Propad čínských akcií signalizuje možný nástup krize

8. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Prudký propad kurzu akcí z pevninské Číny na trzích sloužících lokálním investorům připomíná události, které obvykle doprovázejí finanční krachy. Šanghajský kompozitní index ztratil 1,29 % a index Šenžen dokonce více než 5 %. První index od poloviny června ztratil 27,9 % a druhý až 38,7 % své hodnoty.

Zatímco se mnozí američtí investoři soustředí na krizi v Řecku a Portoriku, "mnozí věří", že je především třeba sledovat vývoj v Číně, tvrdí Patrick Adams, finanční manažer společnosti Choice Investment Management.

Propad na čínském trhu úřady znepokojuje a ty podnikají mimořádná opatření na podporu akciového trhu. Propad cen vyvoválá srovnání s Černým pátkem v roce 1929 a prasknutím investiční bubliny v roce 2000. Postihuje také komoditní trhy, kde je Čína klíčovým zákazníkem, takže ceny ropy a mědi se rovněž propadají kvůli obavě ze snížení nákupů.

Ačkoliv čínské akcie jsou jen málo propojeny s dalšími globálními trhy, vzhledem k lokální povaze investorů, takže nákaza není příliš pravděpodobná, přesto existují vážná rizika.

Nákaza může proběhnout nepřímo, pomaleji než během předchozích krizí, tvrdí Paul Hickey, spoluzakladatel společnosti Bespoke Investment Group. Pokud se čínská ekonomika, druhá největší na světě, propadne, zasáhne to ostatní ve svých důsledcích, i když nevznikne panika na světových finančních trzích.

Peter Donisanu, analytik Wells Fargo Investment Institute, se však domnívá, že propad akciového trhu může ve skutečnosti odrážet změny na trhu s nemovitostmi a mylná očekávání čínských investorů ohledně fiskálního stimulu, spíše než slábnutí ekonomiky.

Výprodej akcií zatím způsobil ztráty na cenách akcií zhruba za 3,25 bilionu dolarů, ukazuje Bespoke.

Čínská vláda má mimořádné obavy a jen během úterka ukončila obchodování s 745 tituly v sumární hodnotě 1,4 bilionu dolarů, což představuje 21 % celého místního trhu - nikoliv v jednom sektoru, ale napříč odvětvími.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
21016

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2015