Tunisko zavedlo protiteroristický zákon. Vrací se k trestu smrti a může ohrozit demokracii

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Tuniský parlament velkou většinou schválil nový protiteroristický zákon. Kritici se ovšem obávají, že může ohrozit svobodu získanou v důsledku Arabského jara. Jedině Tunisko mezi zeměmi, v nichž v roce 2011 došlo k protivládním demonstracím, zavedlo demokracii, avšak rostoucí počet útoků islámských radikálů vede k nadřazování stability a bezpečnosti nad osobní svobodu.

Obhájci lidských práv upozorňují, že zákon obsahuje řadu děr, které lze využít k represi. V parlamentu ležel dlouho a prošel po dvou krvavých útocích z letošního roku. Vláda mezitím mobilizovala 100 000 vojáků a policistů, včetně 3 000 určených k ostraze hotelů a turistických destinací.

176 poslanců hlasovalo pro nový zákon, 10 se zdrželo a nikdo nebyl proti.

Policie bude moci držet zatčené bez obvinění po dobu 15 dní místo dosavadních 6. Za terorismus hrozí až trest smrti a může být uvalen i na toho, kdo šířil informace vedoucí k teroristickému útoku, při němž někdo zemřel. Také poškození veřejného nebo soukromého vlastnictví při demonstraci může být nyní definováno jako terorismus.

Podle studie thinktanku ICG by reforma bezpečnostních složek Tunisku v boji s terorismem pomohla více než zavádění tvrdých trestů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5995

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2015