Schäuble Řecku: "Předložte dlouhodobý plán, nebo na pět let odejděte z eurozóny"

12. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Nové řecké návrhy německému ministerstvu financí nestačí. Rezort Wolfganga Schäubleho předložil dva dramatické návrhy. Může je prosadit? A zpochybňuje tím pozici spolkové kancléřky?

Německý ministr financí považuje poslední řecké návrhy za nedostatečné. Jeho ministerstvo předložilo ostatním evropským státům negativní hodnocení. "V těchto návrzích chybějí ústřední důležité reformní okruhy, jak zemi modernizovat a v dlouhodobém výhledu dosáhnout hospodářského růstu a udržitelného rozvoje," říká poziční dokument, který četla redakce listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung . Proto prý návrhy nepředstavují základ "pro zcela nový, na tři léta rozvržený program ESM".

V pozičním dokumentu navrhuje ministerstvo dva scénáře, které podle něj ještě zbývají. První: Řecko rychle a komplexně zlepší své návrhy s plnou podporou parlamentu. Mimo jiné ministerstvo navrhuje, aby Řecko převedlo novou půjčku ve výši 50 miliard eur do zvláštního svěřeneckého fondu, ze kterého by umořovalo dluhy. Druhý: Athény si vezmou "volno" a nejméně na pět let vystoupí z eurozóny, aby restrukturovaly svůj dluh. Na EU dál zůstane, aby poskytovala "prorůstovou, humanitární a technickou podporu".

Není jasné, kolik příznivců má ministr mezi kolegy z členských zemí. Mnozí evropští politici se k posledním řeckým návrhům vyjádřili pozitivně a Francie prosazuje přinejmenším restrukturalizaci řeckého dluhu a jeho reálné snížení. Nominální odpis dluhu je však i podle Sapina příliš - pro mnohé evropské země jde o "nepřekročitelnou hranici". Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna prohlásil, že je třeba jednat o restrukturalizaci řeckého dluhu a pokračování podpory Mezinárodního měnového fondu.

Schäuble prohlásil, že podle pravidel Evropské unie je odepsání dluhu zakázáno. Starší vyjádření ministerstva i kancléřství lze nicméně vyložit tak, že to odkazuje na nominální seškrtání dluhu a určitě existuje nějaký manévrovací prostor.

Zajímavé je, že kancléřka údajně bere ministra financí na dnešní summit šéfů vlád EU. Údajně také - podle Bildu - existují rozdíly mezi kancléřkou a ministrem v otázce, zda by Řecko měli dál být v eurozóně. Schäuble je podle tohoto zdroje proti dalším jednáním s řeckou vládou, na rozdíl od své šéfky. K tomu prohlásil mluvčí ministerstva financí, že Schäuble je vždy v souladu s kancléřkou.

Schäuble prohlásil, že v posledních týdnech byla důvěra zničena "nepochopitelnými způsoby" a znova zopakoval, že většina řeckého obyvatelstva se v referendu vyjádřila proti "podmiňování" - a tím také jakoby proti pomoci při reformách.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8312

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2015