Ve Venezuele dochází pivo

10. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Během pádu do politické a ekonomické krize Venezuelané všech vrstev mohli spoléhat alespoň na jednu věc: Že vždy mají možnost utopit svůj žal v pivu.

Místní mají v oblibě silně vychlazené lehké ležáky od Mexika až po Argentinu. Jenže Venezuela může být brzy na suchu. A to může mít ještě mnohem více devastující účinky, než jak to vypadá na první poslech.

Za prvé, pivovarští dělníci stávkují za vyšší mzdy. Členové organizace Sintrarricentro minulý týden přerušili práci ve dvou provozech zajišťujících 80 % venezuelského piva, včetně hlavní značky na trhu Polar Pilsen. Odbory samy jsou malé, ale jejich členové zastávají klíčové pozice.

Ombudsman se pokoušel zprostředkovat, ale vedení firmy ho obvinilo, že straní odborům spojeným s prezidentem Nicolasem Madurem.

A nadto existuje nedostatek dovážených pivovarských surovin.

K tomu připočtěte nedostatek základního zboží, jako léky a potraviny, kvůli ekonomickým problémům, včetně chybějících dolarů.

Dosud byly regály alespoň plné piva, ale to se může rychle změnit. Podle pivovarníků suroviny dojdou v srpnu.

Venezuelská inflace činí 615 %, upozorňuje ekonom z Johns Hopkins University Steve H. Hanke. Země také trpí jednou z největších úrovní vražd na světě a vláda zavírá své kritiky do vězení.

Takže se dá říci, že Venezuelané mají opravdu co zapíjet.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9174

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2015