BRITÁNIE:

Stiglitz: Nejsem překvapen, že největší podporu má levičák Jeremy Corbyn

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Po debaklu britské Labouristické strany v květnových všeobecných volbách se na podzim budou konat volby nového šéfa strany. Centristické a pravicové křídlo Labouristické strany, včetně bývalého šéfa Tonyho Blaira, je šokováno, že daleko nejpopulárnějším kandidátem na šéfa strany se stal Jeremy Corbyn, představitel velmi tradicionalistického levicového labouristického křídla. Centrum a pravice v Labouristické straně se obává, že pokud by Corbyn vyhrál, Labouristická strana se stane nevolitelnou tak, jak to bylo za jejího levicového šéfa Michaela Foota v osmdesátých letech, kdy vládla nepřerušeně Margaret Thatcherová.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz se však vyjádřil, že vůbec není překvapující, že "protiškrtový" Corbyn je nejpopulárnějším favoritem na šéfa Labouristické strany. Stiglitz vyjádřil názor, že Corbyna zřejmě hlavně podporují mladí lidé, kteří jsou silně zklamáni z mainstreamové politiky v Británii.

"Nejsem překvapen, že existuje poptávka po silném protiškrtovém kandidátu, v důsledku zvýšeného znepokojení ohledně nerovnosti. Nová labouristická strana v Británii a clintonovci v USA byli zklamáním," uvedl Stiglitz a poukázal na to, že veškerý ekonomický prospěch v USA od začátku osmdesátých let jde jen do kapes nejbohatších 10 procent. 90 procent ekonomiky už třetinu století stagnuje a obdobné trendy existují i v jiných zemích.

"Je velmi obtížné říci, co vlastně tyto středolevicové strany většině lidí přinesly. Jejich ekonomické modely nefungují."

"Británie udělala velmi dobré rozhodnutí, že se nepřičlenila k euru. Možná to udělala z nesprávných příčin, ale přesto to bylo správné rozhodnutí a měli byste být šťastni, že jste vyvázli," řekl Stiglitz.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5793

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2015