internetových daňových kódů. To by prý umožnilo řecké vládě zavést paralelní platební systém, kdyby byly banky uzavřeny. V paralelním systému by sice transakce byly uváděny v eurech, ale lehce by mohly být okamžitě konvertovány v drachmy.

Náměstek ministra financí Dimitris Mardas popřel, že vláda Syrizy kdy jednala o možnosti vyčlenit Řecko z eurozóny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6930

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2015